GRAUR-ul clujean obligă Ministerul Educaţiei să ia măsuri drastice la plagiat
Magistraţii Curţii de Apel Cluj au admis la începutul săptămânii solicitarea reprezentanţilor Grupului de Reformă Academică de a Cluj şi au obligat Ministerul Educaţiei să finalizeze procedurile în cazul depistării plagiatelor universitare. Potrivit regulamentului din Ordinul MEN, sancţiunile pentru depistarea plagiatelor pot duce până la neacreditarea şcolilor doctorale prinse în flagrant.
GRAUR este o asociaţie fondată de profesorul universitar Dorin Isoc, celebrul membru al corpului didactic a Universităţii Tehnice din Cluj, care notează studenţii cu note cu zecimale. Isoc a pornit o cruciadă împotriva imposturii din universităţi, cerând să nu se mai facă rabat de la calitate.
În ultim vreme, în ciuda blocajului guvernamental şi ministerial, Isoc susţine că este momentul pentru punerea educaţiei pe un nou făgaş. A mai cerut şi restricţionarea şcolilor care nu învaţă nimic pe nimeni.
Solicităm ministrului Educaţiei închiderea de urgenţă a tuturor direcţiilor de studii în limbi străine dacă numărul studenţilor de cetăţenie străină, nevorbitori ai limbii române inscrisi este mai mic decât 60% din formaţia de studii.
Printre măsurile prevăzute de Ordinul MEN care face obiectul deciziei Curţii de Apel Cluj, se numără şi retragerea titlului de doctor şi acreditarea şcolii doctorale, în cazul descoperirii plagiatelor.
Soluţionarea sesizării şi luarea măsurilor legale care se impun
Art. 33. — În cazul în care decizia finală a Consiliului general al CNATDCU confirmă nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională, Consiliul general al CNATDCU va propune ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice luarea următoarelor măsuri, alternativ sau simultan:
a) retragerea calităţii de conducător de doctorat/atestatului de abilitare;
b) retragerea titlului de doctor;
c) retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi.
Minuta Curţii de Apel Cluj
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Respinge excepţia lispei de interes, invocată de pârâtul MEN prin întâmpinare, ca neîntemeiată. Admite în parte acţiunea formulată de reclamanta AGPRSAUG în contradictoriu cu pârâtul MEN. Obligă pârâtul să analizeze sesizarea formulată de reclamantă, în sensul de a finaliza procedura prevăzută la cap. VI-VII din Anexa 2 la Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, aprobat prin Ordinul MENCŞ nr. 3482/2016 în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri, precum şi de a comunica reclamantei rezultatul acestei proceduri. Respinge, în rest, cererea de chemare în judecată, ca neîntemeiată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs va fi depusă la Curtea de Apel Cluj. Pronunţată în şedinţa publică azi, 5 februarie 2018.