Festivalul folcloric Serbări Transilvane a debutat vineri seara în centrul Clujului cu recitalul străinilor
Ritmuri folclorice balcanice au răsunat încă din prima seară a festivalului internaţional Serbări Transilvane, organizat de Fundaţia Etnostar.
Fundaţia culturală ETNOSTAR, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi Consiliul Judeţean Cluj organizează cea de a XVII-a ediţie a Festivalului culturii şi tradiţiilor populare din Transilvania “SERBĂRILE TRANSILVANE”
Festivalul va avea loc în zilele de 26-28 Iulie în Cluj-Napoca cu participarea a 15 dintre cele mai valoroase ansambluri folclorice din Transilvania, formaţii săteşti, ansambluri de copii, precum şi renumiţi solişti de muzică populară. Alături de ansamblurile româneşti şi cele ale minorităţilor din Transilvania sunt invitate şi ansamblurile minorităţilor româneşti din ţările învecinate (Ungaria, Ucraina, Serbia, Bulgaria).
Festivalul „Serbările transilvane„ este cel mai mare festival de tradiţii şi obiceiuri populare din Transilvania prin participarea a 100 de meşteri populari şi aproximativ 30 de ansambluri folclorice şi solişti de muzică populară care timp de trei zile concerteaza pe scena festivalului prezentînd cîntece, jocuri şi obiceiuri populare (cuprinzînd şi cultura minorităţilor conlocuitoare).
Transformarea sa, din acest an, in Festivalul International de Folclor „SERBARILE TRANSILVANE” dorim să duca la promovarea internationala a folclorului si culturii traditionale din Transilvania, contribuind la dezvoltarea colaborarilor culturale internationale dintre ansamblurile folclorice clujene si cele din tarile europene.
O Sillogos Filoproodon Filiatron
Este o Asociatie Culturala Progresiva locala din localitatea Filiatra Messinia,Grecia. Infiintata in septembrie1926 avand ca scop progresul local si reconstituirea orchestrei Filarmonice a localitatii.
In 1991 a primit distinsul premiu al Academiei Atena, pentru activitatile sale si contributia sa la cultura. Principalele activitati de astazi sunt:„Scoala de muzica”,„Orchestra Filarmonica a orasului”, „Scoala de dansuri populare traditionale” si „Formatia locala de dansuri populare traditionale”.
Formatia de dansuri a participat la numeroase activitati culturale si festivaluri, nationale si internationale, cu un bogat repertoriu folcloric din toate zonele Greciei.
Ansamblul folcloric PRIVIGHETOAREA, din Bulgaria
Grupul de dans folcloric ” Privighetoare ” al “Sf. Kliment Ohridski “- scoala secundară din orașul Peshtera, Bulgaria a fost înființată în 1995 de coregrafa Elena Barenska.
Grupul de dans popular cuprinde 120 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani – toți studiază în școală.
Cea mai mare parte a repertoriului său este dedicată folclorului din zona ‘Trakia’ in sudul Bulgariei, unde este sitiat si orasul Peshtera. Cealalta parte reprezinta inspiratia si iubirea altor stiluri populare regionale, aducand in evidenta diversitatea culturii etnice bulgare.
” Privighetoare ” combină entuziasmul tânăr și creativ din Peshtera, îi ia pe spectatori de fiecare viață în vârtejul dansurilor, frumusețea culorilor, rețeaua de fidelități, plină de splendoare și pricepere.
Grupul de dans folcloric a avut expresii impreuna cu grupuri populare de dans din Turcia, Macedonia, Serbia, Grecia.