NTT DATA partener de onoare al Olimpiadei Internaţionale de Matematică din Cluj 2018
Inspectoratul Școlar Județean Cluj a lansat la sfârşitul săptămânii, în sala de conferinţe a Cluj-Arena, evenimentul Olimpiada Internaţională de Matematică 2018 (IMO 2018), în prezenţa înalţilor reprezentanţi ai co-organizatorilor evenimentului, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Societatea de Ştiinţe Matematice din România.
Aflată la a 59-a ediţie, Olimpiada Internaţională de Matematică se întoarce în 2018 în România. Cluj-Napoca organizează anul acesta cea de-a 6-a ediţie românească a concursului inițiat în 1959 la Braşov şi devenit astăzi cea mai mare şi prestigioasă competiţie din domeniul ştiinţelor, cu peste 1000 de participanţi din 120 de ţări.
În anul 2013, Consiliul Consultativ al Olimpiadei Internaționale de Matematică a încredințat României organizarea ediției din anul 2018 a Olimpiadei Internaționale de Matematică (IMO), având în vedere că România face parte din „clubul de elită” al națiunilor participante, atât prin rezultatele obținute de-a lungul timpului, cât și prin contribuția la elaborarea regulamentelor de desfășurare și a subiectelor propuse – în urma candidaturii depuse în baza Memorandumului aprobat în ședința Guvernului din data de 18.07.2013. Apoi, în ședința Guvernului României din data de 18 mai 2016 a fost aprobat Memorandumul cu tema Organizarea Olimpiadei Internaționale de Matematică, ediția 2018, în Municipiul Cluj-Napoca.
Olimpiada este organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, cu implicarea ştiinţifică a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România şi sub coordonarea locală a Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj. De asemenea, evenimentul se bucură de un important sprijin instituţional din partea Institutului de Matematică al Academiei Române, al Consiliului Judeţean Cluj şi al Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Mai mult decât atât, evenimentul este sprijinit de mediul universitar clujean – Universitatea Babeş-Bolyai şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
La conferinţa de lansare a participat ca reprezentant al Ministerului Educaţiei Naţionale, domnul Secretar de stat, Petru Andea. Prezidiul a fost, de asemenea, onorat prin prezenţa preşedintelui Societăţii de Ştiinţe Matematice, Radu Gologan, a prefectului județului Cluj, Ioan Aurel Cherecheș, a primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, şi a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj Vakar Istvan. Universităţile clujene au fost reprezentate de prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai – prof. univ. dr. Călin Rus şi de prorectorul Universităţii Tehnice – prof.dr.ing. Dan MÂNDRU.
Au fost în sală reprezentanți ai organizatorilor, oficialități clujene – parlamentari și șefi de instituții partenere, susținători instituționali și sponsori din mediul privat. Acestora li se adaugă Comisia Națională a Olimpiadei, prin experții ei din universitățile românești, profesori de matematică și elevi voluntari în echipele de organizare. Alături de organizatori, ca o dovadă a implicării comunității învățământului clujean au fost și directori ai unităților de învățământ clujene. Conferinţa s-a bucurat, de asemenea, de prezența, ocazionată de o întâlnire de lucru regională organizată la Cluj în zilele de 25 si 26 ianuarie, înalților reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale și a inspectorilor generali din zona Transilvaniei.
Nu în ultimul rând, comunitatea IMO2018 s-a completat prin sprijinul partenerilor din mediul privat. Partenerilor Gold – BANCA TRANSILVANIA, WORLDQUANT – li s-au adăugat partenerul de onoare – NTT DATA – şi partenerul silver special – BITDEFENDER –, secondaţi de cei 3 parteneri silver – FUNDAȚIA E-MAG, TERAPLAST GROUP, IULIUS MALL. Acestora li se adaugă partenerii speciali – EVW HOLDING, FORTECH, IQUEST – şi zeci de alţi sponsori care au hotărât să se alăture acestei comunităţi.
,,Încredințarea acestui eveniment Clujului vine drept recunoaștere a unui spațiu clujean al colaborării interinstituționale corecte și eficiente și a unui climat care permite atragerea mediului privat în marile proiecte ale educației – o prioritate de management transformată în dezideratul construirii unei școli pe care să o putem numi, cu adevărat, performantă. Le mulțumim tuturor pentru implicare și suntem convinși că eforturile noastre reunite vor face din cea de-a 6-a ediție românească a Olimpiadei Internaționale de Matematică un adevărat regal al competiției și al performanței științifice, ca mărturie clujeană a încrederii în rolul școlii și al educației”, consideră Valentin Claudiu Cuibus, Inspector şcolar general.
Date despre eveniment
Istoria organizării IMO datează încă din anul 1959, an în care prima ediție a fost găzduită de România, cu participarea a șapte țări: România, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Cehoslovacia, Germania de Est și URSS. De atunci, IMO este organizată anual (cu excepție anului 1980) în țări diferite. La ora actuală, la această olimpiadă participă mai mult de 100 de țări din peste 5 continente. Fiecare țară participantă poate trimite o delegație (echipă) de maximum 6 elevi de liceu sau tineri (care nu sunt studenți în momentul organizării olimpiadei), la care se adaugă președintele delegației, președintele adjunct al delegației și observatori, dacă se dorește acest lucru. În timpul desfășurării olimpiadei, concurenții trebuie să rezolve, individual, două subiecte (foi) de concurs în două zile consecutive, fiecare conținând trei probleme. Fiecare problemă este notată cu 7 puncte. Medaliile de aur, argint și bronz sunt acordate în proporție de 1:2:3 în funcție de rezultatele totale – jumătate din participanți primesc o medalie. Pentru a încuraja cât mai mulți elevi să soluționeze problemele complet, sunt acordate mențiuni acelora care au obținut 7 puncte pentru cel puțin o problemă rezolvată.
Comunitatea IMO2018
Organizatori: Ministerul Educaţiei Naţionale; Societatea de Ştiinţe Matematice din România; Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj; Parteneri instituţionali: la nivel național: Institutul de Matematică al Academiei Române; La nivel local: Consiliul Judeţean Cluj; Primăria Municipiului Cluj-Napoca; Universitatea Babeş-Bolyai; Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.
Sponsori:
PARTENERI GOLD: BANCA TRANSILVANIA, WORLDQUANT
PARTENER DE ONOARE: NTT DATA
PARTENER SILVER SPECIAL: BITDEFENDER
PARTENERI SILVER: FUNDAȚIA E-MAG, TERAPLAST GROUP, IULIUS MALL
PARTENERI SPECIALI: EVW HOLDING, FORTECH, IQUEST
PARTENERI DE LOCAŢIE: CASA DE CULTURĂ A STUDENŢILOR CLUJ-NAPOCA, BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ OCTAVIAN GOGA CLUJ, DIRECŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU SPORT ŞI TINERET CLUJ, SINDICATUL LIBER AL ÎNVĂŢĂMÂNTULUI PREUNIVERSITAR CLUJEAN
PARTENERI: ELECTROGRUP, ZBÂRCEA ŞI ASOCIAŢII, BECKER ROMANIA, UNIQA ASIGURĂRI DE VIAŢĂ, AROBS, BETFAIR, ORTEC, AXONSOFT, REMARUL 16 FEBRUARIE, COPY LAND TRADING, SYKES, AGENŢIA DE ADMINISTRARE A REŢELEI NAŢIONALE DE INFORMATICĂ PENTRU EDUCAŢIE SI CERCETARE, KUERYO STEEL, NEON LIGHTING.
SUSŢINĂTORI: CENTRUL JUDEŢEAN PENTRU CONSERVAREA ŞI PROMOVAREA CULTURII TRADIŢIONALE CLUJ, COMPANIA DE TRANSPORT PUBLIC CLUJ-NAPOCA, DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ CLUJ, DIRECŢIA SANITAR- VETERINARĂ CLUJ, MUZEUL DE ARTĂ CLUJ, MUZEUL ETNOGRAFIC AL TRANSILVANIEI, MUZEUL DE ISTORIE AL TRANSILVANIEI, PRIMĂRIA TURDA, REGIA AUTONOMĂ A DOMENIULUI PUBLIC CLUJ-NAPOCA.
Biroul de presă