Cătălin Cherecheş revine la Primăria Baia Mare. Curtea de Apel Cluj i-a ridicat restricţia de exercitare a funcţiei
Magistratul Anca Moldovan, din cadrul Secţiei Penale a Curţii de Apel Cluj a dispus miercuri, înlăturarea restricţiei de a ocupa funcţia de primar al municipiului Baia Mare, lui Cătălin Cherecheş.
Inculpatul este judecat în stare de control judiciar, de o instanţă a Tribunalului Cluj, pentru suspiciuni de fapte de corupţie, de anul trecut, procurorii DNA susţinând că acesta ar fi primit comision din banii alocaţi clubului de fotbal. Cherecheş susţine însă că banii reprezintă doar restituirea unui împrumut.
Magistratul Nora Boiciuc, care judecă fondul procesului prevăzuse în cadrul controlului judiciar şi măsurile de interdicţie a ocupării funcţiei de primar şi contactul cu directori din Primărie, care au fost ridicate astăzi.
În cadrul judecării contestaţiei, apărătorul lui Cherecheş, avocatul Călin Budişan a susţinut că în timp ce clientul său este împiedicat să-şi exercite funcţia pentru care a fost reales anul trecut, primarii din Braşov şi Ploieşti continuă să frecventeze instituţia în care lucrează, deşi sunt cercetaţi de către procurorii DNA cu un prejudiciu consistent pentru bugetul de stat.
Cel mai probabil în luarea deciziei a contat şi audierea denunţătorului Cristian Şpan, preşedintele clubului de fotbal din Baia Mare, secretarul, împreună cu directorii economic şi jurudic din Primărie, cu care Cherecheş nu avea voie să ia legătura.
În cuvântul său, Cherecheş a susţinut că municipiul Baia Mare suferă de pe urma faptului că nu mai are primar, toţi viceprimarii fiind contestaţi. “Vor fi probleme mari cu salubrizarea şi drumurile oraşului, după dezastrul cu deszăpezirea”, a spus Cherecheş în faţa judecătorului.
Anul trecut procurorii DNA au organizat un flagrant, un plic cu suma de 30.000 de lei, adus de denunţătorul Cristian Şpan, fiind descoperit într-o anexă a biroului primarului.
Minuta Curţii de Apel Cluj
“În temeiul art. 206 din Codul de procedură penală raportat la art. 215 alin. 9 din Codul de procedură penală admite contestaţia formulată de inculpatul C.C. împotriva încheierii penale nr. 49/J din 27.04.2017 a Tribunalului Cluj. În temeiul art. 215 alin. 9 din Codul de procedură penală înlătură din conţinutul măsurii preventive a controlului judiciar obligaţia prevăzută de art. 215 alin. 2 lit. e din Codul de procedură penală (de a nu exercita funcţia de primar al municipiului Baia Mare) şi de a nu comunica în mod direct sau indirect cu martorii PCE, MLA, NM şi RA – obligaţie impusă în temeiul art. 215 alin. 2 lit. d din Codul de procedură penală. În temeiul art. 275 alin. 3 Codul de procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 10 mai 2017.”