Furtuna a provocat ravagii în cămara gospodinelor, în Curte şi pe scena Festivalului Cluj Ensemble de la Conservator
Vijelia de câteva minute de duminică seara a provocat nu doar prăbuşiri de crengi şi copaci. Vântul puternic a scuturat nucile, a întrerupt reţeaua de curent, provocând perturbări serioase programării proceselor de pe raza Curţii de Apel Cluj şi debutul festivalului muzical organizat de Conservator.
Un covor de nuci s-a aşternut pe trotuarele şi şoselele din cartierul clujean Gheorgheni, care au fost sfărâmate în mare parte în cursul nopţii, de pietoni şi autoturisme. Cei mai câtigaţi au fost porumbeii, care ţopăiau luni de dimineaţă, în jurul mormanelor de nuci sfărâmate.
Vântul a perturbat şi programarea proceselor din instanţele de judecată de pe raza Curţii de Apel Cluj. Grefierii au fost obligaţi să încalce ordinul preşedintelui Curţii, care interzice din luna iunie, afişajul printat pe foi, unde există monitoare conectate la reţeaua internă.
Vântul a reuşit să blocheze distribuţia curentului electric din centrul oraşului, chiar când trebuia să înceapă Festivalul Cluj Ensemble, cu un concert de arii celebre din opere. Din cauza penei de curent, organizatorii nu au putut beneficia nici de ajutorul sălilor alternative de concerte din zonă, ale Operei Române sau Conservatorului.
Furtuna a scuturat parcurile şi pădurile din oraş, pompierii fiind solicitaţi să intervină în numeroase alte cazuri de distrugeri după ruperea crengilor şi a copacilor.
BULETIN INFORMATIV
La nivelul judeţului Cluj, în urma fenomenelor meteo periculoase manifestate in data de 17.09.2017, echipele I.S.U. Cluj, până la ora 8.00, 18.09.2017, au gestionat 96 de solicitări ale cetăţenilor. S-a intervenit pentru degajarea materialelor de construcţii (acoperişuri) în 45 cazuri. Au fost avariate 25 autoturisme şi au fost deblocate mai multe drumuri ca urmare a arborilor căzuţi pe carosabil.
Fenomenele meteo periculoase au afectat 44 localităţi, 5 persoane au fost ranite uşor, nefiind raportate persoane decedate la nivelul judeţului Cluj,
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE MINISTERUL AFACERILOR INTERNE
DEPARTAMENTUL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ, INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ
COMUNICAT DE PRESĂ
Nr. 93 din 18 septembrie 2017
Peste 1.000 de pompieri cu 225 mijloace tehnice au acționat în sprijinul populației și administrațiilor publice locale din zonele în care s–au manifestat fenomene meteorologice periculoase.
În ultimele 24 de ore, Administrația Națională de Meteorologie, a emis 38 avertizări/atenționări pentru fenomene meteo periculoase, de gen Now Casting, care anunțau frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce local vor depăși la rafală viteza de 60 km/h și izolat 90 km/h care trecător vor lua aspect de vijelie, cantități de apă de 25–35 l/mp.
Toate informările privind producerea fenomenelor au fost transmise către autoritățile locale, în vederea dispunerii măsurilor preventive și operative care se impun.
În urma furtunilor de scurtă durată, dar de intensitate semnificativă, au fost semnalate efecte negative la nivelul a 212 localități din 15 județe (Alba, Arad, Bihor, Bistrița–Năsăud, Brașov, Cluj, Caraș–Severin, Hunedoara, Harghita, Iași, Maramureș, Mureș, Suceava, Sălaj și Timiș).
Din cauza diferitelor obiecte sau a arborilor doborâți de vântul puternic, s–au înregistrat 145 victime, dintre care 8 persoane au decedat (AR–1, BN–2, TM–5), iar 137 de persoane au fost rănite (AB–6, AR–15, BH–35, BN–15, CJ–5, HD–1, MM–10, SJ–1, TM–49).
Cele mai multe dintre persoanele rănite s–au deplasat la unitățile spitalicești cu mijloace proprii, după ce au fost lovite pe timpul furtunii.
De asemenea, la nivel național au fost afectate 137 acoperișuri ale imobilelor și au fost doborâți de vânt peste 290 de arbori (pe carosabil, autoturisme sau imobile), fiind avariate 35 autoturisme.
Pompierii militari, sprijiniți de celelalte structuri ale MAI și de comitetele locale pentru situații de urgență au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de condițiile meteo nefavorabile.
Circulația rutieră a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuți pe carosabil pe 18 drumuri, dintre care 12 drumuri naționale (DN1, DN6, DN7, DN13B, DN17C, DN18, DN18B, DN58, DN68, DN69, DN79, DN79A) și 6 drumuri județene (DJ79B, DJ107P, DJ688, DJ764B, DJ79B, DJ708).
Circulația feroviară a fost afectată pe un număr de 42 de tronsoane, ca urmare a fenomenelor meteorologice deosebit de violente, pe raza Regionalelor de cale ferată Timișoara, Cluj, Brașov și Iași.
Ca măsură de siguranță, în urma efectelor produse la nivelul clădirilor, s–a luat măsura suspendării cursurilor în data de 18 septembrie a.c. în 42 unităţi școlare din județele Arad (1), Bihor (18), Cluj (1) și Timiș (22).
Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică sunt afectate 568 de localități din 13 județe (BH, BN, CJ, MM, SM, SJ, AB, CV, HR, MS, SB, IS, SV), iar echipe tehnice acționează în teren pentru remedierea situației.
În acest moment sunt semnalate patru autoturisme cu opt persoane blocate pe DJ 764B, zona Valea Drăganului, județul Cluj, din cauza copacilor căzuți pe carosabil.
Se acționează pentru remedierea situației cu echipaje de la Drumurile Județene, ISU Cluj, SVSU și Salvamont. Nu sunt semnalate urgențe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice.
Inspectorul general al IGSU, împreună cu ministrul afacerilor interne, au ajuns în această dimineață în județul Timiș, zonă în care vremea nefavorabilă a produs efecte considerabile.
La această oră nu mai sunt în vigoare avertizări meteorologice de vijelii sau intensificări ale vântului, însă reamintim populației că pe timpul manifestării fenomenelor periculoase să rămână în locuințe sau alte spații închise care le pot asigura protecția. De asemenea, recomandăm parcarea autoturismelor în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.
SERVICIUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE