Cu trenuleţul la Someş în Cart(e)a Parcului Feroviarilor Fab Hub & Ars Publica. Idei cartografiate de la clujeni
Vă invităm marți, 31 octombrie, 18.00 | Fabrica de Pensule, Str Henri Barbusse 59-61 la o dezbatere care pornește de la prezentarea Cărții Parcului – un compendiu al ideilor cetățenești de transformare a Parcului Feroviarilor, culese de-a lungul unui proces de planificare și imaginare colectivă facilitat de Fabrica de Pensule, Grupul pentru Dezvoltare Locală și Fundația AltArt, prin proiectele ”Fab Hub” și ”Ars Publica. Res Publica”. Între ideile documentate în carte se numără piste de alergare, terenuri de joacă, zone de acces la Someș, și, evident, trenulețul de altădată.
În cadrul evenimentului vom prezenta Cartea Parcului și rezultatele intervențiilor acestor proiecte și vom căuta să vedem în ce fel dorințele deja exprimate ale locuitorilor orașului cu privire la parc, dar și cele care vor continua să apară în timp, vor putea fi integrate în planurile viitoare de amenajare și administrare ale Parcului Feroviarilor.
_____
Parcul Feroviarilor a reintrat recent în posesia orașului și este subiectul unui amplu exercițiu de regândire. Ce anume regândim? Este oare vorba doar despre sistematizarea unui parc? Ar fi păcat. Parcul Feroviarilor este prilejul și metafora regândirii relației dintre oraș și cetățeni. O relație care s-a format încet, și se va transforma tot încet.
Nu vom putea să schimbăm modul în care gândim orașul într-un singur sprint creativ. Mai degrabă vorbim de maratoane. De aceea, exercițiul de regândire despre care vorbim este unul zilnic, repetitiv, cumulativ. Care durează ani de zile. Poate chiar decenii.
Prin Cartea Parcului am sintetizat ideile și dorințele exprimate de participanții în proiectele Fab Hub și Ars Publica. Res Publica: artiști, arhitecți, sociologi, antropologi, biologi și cetățeni de toate vârstele. Ceea ce oferim este fotografia unui moment, și suntem conștienți că nu putem fixa forma și utilizările Parcului printr-o singură imagine. E evident că Parcul trebuie să fie gândit flexibil, și pentru posibilitatea unei regândiri permanente.
O asemenea abordare ”gândire pentru regândire” permite ca Parcul să rămână viu și relevant în transformarea sa generată de proprii utilizatori, și, mai mult, ca aceste exerciții să dea cadrul unui ”maraton” al regândirii relației dintre oraș și cetățean la care cu toții sperăm.
_____
”Ars Publica. Res Publica” este un proiect al Fundației AltArt dedicat activării Parcului Feroviarilor prin cultură și procese participative: ateliere deschise, consultări publice, concerte, rezidențe și intervenții artistice. Res Publica este, în același timp, și un colectiv interdisciplinar de design și acțiune socială format din artiști, sociologi, arhitecți și cetățeni.
”Ars Publica. Res Publica/Creația Contează. Artă pentru activarea Someșului și a Parcului Feroviarilor” este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca și al Uniunii Europene, Programul Cultura. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național sau a Comisiei Europene. AFCN și Comisia Europeană nu sunt responsabile de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
____
FabHub este un proiect al Fabricii de Pensule, un spațiu comun/incubator de proiecte care încurajează colaborarea între artă, cultură și industrii creative. În viziunea noastră, construirea unui hub creativ presupune un efort comun. Scopul nostru este crearea unei platforme pentru căutare, definire, organizare și implementare de idei pentru un Cluj creativ.
FabHub este un proiect Urbaniada, cu sprijinul ING Bank, derulat de Fabrica de Pensule. Urbaniada este un concurs de proiecte ce au ca obiectiv principal ȋmbunătățirea calității vieții ȋn spațiul urban. Miza Urbaniadei este identificarea problemelor specifice spațiului urban românesc și soluționarea punctuală a acestora, prin proiecte concrete și prin ȋncurajarea dialogului ȋntre profeșioniști și instituții publice, precum și a parteneriatului ȋntre organizații neguvernamentale, arhitecți și urbaniști. Urbaniada este un proiect ING Bank.
Contact: Szakats Istvan, Fundția AltArt/Fabrica de Pensule, tel 0724510464, istvan@altart.org