Strauss şi Mahler cu Christian Kluxen la Filarmonica Transilvania
Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită vineri, 9 iunie, de la ora 19, la concertul simfonic dirijat de Christian Kluxen. Pe scena Colegiului Academic vor urca şi sopranele Irina Iordăchescu şi Oana-Maria Trîmbiţaş pentru a interpreta, alături de orchestra filarmonicii, Vier letzte Lieder, de Richard Strauss, respectiv lucrarea ce încheie seara – Simfonia nr. 4 în Sol major, de Gustav Mahler.
Născut în 1981 la Copenhaga, Christian Kluxen a beneficiat de trei ori de bursa „Arne Hammelboe” oferită de Societatea Daneză a Dirijorilor. În 2007, a primit Marele Premiu „Jacob Gade”, în urma căruia a studiat un an la New York, iar în 2011 Societatea Daneză „Richard Wagner” ia oferit bursa Bayreuth, prin care dirijorul a participat la celebrul festival de vară. Între 2010 şi 2013, Kluxen a fost membru al Forumului Dirijorilor din Consiliul German pentru Muzică, iar în 2013 a fost distins cu Premiul „Gladsake” pentru Muzică.
De la finalizarea, în 2013, a celor trei ani în care a fost dirijor asistent la Orchestra Naţională Regală a Scoţiei, Christian Kluxen şia dezvoltat o carieră impresionantă, succesul său fiind bazat pe o abordare matură şi inteligentă a profesiei sale, precum şi pe o prezenţă carismatică pe podiumul dirijoral.
În timpul stagiunii 2014/2015, Christian Kluxen a beneficiat de programul Dudamel Fellowship, în cadrul căruia a dirijat concerte educative cu Los Angeles Philharmonic Orchestra la celebra sală de concert Walt Disney. În acest răstimp, şi-a construit şi o relaţie de durată cu Philharmonia Orchestra, prin proiectul intitulat iOrchestra (2014), urmând apoi concerte în cadrul turneelor regionale ale ansamblului. De asemenea, a debutat şi la Concertgebouw în Amsterdam, la pupitrul Filarmonicii Neerlandeze.
În această stagiune, Christian debutează cu London Philharmonic Orchestra, cu Royal Northern Sinfonia, cu Norrköping Symphony şi cu Victoria Symphony (Canada). Alte angajamente includ concerte cu Filarmonica din Strasbourg şi un turneu cu Opera Naţională Daneză, în cadrul căruia va dirija Madama Butterfly de Puccini.
Legăturile dirijorului cu ţara natală reprezintă un punct important în cariera sa: a dirijat în întreaga Danemerca, iar debutul cu Orchestra Naţională Daneză a avut loc în 2013. A dirijat, în egală măsură, Filarmonica din Copenhaga, Filarmonica Danemarcei de Sud şi Orchestra din Odense, la pupitrul cărora se va întoarce în această stagiune.
Printre concertele pe care le-a susţinut în Europa, se numără cele cu Orchestrele Simfonice din Gothenburg şi Trondheim, cu Filarmonica din Georgia, Orchestra Naţională RTE din Dublin, Filarmonica din Duisburg şi cu Filarmonica Westphaliei de Sud. Christian a dirijat şi Kremerata Baltica, la ediţia din 2013 a prestigiosului Kronberg Academy Festival. Printre soliştii cu care a colaborat, regăsim nume importante ca Andreas Brantelid, Gary Hoffman, Nicola Benedetti, Simone Dinnerstein, Olga Kern, Benjamin Schmid, Nicholas Daniel şi John Lill.
Una dintre cele mai apreciate soliste de operă ale generaţiei sale, Irina Iordăchescu este absolventa Universităţii de Muzică din Bucureşti, unde a studiat cu Maria Slătinaru Nistor şi Dan Iordăchescu. Palmaresul sopranei include premii la competiţii naţionale şi internaţionale, ca Marele Premiu la Concursul „Ionel Perlea”, Premiul II la Concursul „Mihail Jora”, Premiul special „Cesare Bardelli” la Concursul „Gian Battista Viotti” (Italia), Premiul III la Concursul „Maria Callas” (Grecia), Premiul III la Concursul „Sylvia Geszty” (Spania), Premiul II la Concursul „Vicenzo Bellini” (Italia), Premiul III şi Premiul Publicului la Concursul „’s Hertogenbosch” (Olanda). În anul 2009, revista VIP i-a acordat Premiul pentru cel mai bun solist de operă din România. Din anul 2005, este solistă a Operei Naţionale Române din Bucureşti, pe scena căreia a debutat în rolurile principale din operele Lucia di Lammermoor, La Traviata, Rigoletto, Don Pasquale, Nunta lui Figaro, Cosi fan tutte, Flautul fermecat, Turandot, Boema, Văduva veselă, Elixirul dragostei etc.
Printre sălile de operă şi concert pe care Irina Iordăchescu a cântat, se numără Teatrul Scala din Milano, Teatrul Dante Alighieri din Ravenna, Teatrul Municipal din Pianceza, Festivalul de Operă de la Glydebourne (Anglia), Festivalul de Operă de la St. Margarethen (Austria), Sala de concerte „Isaac Stern – Carnegie Hall” (New York), Teatrul „Perez Galdos” din Las Palmas, Operele de Stat din Sofia, Ruse, Plovdiv şi Varna, Sala de concerte „Ceaikovski” din Moscova, Sala Mare a Filarmonicii din Sankt Petersburg, Sala Flagey din Bruxelles sau Auditorium din Barcelona.
Soprana şi-a îndreptat interesul şi către domeniul vocal-simfonic, colaborând cu Filarmonicile din ţară, dar şi cu ansambluri din Franţa, Grecia, Spania, Italia, Germania, Polonia, Turcia, Maroc, Israel, Bulgaria sau Armenia.
Printre dirijorii cu care a colaborat, se numără personalităţi ca Riccardo Muti, Roberto Abbado, Paul Nadler, Marco Boemi, Nayden Todorov, Kirill Karabits, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Tiberiu Soare, Gheorghe Costin, Florentin Mihăescu etc.
Proiectele viitoare ale Irinei Iordăchescu includ colaborări cu Abey State Opera House din Kazahstan, cu Orchestra Română de Tineret şi cu Orchestra Filarmonicii „Banatul” din Timişoara.
Soprana Oana-Maria Trîmbițaș este solistă colaboratoare a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. A debutat pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca în anul 2015, în rolul Rosinei din Il barbiere di Siviglia de Gioacchino Rossini. Invitată a diferitelor instituții de cultură din țară precum: Filarmonica de Stat „Moldova” Iași, Filarmonica de Stat „Dinu Lipatti” Satu-Mare, Teatrul de Stat „Regina Maria” Oradea, abordează roluri de operă și operetă precum Silberklang din Der Schauspieldirektor de W.A. Mozart, Fanny din La cambiale di matrimonio și Rosina din Il barbiere di Siviglia de G. Rossini, Sophie din Werther de J. Massenet, Oscar din Un ballo in maschera de G. Verdi, Lauretta din Gianni Schicchi de G. Puccini, Adela din Die Fledermaus de Johan Strauss-fiul, dar și din repertoriul de musical și operă pentru copii, în roluri precum: Wendy, Alice in Wonderland, Fata moșului, Motanul încălțat. De asemenea s-a afirmat și în repertoriul vocal simfonic, precum: Requiem de W.A. Mozart, Requiem de Gabriel Fauré, Gloria de Francis Poulenc.
Vineri, 9 iunie, ora 19, Abonament 31
Colegiul Academic
Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Christian Kluxen dirijor
Irina Iordăchescu soprană
Oana Maria-Trîmbiţaş soprană
Richard Strauss
Vier letzte Lieder
Gustav Mahler
Simfonia nr. 4 în Sol major
PREŢUL BILETELOR
Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro şi de la agenţia de bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.
Concertul face parte din abonament
25 lei preţ întreg / concert
13 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert
Atenţie: În ziua concertului, agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14
FILARMONICA DE STAT „TRANSILVANIA”
P-ţa Lucian Blaga nr. 1-3, Cluj Napoca
Tel. 0264-43 00 60, Fax. 0264-59 78 12