Olandezul Theo Wolters coordonează o parodie cu multe instrumente de suflat
Orchestra Filarmonicii de Stat ”Transilvania” va interpreta vineri seara, la Casa Universitarilor din Cluj, de la ora 19, un program divers, din care vor face parte: Simfonia pentru instrumente de suflat a lui Igor Stravinsky, Concertul în do minor pentru pian, trompetă și orchestră, op. 35 al lui Dmitri Șostakovici și Suita simfonică Șeherezada de Nikolai Rimski-Korsakov, toate sub bagheta dirijorului olandez Theo Wolters.
Vineri, 2 martie 2018, ora 19, Abonament 16
Colegiul Academic
Concert simfonic
Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Theo Wolters dirijor
Ana Mirabela Dina pian
Igor Stravinsky
Simfonia pentru instrumente de suflat
Dmitri Şostakovici
Concertul în do minor pentru pian, trompetă şi orchestră de coarde, op. 35
Gabriel Gyarmati solo trompetă
Nikolai Rimski-Korsakov
Suita simfonică Şeherezada
Vă invităm în acest sfârșit de săptămână la două evenimente, atât la seara obișnuită de concert de vineri (2 martie), cât și la un eveniment mai desosebit de petrecere a timpului în familie, și anume la concertul educativ din 3 martie, care va conține selecțiuni din suita simfonică Șeherezada, pe care vor fi interpretate texte din 1001 de nopți.
În ceea ce privește programul de vineri, Orchestra Filarmonicii de Stat ”Transilvania” va interpreta un program divers, din care vor face parte: Simfonia pentru instrumente de suflat a lui Igor Stravinsky, Concertul în do minor pentru pian, trompetă și orchestră, op. 35 al lui Dmitri Șostakovici și Suita simfonică Șeherezada de Nikolai Rimski-Korsakov, toate sub bagheta dirijorului olandez Theo Wolters.
Simfonia pentru instrumente de suflat a fost dedicată de Igor Stravinsky lui Claude Debussy, iar denumirea ei nu face referire la genul propriu-zis de simfonie aşa cum îl cunoaştem noi azi, ci la originea cuvântului, care în greaca veche însemna „a suna împreună”. Sunt combinate astfel timbrurile diferitelor instrumente de suflat din lemn şi din alamă într-o muzică străbătută de ecouri populare ruseşti.
Tot un instrument de suflat, de data aceasta trompeta, este personaj principal alături de pian în Concertul nr. 1 de Şostakovici. O lucrare cu caracter burlesc şi strălucitor, cu momente când de parodie, când de elegie.
Suita simfonică Şeherezada este una dintre cele mai cunoscute lucrări din repertoriul pentru orchestră. Povestea prinţesei l-a inspirat pe compozitor să compună patru tablouri muzicale la fel de seducătoare ca exotica eroină care spune poveşti. Forţa, delicateţea şi paleta nelimitată de culori orchestrale sunt mărturia unuia dintre cei mai mari orchestratori pe care i-a avut istoria muzicii.
Ziua de sâmbătă, 3 martie, va fi dedicată copiilor, când orchestra va interpreta selecțiuni din Suita simfonică Șeherezada, interpertată în întregime în seara anterioară. Pe fundalul muzicii, actorii Alexandra Caras și Lucian Rad vor face legătura dintre muzică și poveștile magice din 1001 de nopți, ilustrând prin texte cele patru tablouri ale suitei simfonice.
Muzica deschide mintea și potențează capacitățile cognitive ale copiilor. Filarmonica de Stat ”Transilvania” susține educarea copiilor prin muzică, dar și educarea viitorului său public matur. În cadrul concertelor educative oferite de noi ne propunem o maximă deschidere înspre cei mici și, cu ajutorul actorilor, încercăm să-i facem să înțeleagă legătura strânsă dintre text/poveste și muzică. La final, copiii sunt invitați să interacționeze liber cu muzicienii și cu instrumentele din orchestră, putându-și satisface curiozitatea de a le atinge și de a afla mai multe despre cum funcționează fiecare.
Informații despre artiști
Fost trompetist în celebra Orchestră Regală Concertgebouw din Amsterdam, Theo Wolters a studiat, în paralel cu cariera sa instrumentală şi orchestrală, şi dirijatul, sub îndrumarea lui Piet Stalmeier şi Roberto Benzi. Ca dirijor invitat, a susţinut concerte alături de Orchestra Simfonică Slovacă de Stat, Orchestra Simfonică din Tbilisi, Sinfonietta Slovaka, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica „Transilvania”, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica din Târgu-Mureş, Filarmonica din Timişoara, Orchestra Filarmonicii din Bucheon (Coreea de Sud), Orchestra Naţională de Tineret din Olanda, Dutch Promenade Orchestra (unde a fost şi dirijor principal invitat).
Pianista Ana Mirabela Dina, premiată la importante concursuri internaţionale de pian, a susţinut concerte în Marea Britanie, Italia, Franţa, Germania, Statele Unite. Absolventă a Conservatorului din Köln, pianista a cântat în săli precum Berliner Philharmonie, Konzerthaus Berlin, Herkulessaal München, Beethovenhaus Bonn, Tonhalle Zürich. A fost invitata unor festivaluri ca La Roque d`Anthéron (Franţa), Klavierfestival Ruhr (Germania), Musica Vitae – Växjö (Suedia), Torino Settembre Musica (Italia), „Martha Argerich” de la Beppu (Japonia), Buenos Aires şi Lugano.
Ana Mirabela Dina a înregistrat pentru WDR (radioul vest-german), Bayerischen Rundfunk
(Radio Bavaria), pentru instituţii radiofonice din Bucureşti, Paris, Buenos Aires şi Lugano. Începând din anul 2007 Ana Mirabela Dina profesează la Hochschule für Musik din Köln.