Anna Horvath a spus instanţei că viceprimarul nu are putere executivă reală, în procesul de corupţie din Curtea de Apel
Fostul viceprimar clujean Anna Horvath şi omul de afaceri Fodor Zsolt au dat declaraţii de inculpaţi la primul termen din procesul de trafic de influenţă instrumentat de procurorii anticorupţie, judecat la Curtea de Apel. Horvath şi Fodor au respins în totalitate acuzaţiile. În cadrul unei şedinţe de judecată maraton de mai multe ore, au fost audiaţi şi primii martori ai acuzării.
Fostul viceprimar a admis că s-a interesat la una dintre direcţiile de specialitate din Primăria Cluj, la Patrimoniu, despre stadiul autorizării unei intervenţii la o clădire de patrimoniu din Piaţa Muzeului, la solicitarea omului de afaceri Fodor Zsolt, dar a pus acest fapt pe seama atribuţiilor de servici şi a angajamentelor luate faţă de cetăţenii care au venit în audienţă la cabinetul său, ori în alte ocazii private.
Întrebată de magistratul Monica Rodina de măsurile luate după ce a aflat stadiul autorizării solicitării lui Fodor, Horvath a declarat că nu putea sancţiona funcţionarii şi nici nu putea să-i impulsioneze. “Este o bună întrebare, viceprimarul nu are o putere executivă reală. Puteam doar să propun primarului sancţionarea funcţionarilor”, a spus Horvath.
Procesul a primit o puternică notă politică şi etnică, nu doar prin prisma declaraţiilor ce l-au precedat, din partea unor înalţi oficiali maghiari, a prezenţei unor lideri UDMR la proces, din organizaţia judeţeană, inclusiv preşedintele, dar şi prin declaraţiile oferite ca mobil pentru contractul de sponsorizare, dintre omul de afaceri Fosdor Zsolt şi UDMR, care face obiectul dosarului.
Horvath Anna a susţinut că acest contract de sponsorizare, constând într-un număr de 60 de abonamente, la concertele din cadrul festivalurilor Electric Castel şi Untold, viza recompensarea voluntarilor din cadrul campaniei electorale a UDMR, dar şi din pregătirea unor acţiuni de promovare a etniei, respectiv Ziua Maghiarilor.
Fostul viceprimar a mai afirmat că a apelat la Fodor Zsolt, pe care-l cunoştea încă de pe băncile şcolii, cu care a avut întâlniri atât la Primărie, cât şi în cadrul unor evenimente private.
Dintre martori, Iulia Ardeuş, şefa Direcţiei Patrimoniu a confirmat în faţa judecătorului faptul că fostul viceprimar Anna Horvath s-a interesat în repetate rânduri de stadiul autorizării cererii omului de afaceri Fodor Zsolt şi că i-a explicat acestuia motivul întârzierii eliberării documentelor necesare. Printre documentele lipsă din dosar se număra şi unul care trebuia eliberat de Direcţia de Cultură.
Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe cei doi sub acuzaţi de trafic şi cumpărare de influenţă şi spălare de bani iarna trecută.
Cele două persoane au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma unui contract de sponsorizare, încheiat între o societate administrată de inculpatul Fodor Zsolt și o firmă „agreată” de inculpata Horvath Anna.În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai unui imobil ce aparține inculpatei Horvath Anna.
Având în vedere că Horvath Anna este și avocat, competența de judecare revine Curții de Apel Cluj, instanță la care a fost trimis dosarul cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”. BIRP DNA
[…] Mai multe despre primul termen al procedului Annei Horvath și despre ședința maraton care a avut loc la la Curtea de Apel Cluj, pe muzicainstanțelor.ro, AICI – ANNA HORVATH A SPUS INSTANŢEI CĂ VICEPRIMARUL NU ARE PUTERE EXECUTIVĂ REALĂ, ÎN P… […]
[…] Citiţi aici o relatare din toamna trecută, când Ana Horvath a fost audiată de instanţa de judecată. A spus atunci că viceprimarul nu are nicio putere executivă la Cluj. […]