Festivalul Atelier Cultural internaţional iniţiat de Asociaţia Românaşii la Muzeul Etnografic, show memorabil
Festivalul Atelier Cultural iniţiat de Asociaţia Românaşii din Cluj-Napoca, cu sprijinul Universităţii Tehnice şi al Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi Casa de Cultură a Studenţilor prezintă marţi, de la ora 18, un spectacol de muzică şi dansuri populare.
Festivalul porneşte de la ideea generală şi generoasă a moştenirii culturale a popoarelor şi-şi propune promovarea diversităţii în cultură şi artă, îmbogăţind astfel cadrul patrimoniului universal prin elemente esenţiale de unitate spirituală. Evenimentul aflat la prima ediţie, va aduce în municipiul Cluj-Napoca şi în judeţul Cluj, unul sau două grupuri artistice, folclorice, muzicale, de dans, de teatru etc. pentru a se realiza schimburi interculturale între grupuri româneşti şi cele invitate din alte ţări. Acestea se vor concretiza în contactul direct cu comunităţile umane locale sau regionale, pentru cunoaşterea istoriei, tradiţiilor, creaţiilor populare, a poveştilor şi legendelor.
Vor avea loc întâlniri cu rapsozi locali, meşteşugari, dansatori, purtători de valori spirituale româneşti. Este un proiect de suflet prin care urmărim să-i determinăm pe tineri să-şi cerceteze trecutul pentru a prefigura corect viitorul. Durata unui astfel de festival se va încadra în 5-7 zile, în funcţie de soluţia managerială.
Prima ediţie a prevăzut invitarea unor prieteni din Franţa, din zona Auvergne, respectiv Grupul artistic LA BOURREE GANATOISE din Gannat, departamentul Allier, condus de fondatorul şi directorul Jean Roche, o personalitate cunoscută şi apreciată în ţara noastră, cu contribuţii remarcabile în cadrul programelor culturale UNESCO.
Iată programul primei zilei:
Marţi, 8 august 2017, ora 18 – Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca: Spectacol folcloric cu Ansamblul folcloric „La Bourree Gannatoise” din Gannat, Franţa; Ansamblul folcloric studenţesc „Românaşul” al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca; Ansamblul folcloric „Vatră de Dor” al Şcolii Populare de Artă „Tudor Jarda” din Cluj-Napoca; Ansamblul folcloric „Rapsodia Someşană” al Companiei de Transport Public din Cluj-Napoca.