Văduva col de securitate Dumitru Coman, ucis de extremiştii maghiari la revoluţie, în drepturi
Magistraţii clujeni au dispus la începutul săptămânii achitarea din nou a pensiei de urmaş pentru Coman Gabriela, moştenitoarea ofiţerului din fosta Securitate Dumitru Coman, ucis în timpul revoluţiei din decembrie 1989 la Odorheiul Secuiesc.
Calitatea de erou martir a colonelului a fost ridicată în anul 2011, de către preşedintele Traian Băsescu, la propunerea preşedintelui de atunci al Comisiei Parlamentare privind eliberarea titurilor de revoluţionar, liberalul Raymond Luca, cu motivul că a fost ofiţer de Securitate, iar moştenitoarei i-a fost anulată pensia de urmaş.
Potrivit unor relatări de presă, din publicaţia Ziarişti Online sau Adevărul, mai mulţi angajaţi ai Miliţiei şi Securităţii din oraş au fost supuşi torturilor, iar unii au fost linşaţi de către localnici, după anunţurile privind fuga lui Ceauşescu, dar autorii crimelor nu au fost niciodată identificaţi.
“Şi destinul locotenet-colonelului Dumitru Coman a fost crunt. După apariţia lui Dinescu la TVR, soţia acestuia l-a rugat să vină acasă. A refuzat-o, rămânând în sediu, la datorie, şi liniştind-o că nu are de ce să se teamă. (Într-adevăr, era perceput ca un om de treabă şi era chiar îndrăgit în oraş). Ultima dată l-am văzut înainte ca eu să fiu dus la spânzurat, el rămânând în curtea cu garajele. Când eram internat, Venczel, directorul spitalului, mi-a spus: „Îmi pare rău, dar pentru şeful dvs. n-am putut face nimic, decât să constat decesul.” Am aflat că Dumitru Coman a fost scos în stradă, omorât în bătaie şi apoi aruncat în curtea spitalului. Criminalistul miliţiei, Pop, mi-a spus că Dumitru Coman nu mai avea nici un os întreg. Se ştie cine l-a ucis, există înregistrări video şi martori. Dar toţi ucigaşii de etnie maghiară au fost puşi ulterior în libertate, în urma demersurilor pe la forurile europene, întreprinse de fruntaşul UDMR, György Frunda”.
Minuta Tribunalului Cluj din 22 mai 2017
Admite exceptia lipsei calitatii procesuala pasive a paratului Secretariatul de Stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989, invocata de catre acesta. Admite in parte acţiunea formulată si precizata de reclamanta C.G.S.A. împotriva pârâtelor CASA JUDEŢEANĂ DE PENSII CLUJ si CASA SECTORIALA DE PENSII A SRI. si în consecinţă: Anuleaza Decizia de pensionare nr. 235796/28.04.2011 de incetarea a platii indemnizatiei reparatorii emisa de parata Casa Judeteana de Pensii Cluj. Obligă pârâtele Casa Judeteana de Pensii Cluj si Casa Sectoriala de Pensii a SRI. să restituie reclamantei toate sumele retinute de catre acestea in baza deciziei recuperatorii anulate mai sus de la data retinerii si pana la plata efectiva, sume actualizate cu indicele de inflatie,la data platii. Obligă pârâtele Casa Judeteana de Pensii Cluj si Casa Sectoriala de Pensii a SRI. să emita pentru reclamanta o noua decizie privind acordarea indemnizatiei in baza Legii 341/2004 incepand cu data de 01.05.2011 si plata sumelor cuvenite de la acesta data si pana la plata efectiva, sume actualizate cu indicele de inflatie la data platii. Respinge celelalte petite. Obliga paratele sa achite reclamantei suma de 1500 lei cheltuieli de judecata partiale. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la TRIBUNALUL CLUJ. Pronuntata in sedinta publica din data de 22.05.2017.