Reacție APPC la un nou derapaj al Ziar de Cluj cu jurnalista Oana Moisil
Conducerea Asociaţiei Profesioniştilor din Presă – Cluj (APPC) condamnă ferm atacul grosolan, denigrator și lipsit de etică jurnalistică al publicaţiei online Ziar de Cluj la adresa ziaristei Oana Moisil, în articolul „O CUNOAȘTEŢI? A dispărut de acasă! OANA MOISIL e în pericol! Află de ce!”, apărut în 22 ianuarie 2018.
APPC dezaprobă public limbajul grobian, calomnios, care nu are nimic de a face cu jurnalismul, folosit de Liviu Alexa la adresa ziaristei Oana Moisil, reporter în cadrul proiectului media independent „Să fie lumină!”, care include articole despre activitatea cultelor din România ale unor ziarişti de la Casa jurnalistului, Centrul de Investigaţii Media, Decât o Revistă şi Dela0.ro
Constatăm cu regret că textul din Ziar de Cluj se înscrie într-o serie de atacuri de cea mai joasă speţă, conţinând insulte, denigrări şi atacuri la demnitatea personală şi profesională a unor ziarişti clujeni, în special femei, apărute de-a lungul timpului în publicaţie, sub semnătura lui Liviu Alexa.
Într-o perioadă în care în Europa lupta pentru egalitatea de drepturi între femei şi bărbaţi constituie o preocupare importantă a instituţiilor media şi o componentă importantă a politicilor publice, iar în unele ţări civilizate se dezbate chiar modificarea unor termeni pentru evitarea discriminării la adresa femeilor, în Clujul secolului XXI asistăm la atacuri media grobiene la adresa mai multor jurnaliste.
Rând pe rând, mai multe ziariste, între care Corina Brânduşan, Cosmina Fernoagă, Florina Pop şi, mai recent, Oana Moisil, au intrat în colimatorul lui Liviu Alexa, devenind subiectul unor texte cu un limbaj incalificabil din punct de vedere jurnalistic.
Expresii, unele dintre ele folosite în titlul unor articole semnate de Liviu Alexa, precum „vagin jurnalistic”, „bijboacă jurnalistică”, „duhnind a frustrare prin ochii săi prea apropiaţi de nas”, „minge de tenis plină cu ură ce se loveşte singură de pereţi”, „bilă jurnalistică”, „l-a spălat şi pupat în cur” „măiestrit jurnalism de convenienţă, care ascundea în loc de pană limba în cur”, „scotea muci uscaţi, îi făcea biluţe şi (…) spunea că se hrăneşte vegan şi că mucii sunt, de fapt, extract de kiwi”, „s-a apucat să desfacă numai cutiile cu întăritoare sexuale, pe care a început să le hăpăie pe nemestecate”, constituie atacuri josnice la adresa jurnalistelor, menite să le lezeze atât demnitatea personală cât şi pe cea profesională.
În privinţa textului care o vizează pe Oana Moisil, pe lângă jignirile incalificabile, materialul include şi o acuzație care, conform informațiilor obținute de APPC, s-a dovedit a fi insuficient susținută de probe.
Ne referim la afirmația conform căreia Oana Moisil s-ar fi pretins jurnalist la Ziar de Cluj când a făcut demersurile de documentare a unui articol publicat de aceasta pe platforma de jurnalism independent „Să fie lumină”. În cadrul proiectului coordonat de Ovidiu Vanghele (Centrul de Investigații Media) și de Vlad Stoicescu (Dela0.ro) sunt documentate şi publicate reportaje şi investigaţii despre existenţa instituţională a cultelor din România.
Proiectul include texte ale unor ziarişti de la Casa jurnalistului, Centrul de Investigaţii Media, Decât o Revistă şi Dela0.ro. Absolventă de jurnalism la Cluj, Oana Moisil colaborează cu mai multe instituţii media independente, iar în 2013 a câştigat premiul III la secţiunea Reportaj a premiilor Superscrieri.
APPC a luat legătura cu Oana Moisil, care a negat acuzațiile ce-i sunt aduse. De asemenea, informația a fost dezminţită de Arhiepiscopia Clujului, instituţia vizată de articolul ziaristei.
APPC dezaprobă ferm practica unor jurnaliști de a se pretinde angajați ai unor alte instituții media, dar credem că înainte de a acuza pe cineva de asemenea gest reprobabil trebuie făcută o documentare temeinică. Din articolul calomnios publicat de Ziar de Cluj nu rezultă că s-ar fi făcut o astfel de documentare. „Astăzi, la redacția Ziar de Cluj, un reprezentant al Coaliției Pentru Familie a sunat să ne întrebe dacă Oana Moisil este ziaristă și angajată la NCN sau Ziar de Cluj, susținând că în numele acestor organizații media, Moisil ar fi cerut să facă un interviu”.
Considerăm că pentru acuzația care i-a fost adusă Oanei Moisil era nevoie de mai multe probe decât un telefon de la un reprezentant al Coaliției pentru Familie. Sursa ar putea fi subiectivă sau chiar rău intenţionată având în vedere că Oana Moisil abordează critic activitatea Coaliției pentru Familie în articolele sale.
Fondată în urmă cu peste zece ani cu scopul de a încuraja jurnalismul de calitate, deontologia şi, nu în ultimul rând, solidaritatea de breaslă – supusă tot mai multor provocări, APPC se vede nevoită să sancţioneze ferm, în mod public, derapajele grave de la aceste principii profesionale.
Constatăm că Liviu Alexa şi-a făcut un obicei din atacuri precum cele menţionate, motiv pentru care APPC îi solicită să nu ducă în derizoriu munca celorlalţi jurnaliști de la „Ziar de Cluj” și din cauza umorilor sale personale să decredibilizeze publicația cu astfel de articole suburbane.
CC al APPC îi solicită lui Liviu Alexa să renunţe la textele şi limbajul denigratoare la adresa jurnaliștilor clujeni, această atitudine neavând alt efect decât acela de a afecta și mai mult credibilitatea întregii prese. Cu atât mai mult dezaprobăm atacurile împotriva unor jurnaliste, menite să le lezeze demnitatea profesională şi pe cea personală, de femeie.
APPC se solidarizează cu eventuale demersuri ale instituţiilor anti-discriminare care monitorizează peisajul media autohton.
Colegiul de Conducere al APPC
Cluj-Napoca, 1 februarie 2018