Primăria Cluj obligată la despăgubiri către Prison Fellowship România extindere sediu cu un milion de euro
Magistraţii clujeni au admis cererea Fundaţiei Prison Fellowship Romania şi au obligat municipalitatea să achite cheltuielile din anii 2000-2011, în cuantum de peste 1.000.000 de euro, necesare modernizării şi extinderii sediului desfăşurării activităţii cu copii şi adulţi supuşi riscului de infracţionalitate.
Pe terenul de 756 de mp primiţi în comodat de la Primărie în anul 2000, pe strada Sobarilor din Cluj, fundaţia a ridicat încă un etaj peste clădirea existentă, o mansardă şi o anexă separată. PFR susţine că reprezentanţii Primăriei au cunoscut extinderile faţă de care au manifestat toleranţă şi pasivitate.
În cererea de chemare în judecată s-a mai indicat faptul că aceste costuri de extindere au dus la intrarea în insolvenţă, banii fiind necesari acum pentru a se realiza planul de reorganizare a activităţii.
Municipalitatea a invocat în replică mai multe aspecte juridice în solicitarea de respingere a acţiunii, printre care lipsa calităţii procesuale, termenul de introducere a acţiunii ori taxa de timbru.
Reprezentanţii Primăriei au recunoscut contractul de comodat pe termen de 20 de ani, semnat în anul 2000. Aceşti au recunoscut şi autorizaţia de construcţie pentru renovarea construcţiei iniţiale şi a suplimentării cu un etaj şi mansardă, pentru edificarea unui azil de noapte şi centru pentru copiii străzii.
Primăria nu a recunoscut construcţia nouă şi nici posibilitatea restituirii contravalorii cheltuieilor la expirarea contractului, considerând că reclamantul PFR poate fi asimilat ca şi constructor de bună credinţă, dar fără a fi despăgubit pentru lucrările efectuate pe terenul Statului Român.
Instanţa de judecată a apreciat însă că Fundaţia a fost constructor de bună credinţă, că susţine o activitate lipsită de profit, una de caritate, cu susţinerea morală a rudelor persoanelor privative de libertate şi a reintegrării celor eliberate, admiţând acordarea de despăgubiri.
Fundaţia PFR a fost fondată de aproape 2 decenii de Constantin Asăvoaie, acordând asistenţă juridică, materială şi morală deţinuţilor şi rudelor în vederea reinserţiei sociale. Activitatea fundaţiei continuă şi după decesul fondatorului, actuala conducere având în vedere ieşirea din insolvenţă.
Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a Statului Român prin Ministerul Finanţelor Publice.
Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Municipiul Cluj-Napoca reprezentat prin primar.
Admite în parte acţiunea civilă formulată de reclamanta F.P.F.R., având CUI ….. cu sediul în .., str. .. nr. … jud. ..prin administrator judiciar S. J.C.S., cu sediul în .., str. .. nr. .., jud. .. în contradictoriu cu pârâtul Municipiul Cluj-Napoca, reprezentat prin primar, cu sediul în .., str. .. nr. .., jud. .. având ca obiect despăgubiri şi în consecinţă:
Obligă pârâtul să plătească în favoarea reclamantei suma de 919.500 euro în echivalent lei la data plăţii, reprezentând sporul de valoare adus imobilului teren şi construcţie, situat în mun. Cluj-Napoca, str. …..nr. …, înscris în C.F. nr. ……. …, proprietatea pârâtului, prin adăugarea unui nivel, mansardă şi aripă nouă, în suprafaţă totală de aproximativ 810 mp., la construcţia având nr. cadastral …, conform raportului de expertiză tehnică judiciară şi a răspunsului la obiecţiuni, întocmite de ing. B.G..
Obligă pârâtul să plătească în favoarea reclamantei suma de 269.500 euro în echivalent lei la data plăţii, reprezentând sporul de valoare adus imobilului teren şi construcţie existentă, situat în mun. Cluj-Napoca, str. …..nr. …, înscris în C.F. nr. ……. …, cu nr. cadastral ……., proprietatea pârâtului, prin adăugarea construirea pe teren a unei construcţii noi, în suprafaţă de aproximativ 420 mp., având două niveluri, evidenţiată în cartea funciară ca fiind corpul 2 de clădire (C2), cu menţiunea „fără acte”, conform raportului de expertiză tehnică judiciară şi a răspunsului la obiecţiuni, întocmite de ing. B.G..
Dispune instituirea unui drept de retenţie în favoarea reclamantei asupra imobilului teren şi construcţii C1 şi C2 în forma actuală, înscrise în C.F. nr. ……. .., până la achitarea integrală a despăgubirilor stabilite.
Respinge capetele de cerere având ca obiect: 1) stabilirea unui drept de proprietate al pârâtului asupra nivelului 2 şi mansardei, precum şi a aripii adăugate construcţiei C1 cu nr. cadastral …….înscrisă în C.F. nr. ……. …, proprietatea pârâtului, edificată pe terenul proprietatea pârâtului cu nr. cadastral ……. înscris în aceeaşi carte funciară, situat în mun. Cluj-Napoca, str. …..nr. …, precum şi asupra corpului de clădire suplimentar edificat pe acelaşi teren şi 2) obligarea pârâtului la plata sumelor reprezentând contravaloarea actualizată a materialelor şi manoperei înglobate în construcţiile descrise.
Obligă pârâtul Municipiul Cluj-Napoca reprezentat prin primar să plătească reclamantei cheltuieli de judecată în sumă de 8.800 lei.
Respinge acţiunea faţă de Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice, ca fiind înaintată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă.
Respinge excepţiile invocate de Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice după cum urmează: excepţia lipsei calităţii de reprezentant a Ministerului Finanţelor Publice pentru Statul Român, excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei faţă de capătul de cerere având ca obiect stabilirea dreptului de proprietate al Municipiului Cluj-Napoca sau al Statului Român prin Ministerul Finanţelor Publice, excepţia prematurităţii formulării cererii având ca obiect obligarea pârâţilor la plata despăgubirilor.
Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Apelul se va înregistra la Tribunalul Cluj.
Pronunţată în şedinţa publică de la 22 Februarie 2017