Tehnologia în mişcare. Cu ochelari speciali sunteţi eroul principal al filmului pe care îl urmăriţi singur
Secţiunea InfiniTIFF a fost deschisă sâmbătă la fosta Casă de Modă din Cluj, cu un salt din comunism direct în realitatea virtuală. Sălile de proiecţie ale viitorului pot fi văzute aici, unde doar cu o pereche de ochelari şi o mică secţie de croitorie au fost înlocuite tradiţionalele cinematografe cu sute de locuri.
Călăuza tehnologiei moderne a fost chiar directorul festivalului, Tudor Giurgiu, care i-a avut alături pe cei care au pus la punct toate detaliile tehnice. Prima oprire a fost în starea de moarte clinică din vestiarul de probă, unde fiecare a fost preluat şi îndrumat de un înger, să-şi examineze reacţiile.
Un spațiu al inovației și experimentelor va fi inaugurat anul acesta la Festivalul Internațional de Film Transilvania (Cluj-Napoca, 2 – 11 iunie 2017). InfiniTIFF, amenajat în fosta Casă de Modă din Cluj-Napoca, este o platformă dedicată noilor forme de storytelling audiovizual și își propune să-i conecteze pe cinefili și artiști la ideile și inovațiile de ultimă oră în materie de realitate virtuală/ Virtual Reality (VR) și cinema interactiv. TIFF se înscrie astfel în trendul marilor festivaluri precum Cannes sau Tribeca (New York) care plănuiesc anul acesta, la rândul lor, evenimente extinse dedicate VR-ului.
Între 3 și 10 iunie, prima ediție a InfiniTIFF va prezenta o selecție amplă de filme VR într-o zonă special amenajată, un program de filme interactive pe marele ecran, Doom Room – o instalație care te poartă prin experiențe tactile și vizuale unice, proiecții de clipuri din epoca Youtube și workshop-uri în care vor fi create producții VR. În cadrul atelierelor, profesioniști, alături de pasionați și experți în animație digitală, VR sau programare vor putea dezbate și dezvolta împreună experiențe VR.
Spațiul InfiniTIFF va găzdui și proiecții ale unor producții Youtube, alese de câțiva dintre cei mai populari vloggeri români, care vor veni la Cluj cu această ocazie: Tequila, Pandutzu, Noaptea Târziu, Zaiafet, Selly. Lor li se alătură Florin Grozea, care va susține și un workshop, „Secretele industriei”, despre industriile creative și promovarea online prin conținutul video: videoclipuri, vloguri, documentare online. Calupurile de producții Youtube vor cuprinde, de asemenea, și clipuri selectate de Mikey Hash, Levi Elekes, Mariposa și Skivomady.
InfiniTIFF VR Workshop se adresează profesioniștilor din lumea cinematografică, designerilor, artiștilor vizuali, pasionaților de animație digitală, jocuri, specialiștilor în software, tuturor celor interesați să dezvolte interacțiuni și conținut în VR. În urma înscrierilor, 16 participanți selecționați vor lucra în echipe de câte patru și vor produce conținut VR original pe parcursul a patru zile, conținut care va fi editat apoi într-o versiune interactivă, vizionat de public în aceleași locuri în care a și fost produs.
VR Canvas: Tilt Brush, găzduit de InfiniTIFF și realizat în colaborare cu CINETic – Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative, din cadrul U.N.A.T.C., este gândit sub forma unui atelier de creație adresat artiștilor interesați de realitatea virtuală. Tilt Brush este un software artistic lansat de Google care permite desenul tridimensional în realitate virtuală: www.tiltbrush.com.
DOOM ROOM | INFINITIFF
DOOM ROOM | Regia: Jesper Dalgaard | Produs de: Mads Damsbo & Andres N. Beg | Danemarca
6 oameni / sesiune | 20 min. o sesiune
Avanpremieră exclusivă
O instalație unică, o combinație de elemente performative live și ficțiune VR care te poartă într-o călătorie de auto-descoperire. Grupuri de câte șase participanți legați la ochi intră o dată într-o încăpere, unde înghenunchează și intră virtual în pielea unui vânător care ține în mână o inimă însângerată. Ei parcurg un spectru de emoții și spații care le va face inima să bată mai repede.
Călătorind prin aceste realități fabricate, pline de senzualitate și suspans, participanții încep să caute un sens care se va concretiza la final în înțelegerea faptului că ei înșiși sunt prezenți fizic în singura poveste posibilă – a lor.
*Interzis celor sub 18 ani
Experimentează o selecţie de filme multi-premiate realizate în realitatea virtuală. Şapte programe cu filme de ficţiune, non-ficţiune şi animaţie în VR ce vor oferi publicului o imagine de ansamblu a potenţialului artistic şi narativ al acestui nou şi provocator mediu de storytelling.
Locurile sunt limitate! Rezervarea locurilor se efectuează prin achiziţionarea online a biletelor, urmând ca programul să fie ales de spectator direct în sala de VR Cinema.
Program #1 / 27’
Rhizomat VR
experiență VR (r. Monna El Gammal, 13’)
Suntem în viitor, iar democrația a fost înlocuită de conducerea corporatistă a Institute for Method (IFM). Gândurile oamenilor sunt monitorizate prin examinări standard regulate. Dar examinările standard nu se desfășoară întotdeauna conform planului.
I Philip
film VR de ficțiune (r. Pierre Zandrowicz, 14’)
Primul film francez de ficțiune creat în realitate virtuală și 3D, care ne introduce în universul celebrului scriitor Philip K. Dick.
Program #2 / 24’
Collision
documentar VR (r. Lynette Wallworth, 15’)
O călătorie VR în ținutul de baștină a bătrânei Nyarri Morgan și al tribului Martu din îndepărtatul deșert australian Pilbara. Tribul Martu a trăit departe de influența culturii vestice până în anii `60.
Afripedia – Dance Battle 360
o demonstrație de dans (r. Senay Berhe & Marie Skovgaard, 5’)
Bine ați venit în prima experiență de dance battle VR 360° din Africa, care prezintă câțiva dintre cei mai talentați dansatori stradali din Dakar, Senegal.
Tankstellen des Glücks
videoclip VR (r. Uwe Flade, 4’)
Intrați în eleganta mașină vintage poleită cu aur a lui Friedrich Liechtenstein, faceți-vă comozi în scaunul din piele al pilotului și porniți la drum prin Berlin.
Program #3 / 21’
On set – Ma loute
o experiență 360° (r. Fouzi Louahem, 10’, ARTE)
“On set” este un documentar VR care explorează lumea platourilor de filmare ale marilor regizori. «Ma loute» este primul film francez de lungmetraj care oferă această experiență imersivă de tip 360°. Spectatorul poate să urmărească schimburile dintre regizorul Bruno Dumont, actorii și echipa sa, și să înțeleagă mai bine relația dintre cameră și actori. Pe parcursul documentarului, Bruno Dumont ne împărtășește viziunea sa asupra platoului de filmare și ideile sale despre realitatea virtuală, despre orizonturile pe care aceasta le deschide – îndeosebi pentru regia de film – precum și despre limitările ei.
Inside Auschwitz
documentar în 360° (r. Jürgen Brügger, Jörg Haaßengier, Gerhard Schick, 10’)
Primul documentar de tip 360° despre lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, care ne arată dimensiunile enorme ale mașinăriei de exterminare.
Program #4 / 25’
The Ark
documentar VR (r. Kel O’Neill, Eline Jongsma, 8’)
Rinocerul alb nordic este cea mai amenințată specie de pe planetă. Singurele trei exemplare existente sunt protejate în permanență de paznici armați…
Escape VR
o experiență VR (r. Millo Simulov, 17’)
Sub pretextul unui Escape Room de ultimă generaţie, 7 tineri sunt ademeniţi în mijlocul unui Reality Show extrem în care capcanele sunt adevărate şi trebuie să găsească soluţii contra cronometru.
Program #5 / 24’
Ashes to Ashes
o tragicomedie VR (r. Ingejan Ligthart Schenk, Jamille van Wijngaarden, & Steye Hallema, 11’)
Ashes to Ashes este o tragicomedie VR suprarealistă. La prima vedere, filmul pare să fie despre o familie disfuncțională confruntată cu povara unei ultime dorințe bizare a bunicului lor decedat. Văzut din perspectiva urnei cu cenușă, spectatorul face cunoștință cu membri excentrici ai familiei care par să trăiască, fiecare în parte, într-o realitate proprie.
Witness 360: 7/7
documentar VR (r. Darren Emerson, 13’)
La 7 iulie 2005, Jacqui Putnam a intrat într-un tren Circle Line în Londra în drumul ei spre locul de muncă; o călătorie pe care a făcut-o de multe ori înainte. La 08:50 dimineața, Mohammad Sidique Khan urmează să detoneze o bombă în vagonul de lângă ea. Aceasta este povestea unei zile, a consecințelor imediate a exploziei și a parcursului spre vindecare.
Program #6 / 22 min
Viens! (18+)
un poem tantric VR (r. Michel Reilhac, 12’)
Trei femei și patru bărbați, cu toții dezbrăcați, apar de nicăieri în spațiul alb, însorit al unei încăperi luminoase aflate în afara timpului.
Kinoscope
o experiență VR (r. Philippe A. Collin & Clément Léotard, 10’)
Descoperă istoria cinemaului prin vocea scenografului Dean Tavoularis, o legendă a Hollywood-ului, implicat în numeroase producții de mare success precum Apocalypse Now, The Brink’s Job, One from the Heart și Bonnie and Clyde.
Program #7 / 25’
Notes on Blindness
documentar VR (r. Peter Middleton & James Spinney, 25’)
După ce și-a pierdut vederea, John Hull a început un jurnal audio, documentând călătoria lui extraordinară în lumea de dincolo de văz.