Procesul Bivolaru merge mai departe. Francezii ne-au râs în nas cu întârziere de un an

Magistratul Marius Lupea de la Tribunalul Cluj a avut joi o nouă întâlnire cu avocaţii lui Gregorian Bivolaru şi a liderilor MISA, cea de-a 15-a de la reluarea procesului în urmă cu exact un an. Cel mai aşteptat document, din partea Statului Francez a sosit, privind mandatul european de arestare, dar după 10 luni de aşteptare, birocraţii din Hexagon ne-au transmis că solicitarea autorităţilor judiciare române a rămas fără obiect.
Judecătorul a formulat încă din data de 3 februarie o solicitare pentru Curtea de Apel din Paris, în vederea obţinerii consimţământului pentru judecarea acestuia în dosarul de trafic de persoane. De atunci procesul lui Bivolaru s-a amânat lună de lună, în aşteptarea răspunsului, care a întârziat aproape un an, în ciuda repetatelor reveniri.
Când în sfârşit a sosit, cu rezoluţia că în urma eliberării sale de către Statul Român, cererea autorităţilor judiciare a rămas fără obiect, apărătorii lui Bivolaru s-au pus în mişcare şi au contestat decizia francezilor. Încă un bun motiv de tergiversare, având în vedere că termenul de prescripţie se apropie de limită în viitorul apropiat.
Bivolaru a fost condamnat într-un prim dosar, la pedeapsa de 6 ani de închisoare, pentru act sexual cu minori, dar a fugit din ţară înainte de pronunţarea sentinţei. Suedia i-a acordat azil politic, dar fiind urmărit internaţional a fost reţinut anul trecut în Franţa, la un târg de carte. A fost trimis la Penitenciarul Bistriţa, unde a executat un an din pedeapsă.
Procesul său de la Cluj s-a reluat, după casarea achitării de la Tribunal. Bivolaru a cerut instanţei să fie judecat în lipsă. Magistratul va decide la termenul următor, dacă va continua judecarea dosarului, când va lua în discuţie şi celelalte solicitări ale apărării, prin avocatul Mihaela Mîţu, privind menţinerea sau respingerea probelor procurorilor DIICOT.