Concert de muzică franceză veche sau Invitație la o conversație cu Muzele, la Academia de Muzică Gh. Dima
Festivalul de artele spectacolului muzical SCENA, din acest an, este dedicat teatrului, muzicii și dansului din secolul al XVII-lea. Punctul de maximă intensitate al acestuia – sau „apothéose”, cum l-ar numi muzicienii francezi ai secolului al XVII-lea – îl va constitui concertul final, ce va avea loc duminică, 5 noiembrie, la ora 19, în Sala Studio a Academiei de Muzică „Gh. Dima”.
Programul concertului va fi alcătuit din piese aparținând unor compozitori francezi din secolul al XVII-lea: Jean-Baptiste Lully, Charles Tessier, Marc-Antoine Charpentier, Sébastien Le Camus, Gabriel Bataille, Sainte Colombe le Fils, Louis Couperin, pe care publicul clujean are, astfel, șansa de a le asculta, poate pentru prima dată, într-o interpretare excepțională. Dacă cuvintele ”extraordinar” sau ”regal” nu ar fi, deja, atât de subțiate de prea multa lor folosire, aș spune că este vorba de un ”concert extraordinar” sau de un ”regal” de muzică franceză veche. Am să spun, însă, că este un concert unic în peisajul muzical clujean și că un astfel de eveniment are loc foarte rar.
Interpreții, care cântă în formația botezată, semnificativ, l’Entretien des Muses sunt artiști consacrați a căror prezență pe scena academiei noastre ne onorează și ne bucură în cea mai mare măsură. Este vorba despre soprana Claire Lefiliâtre, baritonul Vlad Crosman, clavecinistul Stéphane Fuget și violista de gamba Kaori Uemura.
Așadar, invitația la concert le este adresată tuturor celor care doresc să trăiască o experiență muzicală de mare rafinament și intensitate artistică.
Conf.dr. Anca-Daniela MIHUȚ
Directorul festivalului
L’ENTRETIEN DES MUSES
Claire Lefilliâtre / Artist liric (FR)
Pasionată de cântul și expresia barocă, Claire Lefilliâtre s-a format sub îndrumarea lui Alain Buet și Valérie Guillorit (canto), Eugène Green și Benjamin Lazar (declamație și gest baroc), Agnès de Brunhoff (tehnică Alexander) și s-a specializat în interpretarea muzicii franceze și italiene a secolului XVII.
Cunoașterea aprofundată a repertoriului baroc, face din Claire Lefilliâtre un interpret desăvârșit al acestei muzici, fiind invitată în numeroase ansambluri și festivaluri, pe scene celebre din întreaga lume (Opéra Comique, Opéra de Rouen, Opéra d’Avignon, Festivalul din Utrecht, Filarmonica din Sankt Petersburg, Palau de la Música din Barcelona, Academia Santa Cecilia din Roma, Palatul Artelor din Budapesta, Festivalul Bozar din Bruxelles, Concertgebouw din Amsterdam, Tokyo, Kobé, New York, Washington, Buenos Aires, Beijing, Shanghai….).
Între ansamblurile cu care colaborează în mod regulat, se numără Le Poème Harmonique, Les Nouveaux Caractères, La Fenice sau ansamblul rus Pratum Integrum, împreună cu care a susținut recent un recital somptuos cu muzica lui Rameau, la Teatrul Balșoi din Moscova.
Vlad Crosman / Artist liric (FR)
A absolvit cursurile Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la secţia de canto clasic (2010) şi regie teatru muzical (2011). Din septembrie 2011 este barocker cu „acte în regulă”, fiind unul dintre cei 17 cântăreţi ai Centrului de Muzică Baroc de la Versailles. Alături de orădean, doar doi cântăreţi sunt străini: un maghiar şi o quebequeză.
Centru de muzică barocă de la Versailles este o instituţie pe lânga Ministerul Culturii, care are ca scop redescoperirea şi promovarea patrimoniului muzical francez al secolelor XVII şi XVIII. Este înfiinţat în 1987 printr-un departament axat pe cercetarea manuscriselor, tratatelor şi reeditatea partiturilor.
Majoritatea concertelor şi spectacolelor
Centrului este captată de Radio France Musique, care îi promovează din plin. Centrul de muzică Baroc de la Versailles participă la concerte în întreaga lume. A avut participări la festivalurile de muzică barocă de la Hardelot, Sully sur Loire, Abbay de Soreze, Sablee.
Stephane Fuget / Clavecin (FR)
Stéphane Fuget a studiat pianul cu maeștri precum Catherine Collard și Jean-Claude Pennetier, orga cu Nicole Pillet-Wiener, clavicordul cu Ilton Wjunisky, clavecinul cu Christophe Rousset, Pierre Hantaï și Ton Koopman, și dirijatul orchestral cu Nicolas Brochot.
A luat premiul întâi pentru clavecin și bas continuu la Conservatorul Superior de Muzică din Paris. Este, în același timp, absolvent al Conservatorului Regal de La Haye. A obținut premiul patru la Concursul Internațional de Clavecin din Brugge.
Stéphane Fuget colaborează adesea cu dirijori precum Christophe Rousset, Jean-Christophe Spinosi sau Marc Minkovski. Este invitat să concerteze pe marile scene internaționale ale lumii (Opéra Bastille, Théâtre du Châtelet, Théâtre des Champs-Elysées, Opéra-Comique din Paris, DNO în Amsterdam, Staatsoper et Theatre an der Wien, la Monnaie de Bruxelles, Oper Frankfurt, Bilbao, Montpellier, Toulouse, Strasbourg, Rennes, Nancy, Leipzig, Drottningholm, Séoul, Tokyo).
Stéphane Fuget a fondat L’Entretien des Muses, cu care interpretează concerte sau înregistrează discuri (Festival d’Utrecht, Festival d’Ambronay, Festival Baroque de Pontoise, Printemps des Arts de Nantes, Péniche Opéra, Oratoire du Louvre, France Musiques, Deutschland Radio Berlin).
Stéphane Fuget este profesor în cadrul Departamentului de Muzică veche al Conservatorului Regional din Paris și a deschis recent prima clasă de operă barocă din Franța.
Kaori Uemura / Viola da gamba (BE)
Kaori Uemura, născută în Japonia, începe să cânte la vioară la vârsta de trei ani și, apoi, la violă, la doisprezece ani. Va lua lecții de viola de gamba cu pionierul acestui instrument, în Japonia, Toshinari Ohashi. După ce își ia diploma de absolvire la Tokyo, ea pleacă la Bruxelles unde studiază cu Wieland Kuijken. Se stabilește în Belgia și devine una dintre cele mai solicitate gambiste din Europa, ea înregistrând și cântând, cu regularitate, în formații de cameră precum Le Poème Harmonique, Les Talens Lyriques condus de Christophe Rousset, Les Arts Florissants, Cantus Cölln, Bach society în Olanda, sau cu Ricercar Consort.
Ea este invitată adesea ca solistă pentru a concerta cu orchestra la Concertgebouw, Amsterdam.
PROGRAMUL FESTIVALULUI: https://goo.gl/3tbLd7
PROGRAM:
Joi, 2 noiembrie
• ora 11/Sala Vasile Herman, AMGD
Deschiderea Festivalului
Workshop Paola Ranzini: De la tragédie au théâtre musical: Médée au XVIIe siècle (De la tragedie la teatrul muzical: Medeea în secolul al XVII-lea)
Workshop Paolo Bosisio: The way of acting of the Comici dell’arte
(Jocul actorilor Commediei dell’arte)
• ora 16/Sala Vasile Herman, AMGD
Simpozion
Vineri, 3 noiembrie
• ora 10-12/Sala 16, AMGD
Masterclass de cânt și retorică gestuală Claire Lefilliâtre (1)
• ora 12-14/Sala 16, AMGD
Masterclass bas continuu și recitativ Stéphane Fuget (1)
• ora 16-18/Librăria Book Corner Librarium (Bd. Eroilor, nr. 15)
Lansare de carte:
Scena bolnavă de Philippe Beaussant,
membru al Academiei Franceze
Traducere de Anca-Daniela Mihuț
(invitați: prof.dr. Ion Vartic; prof.dr. Anca Măniuțiu)
Masă rotundă:
Sindromul de ”malscenă” în regia contemporană de operă (moderator: Anca Mihuț)
Sâmbătă, 4 noiembrie
• ora 10-12/Sala 16, AMGD
Masterclass de cânt și retorică gestuală Claire Lefilliâtre (2)
• ora 12-14/Sala 16, AMGD
Masterclass bas continuu și recitativ Stéphane Fuget (2)
• ora 16/Sala 16, AMGD
Masă rotundă:
Rolul retoricii gestuale în jocul scenic al artistului liric din secolul al XVII-lea (invitați: Claire Lefilliâtre, Vlad Crosman, Stéphane Fuget. Moderator: Anca Mihuț)
Duminică, 5 noiembrie
• ora 11/Studioul de concerte al AMGD
Atelier-demonstrație organizat cu studenții participanți
la cursurile de măiestrie și workshopuri
• ora 19/Studioul de concerte al AMGD
Închiderea Festivalului:
Concert L’ENTRETIEN DES MUSES
Claire Lefilliâtre (soprană), Vlad Crosman (bariton), Stéphane Fuget (clavecin), Kaori Uemura (viola da gamba)
Lucrări de: J-B. Lully, M-A. Charpentier, C. Tessier, S. Le Camus, G. Bataille, M. Lambert, J. de Sainte Colombe le Fils, L. Couperin
Biletele pentru concertul de închidere (20 RON) pot fi achiziționate cu o oră înaintea spectacolului. Accesul publicului la celelalte evenimente este liber.
Invitați:
Claire Lefilliâtre – Artist liric (FR)
Stéphane Fuget – Artist liric (FR)
Vlad Crosman – Artist liric (FR)
Paolo Bosisio – Università Statale di Milano (IT)
Paola Ranzini – Université d’Avignon et des Pays du Vaucluse (IT/FR)
Proiect realizat cu sprijinul Consiliului Județean Cluj.
Organizatori:
Academia de Muzică ”Gheorghe Dima”
Asociația Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”
Conf.univ.dr. Anca-Daniela Mihuț
Parteneri: Institutul Francez Cluj-Napoca, Librăria Book Corner Librarium, Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Programul Erasmus+
Proiect realizat cu sprijinul Consiliului Județean Cluj.
Organizatori:
Academia de Muzică ”Gheorghe Dima”
Asociația Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”
Conf.univ.dr. Anca-Daniela Mihuț
Parteneri: Institutul Francez Cluj-Napoca, Librăria Book Corner Librarium, Facultatea de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Programul Erasmus+