Genocidul armean, disecat la Muzeul de Artă din Cluj, cu oaspeţi de seamă
Muzeul De Artă din Cluj a organizat vineri, in data de 21 aprilie 2017, de la ora 10, evenimentul Repere culturale armenesti. Istorie si memorie in secolul XX, dedicat promovarii artei, culturii, memoriei si identitatii comunitatii armene din Romania. Evenimentul a fost organizat in colaborare cu Uniunea Armenilor din Romania, Institutul de Armenologie al Universitatii Babes-Bolyai si Scoala Doctorala de Relatii Internationale si Studii de Securitate, UBB.
La eveniment a participat E.S. Hamlet Gasparian, ambasadorul Republicii Armenia in Romania. De asemenea, a avut loc o dezbatere bazata pe prelegerile invitatilor privind istoria comunitatii armene din Romania secolului XX, unde temele principale au gravitat in jurul genocidului armean, a migratiei post-genocid, a integrarii si aportului cultural al comunitatii armene in peisajul socio-cultural romanesc, respectiv a perspectivelor pentru Armenia si comunitatea armeana din Romania in lumina evolutiilor globale din sec XXI.
Cu aceasta ocazie, de la ora 13, a avut loc si vernisajul expozitiei artistului contemporan Ovidiu Panighiant, ale carui lucrari vor fi gazduite de institutie pana in data de 28 mai, acestea fiind incluse in circuitul expozitional special organizat pentru Noaptea Muzeelor, respectiv Zilele Clujului.
În prima parte a zilei dedicate culturii armene au avut loc o serie de prelegeri legate de cultura, identitatea, moștenirea comunității armene și impactul genocidului asupra evoluției acestei comunități în spațiul românesc și nu numai. Cu această ocazie au luat cuvântul: E.S. Hamlet Gasparian (ambasadorul Republicii Armenia în România), Vákár István (vicepreședintele Consiliului Județean Cluj), Sebesi Karen Attila (președintele Uniunii Armenilor din România, filiala Cluj), Lucian Nastasă Kovacs (managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca), Pavel Dallakian (analist politic), Narcis Antonian (redactor revista Ararat), Paul Crăciun (doctorand al UBB) și Iakob Attila (muzeograf).
În cea de-a doua partea a zilei a avut loc vernisajul expoziției artistului de origine armeană, Ovidiu Panighianț. La vernisaj au luat cuvântul: Ovidiu Panighianț, care a prezentat publicului conceptul artistic al lucrărilor sale și Lucian Nastasă Kovacs, care rostit câteva cuvinte privind caracterul evenimentului și momentul ales pentru vernisarea expoziției. În cadrul evenimentului a avut loc și un moment artistic prezentat de actorii Elena Ivanca și Sevesi Karen Attila. Expoziția Ovidiu Panighianț rămâne deschisă spre vizitare până în data de 28 mai 2017.