Clujenii sunt invitaţi la lecţii intensive de resuscitare în Parcul Mare. Maraton cu salvatorii de vieţi SMURD
Maratonul Resuscitării – SMURD Cluj
Editia III – 9 iulie 2017, Parcul Central, Cluj Napoca
Vino să înveți și tu direct de la medicii și paramedicii SMURD manevrele de prim ajutor salvatoare de viață!
Devino și tu un SALVATOR!
Descriere proiect:
Stopul cardio-respirator (SCR) în afara spitalului, ca urmare a unei afectiuni cardio-vasculare, este una dintre principalele cauze de deces în lume, fiind responsabilă de milioane de pierderi de vieți anual. Întrucât reprezintă o problemă de prim plan de sănătate publică, în întreaga lume se depun eforturi considerabile de pregătire a populației generale în vederea acordării primului ajutor de bază.
În țara noastră șansele de supraviețuire a unei persoane în urma unui stop cardio respirator (SCR) este de numai 5%, însemnând că anual mor aproximativ 70.000 de români din această cauză. Mai multe vieți ar putea fi salvate dacă manevrele de prim ajutor ar fi acordate prompt, însă în mai mult de 9 din 10 cazuri se asistă neputincios la aceste evenimente întrucât 80% din români nu cunosc manevrele de resuscitare.
În cazul unui stop cardio-respirator (SCR), suportul vital de bază câștigă minute importante în lupta cu viața, până la sosirea cadrelor medicale specializate. Studiile efectuate au demonstrat că persoanelor cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari șanse de recuperare după instalarea unui SCR, rata de supraviețuire crescând de la 5% până la chiar 50% în unele cazuri. Pe de altă parte, victimelor cărora nu li se acordă suportul vital bazal au șanse minime de a supraviețui în urma unui SCR, acestea scăzând cu 10% în fiecare minut care trece.
La nivelul municipiului Cluj-Napoca timpul mediu de interventie al echipajelor din prespital este de aproximativ 10-15 minute de la efectuarea apelului de urgentă. În zona rurală acesta crește, bineînteles, considerabil. Dacă manevrele de resuscitare nu sunt inițiate, după aprox 6-7 minute de la instalarea SCR, apar leziuni ale creierului care sunt ireversibile. Prin urmare șansa de supraviețuire a victimei unui SCR este condiționată de primul ajutor primit de la cei ce asistă acest eveniment. Masajul cardiac efectuat până la sosirea echipajelor asigură perfuzia cerebrală necesară, cu alte cuvinte, salvatorul cumpără timp pentru vicitmă.
Pentru creșterea ratei de supraviețuire s-a formulat conceptul de Lanțul Supraviețuirii. Acesta susține că, în cazul unui SCR, veriga reprezentată de manevrele de resuscitare efectuate la fața locului de către martorii evenimentului sunt la fel de importante precum toate îngrijirile ulterioare oferite de personalul medical specializat. Adică în cazul SCR cel ce oferă prim ajutor este la fel de important precum medicul chemat prin apelul de urgentă 112. În concluzie pentru consolidarea acestui lanț este necesar ca toată lumea sa fie instruită cum să acorde primul ajutor.
Mai mult, peste 100.000 de oameni mor anual înecaţi cu mâncare sau obiecte înghiţite, iar cei mai mulţi sunt copii. Aceste tragedii ar putea fi prevenite dacă părinţii ar şti să acorde primul ajutor de bază, dezobstructia de căi aeriene superioare. În caz contrar, dacă nu se intervine până la sosirea echipajului medical, în cele mai multe cazuri, este deja prea târziu.
Echipa SMURD Cluj cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj – Unitatea de Primiri Urgențe a initiat proiectul Maratonul Resuscitarii – SMURD Cluj care îsi propune să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaștere a manevrelor de resuscitare de bază de către toată lumea.
Proiectul se desfășoară prin evenimente unde medicii și paramedicii SMURD, cu experiență în intervențiile medicale de urgență, predau tehnici de prim ajutor în mod gratuit în locuri publice din Cluj Napoca ( Parcul Central, VIVO! Cluj Napoca). Cursurile încep succesiv și se repetă pentru întreaga zi, iar cei ce doresc să participe pot veni la orice oră fără a fi necesară înscrierea. Metoda de predare este hands-on, în grupe de câte 2-5 cursanți, coordonați de 2 medici/paramedici SMURD, timpul mediu de predare fiind 20-25 minute. Manevrele sunt explicate si demonstrate pe manechinele specializate, iar cursanții vor exersa apoi prin simulare de situații reale, în final având și posibilitatea să pună întrebări, fiind o discutie deschisă cu voluntarii SMURD.
Tehnicile dobândite în cadrul evenimentului, pe lângă cele referitoare la siguranța salvatorului, recunoasterea urgenței și activarea sistemului de urgență, includ suportul vital de bază al adultului cu masajul cardiac extern, ventilațiile si dezobstrucția căilor aeriene, iar dacă se dorește aceste manevre sunt predate și în ceea ce priveste suportul vital de bază pediatric (al copiilor) care diferă de cel al adultului. Limba de predare principală este româna însă se asigură predare și în limbile engleză, franceză si maghiară.
Prin această inițiativă dorim să ne aliniem standardelor europene care presupun cunoașterea manoperelor de prim ajutor de către populația generală în totalitate dar si să răspundem solicitărilor legate de necesitatea învățării acelor manopere minime, care însă pot asigura supraviețuirea unei persoane aflate in stare critică.
Proiectul a debutat în anul 2015 cu 25 medici si paramedici voluntari SMURD, cu 20 manechine resuscitare împrumutate, iar 740 de persoane au fost instruite în aplicarea manevrelor de resuscitare. Proiectul a continuat în 2016 cu 1450 de persoane instruite și în 2017 cu o ediție de iarnă cu 1020 de persoane instruite.
Va asteptam!