Conservatorul îşi concurează propriul Festival Cluj Modern cu o piesă în primă audiţie a lui Enescu
Casa Universitarilor găzduieşte Joi, 27 aprilie, ora 19:00, Concertul simfonic susținut de Orchestra Antonin Ciolan a Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima”, cu o nouă premieră absolută, interpretarea Fanteziei pentru vioară și orchestră de George Enescu, lucrare descoperită (în arhivele Muzeului ,,George Enescu”) și pregătită pentru editare de acad. prof. univ. dr. Cornel Țăranu, (re)cunoscut și activ promotor al creației enesciene.
În paralel, în studioul de concerte a Academiei de Muzică Gh Dima va avea loc de la aceeaşi oră, în cadrul Festivalului Cluj Modern, recitalul Corului de cameră Cappella Transylvanica, dirijat de Cornel Groza, cu piese din repertoriul compozitorilor Adrian Iorgulescu, Nicolae Brânduş, Şerban Marcu, Adrian Pop, Alexandr Tanev, Dan Variu, Ulpiu Vlad, Tudor Jarda, Bela Bartok, Steve Reich, Sabin Pautza.
De altfel, acest demers se constituie într-o continuare a acțiunilor domniei-sale de recuperare și valorificare a moștenirii muzicale semnate de George Enescu, fiind a șasea lucrare descoperită de domnia-sa și interpretată de ansamblurile Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima”, aspect ce particularizează instituția clujeană în peisajul academic-muzical românesc.
Lucrarea a fost compusă în anii 1896 – 1897 și în pofida vârstei fragede a lui George Enescu (aproximativ 15 ani), partitura denotă maturitatea componistică deosebită, revelată în construcția formei, coerența discursului muzical și pedanteria orchestrației.
Interpretarea partiturii solistice îi revine studentei masterande Meda Stanciu (clasa prof. univ. dr. Dorina Mangra).
În continuarea evenimentului, publicul va avea ocazia să audieze Triplu Concert pentru vioară, violoncel și pian în do major, op. 56 de Ludwig van Beethoven în interpretarea tinerilor și talentaților artiști Francesco Ionașcu (vioară), Ion Storojenco (violoncel), Luca Toncian (pian) și Simfonia nr. 1 în do minor, op. 68, de Johannes Brahms. La pupitrul dirijoral se va afla cunoscutul muzician Cristian Sandu, cadru universitar la Academia de Muzică din Cluj. Intrarea este liberă.
Cristina Pascu
Descoperiţi aici programul complet a Festivalului Cluj Modern, care se încheie vineri cu concertul Filarmonicii Transilvania.