Cioatele seculare din grădina ucisă de investitori cu drujbele au înverzit
Magistraţii Tribunalului au respins la începutul săptămânii solicitarea locatarilor de pe strada Abram Iancu, din vecinătatea Cimitirului Central, de stopare a construcţiei din prima grădină botanică a Clujului. Ciopârţite cu drujbele ilegale, cioatele celor mai bătrâni salcâmi japonezi din Transilvania nu par să se sinchisească şi au scos lăstari noi cu muguri verzi, din zăpada recent căzută şi topită.
Vecinii grădinii în care soţii sibieni Rafila şi Dumitru Rodean au proiectat un hotel au mai făcut o tentativă de blocare a construcţiei, chiar înainte cu câteva zile, ca drujbele să intre în luna februarie, peste copacii seculari. În zadar, investitorii au invocat lipsa unei proceduri prealabile ale cererii şi au câştigat acţiunea, care poate fi atacată cu recurs.
Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei de interes invocată de pârâţii R.D., R.R. prin întâmpinare. Admite excepţia lipsei procedurii prealabile invocate de pârâţi prin întâmpinare, şi, pe cale de consecinţă, respinge acţiunea formulată de reclamanţii S.L.L., S.S., P.M.S., W.M., C.M. în contradictoriu cu pârâţii M.C.N., P.M.C.N., R.D., R.R. ca inadmisibilă. Obligă reclamanţii la plata către pârâţii R.D., R.R. a sumei de 8597,76 lei reprezentând cheltuieli de judecată– onorariu avocat. Cu drept de recurs în 5 zile de la comunicare. Cererea şi motivele se depun la Tribunalul Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din data de 24.04.2017.
După tăierea copacilor seculari, reprezentanţii Prefecturii au iniţiat o anchetă, privind autorizaţiile care au stat la baza defrişării grădinii. Între timp, pe cele două cioate uriaşe au apărut vlastare tinere, care au înverzit după ultima zăpadă devastatoare care a doborât o muţime de copaci prin oraş.
Citiţi aici relatarea din perioada în care copacii seculari au fost culcaţi la pământ, în doar câteva ore, cu sprijinul tacit al autorităţilor locale.