Şofer român predat în Anglia după contrabandă cu tutun
Magistratul Ioana Morar, din cadrul secţiei penale a Curţii de Apel Cluj, a dispus la sfârşitul săptămânii, arestarea provizorie în vederea predării a dejanului Radu Vasile D, la solicitarea autorităţior judiciare din Marea Britanie.
Suspectul a relatat în faţa judecătorului faptul că în urmă cu un an, a fost reţinut pentru două zile, pentru fraude fiscale, după ce un control al grănicerilor a dus la descoperirea unei tone de tutun, ascuns în camionul pe care-l conducea alături de alt român, chiar la debarcarea în Regatul Unit.
Dejanul a mai relatat că era prima sa cursă efectuată pe teritoriul Angliei. După eliberarea din arestul britanicilor, a revenit acasă şi nu s-a mai prezentat la convocarea poliţiştilor englezi pentru audiere, din cauza banilor, găsindu-şi de lucru acasă.
În schimb, colegul său, ceva mai inspirat, cu care lucra pentru o firmă de transport suceveană, şi care probabil nu s-a sustras urmăririi penale, lucrează în continuare fără probleme în Anglia.
Radu Vasile D a solicitat aşteptarea predării în arest la domiciliu, sau control judiciar, pentru a-şi putea rezolva problemele personale, plata pensiei alimentare către copii şi rezilierea contractului de închiriere a locuinţei.
Minuta Curţii de Apel
Solutia pe scurt: Admite cererea formulată de autorităţile judiciare din Marea Britanie cu privire la executarea mandatului european de arestare, emis în data de 18.01.2017, de către autoritatea Canterbury Crown Court, Marea Britanie, faţă de persoana solicitată D.R.V. pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune frauduloasă de taxe, prev. de art. 170 (2) din Legea de organizare a taxelor vamale şi a accizelor din 1979 din Marea Britanie, şi în consecinţă:
În baza art. 103 alin. 6 din Legea nr.302/2004 rep. şi modif. prin Legea 300/2013, dispune luarea măsurii arestării provizorii în vederea predării a persoanei solicitate D.R.V. pe o durată de 30 zile, începând cu data 03 februarie 2017 şi până la data de 04 martie 2017.
Dispune emiterea mandatului de arestare faţă de persoana solicitată D.R.V..
Constată că persoana solicitată D.R.V. a fost de acord cu predarea şi că nu a renunţat la regula specialităţii conform art.103 alin.5 din Legea 302/2004 rep. şi modif. prin Legea 300/2013.
În baza art. 103 alin.6 din Legea nr.302/2004 rep. şi modif. prin Legea 300/2013, dispune predarea persoanei solicitate D.R.V.către autorităţile judiciare din Marea Britanie.
În baza art.97 alin.2 din Legea nr. 302/2004 şi modif. prin Legea 300/2013, cetăţeanul român este predat cu condiţia ca, în cazul în care se va pronunţa o pedeapsă privativă de libertate faţă de acesta, să fie transferat în România pentru executarea pedepsei.
Constată că persoana solicitată D.R.V. a fost reţinută în data de 02 februarie 2017, ora 15:15 şi până la data de 03 februarie 2017, ora 14,30 ora pronunţării prezentei hotărâri.
În baza art.87 din Legea nr. 302/2004 rep. şi modif. prin Legea 300/2013 cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.
În baza art. 272 alin. 1 C.pr.pen. stabileşte onorariu pentru apărător din oficiu, av. B.D.F., suma de 420 lei, ce se va achită din FMJ.
Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 03 februarie 2017, în prezenţa persoanei solicitate.
Recoltă bogată la început de februarie
Poliţiştii români şi partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, 627 de persoane, 241 de autovehicule şi 34 de documente care făceau obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen.
În urma schimbului suplimentar de date şi informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române, în perioada 27 ianuarie – 3 februarie a.c., au fost localizate, pe teritoriul ţării noastre, 402 persoane care fac obiectul unor semnalări în S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen).
Poliţiştii români au pus în aplicare 28 de mandate europene de arestare, au depistat 158 de persoane care erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară şi 3 persoane care erau semnalate ca dispărute de partenerii din statele Schengen.
De asemenea, pe teritoriul României, au fost identificate 68 de autovehicule ce erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cadrul procedurilor penale, fiind ridicate 19 documente şi un certificat de înmatriculare.
Totodată, 225 de persoane, căutate de autorităţile române, au fost identificate de partenerii străini pe teritoriul lor, în urma schimbului de date şi informaţii prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Inspectoratul General al Poliţiei Române.
Dintre acestea, 33 erau urmărite de Poliţia Română în baza unor mandate europene de arestare, 19 persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară, iar 2 persoane erau semnalate dispărute de autorităţile române.
Partenerii din statele membre au identificat 173 de autovehicule şi 15 documente căutate de autorităţile române, în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cadrul procedurilor penale.
Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii, Biroul Sirene funcţionează 24/7, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări etc..
Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv S.I.S. (Sistemul Informatic Schengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.
Poliţia Română