Memoriile fostului şef al SIE, Viorel Mocanu, lansate cu cântece patriotice la BCU
Câteva zeci de pensionari din serviciile secrete româneşti din perioada comunistă au asistat joi seara la Biblioteca Centrală Universitară, la lansarea cărţii de memorii Efectele manipulării în dicatură şi în democraţie-confesiunile unui contraspion, Editura Ecou Transilvan, a colonelului în rezervă Viorel Mocanu, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe.
Autorul a făcut parte din structurile de contraspionaj şi informaţii externe ale României, timp de peste 3 decenii, până în anul 2001, fiind o perioadă chiar şeful structurii. În urma experienţelor de confruntare permanentă cu serviciile de informaţii din alte ţări, consideră că din tot ce se petrece la nivel naţional şi internaţional, nimic nu este întâmplător.
La finalul evenimentului, unul dintre foştii colegi ai autorului a afirmat că deşi angajaţii din serviciile secrete şi-au făcut doar datoria faţă de români, au ajuns în prezent batjocura societăţii.
Fostul contraspion mai spune că libertatea dobândită după căderea regimului Ceauşescu a copleşit opinia publică românească într-o asemenea măsură, încât majoritatea nu a mai putut discerne între manipulare şi adevăr.
Cartea este concepută ca o confesiune pe care Mocan o face unui fost coleg, cu care împărtăşeşte amintiri din activitatea desfăşurată, în care apar nume celebre, precum Nicolae Ceauşescu, Emil Bobu, Ion Iliescu, Silviu Brucan, Doina Cornea, dar şi mai puţin cunoscute publicului, precum cazul Vera.
Lansarea cărţii a fost concepută ca un spectacol, intervenţiile referenţilor fiind alternate cu câncete patriotice, interpretate de o corală de ţinută. Publicul a aplaudat atât cuvântul autorului, dar şi cântecele patriotice, pe unele dintre piese, cum ar fi Pe-al nostru steag e scris unire, spectatorii ajungând în extaz, ridicaţi în picioare.
Viorel Mocan a încercat să acrediteze ideea că angajaţii din serviciile secrete apărau de fapt ţara, neavând nimic cu regimul politic. Acesta a încercat frecvent pe prcursul cărţii să explice într-o viziune proprie contextul internaţional în care şi-a desfăşurat activitatea.
Autorul nu se sfieşte să acuze propaganda comunistă pentru dezinformarea lui Ceauşescu, acesta neavând informaţii, reţinute la nivelul prim-secretarilor de judeţ, privind nemulţumirea cetăţenilor, din cauzele economice.