A scăpat de închisoare după plimbarea prin serverele NASA, a păţit-o cu UNTOLD
Magistratul Cristi Danileţ, de la Secţia Penală a Tribunalului Cluj l-a condamnat joi pe tânărul Robert Butyka, la pedeapsa de 7 ani de închisoare, pentru efectuarea de operaţiuni fără drept în sisteme informatice. Butyka a vândut bilete false la festivalul UNTOLD, chiar unui procuror. Pedeapsa i-a fost sporită, de la baza de 4 ani, cu condamnarea cu suspendare pentru pătrunderea în serverele NASA, 3 ani, transformată acum în detenţie efectivă.
Potrivit anchetatorilor, Butyka a clonat site-ul festivalului UNTOLD, simulând vânzarea de abonamente pentru ediţia a doua a manifestării. Victima sa a fost chiar un procuror. Cu banii obţinuţi fraudulos prin vânzarea biletului fictiv şi-a comandat aparatură electronică de la eMag.
Butyka a negat comiterea infracţiunii, susţinând că altcineva i-a operat calculatorul împrumutat unui amic, confiscat acum prin sentinţă, ca şi corp delict. Mai are o şansă la Curtea de Apel.
În compunerea pedepsei, faţă de cei 4 ani dispuşi pentru comiterea infracţiunii de fraudă informatică, magistratul a adăugat şi cei 3 ani cu suspendare, pentru care era sub efectul perioadei de încercare, după pătrunderea fără drept în serverele NASA.
Complicele lui Butyka, DO a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani cu suspendare sub supraveghere, fiind obligat să presteze muncă în folosul comunităţii la Primăria Cluj, timp de 80 de zile.
După ce a scăpat de închisoare în urma pătrunderii fără drept în serverele NASA, Butyka nu şi-a regăsit locul, sperând în zadar la găsirea unui loc de muncă bine plătit, în special din lipsa studiilor liceale. În unul din interviurile numeroase acordate presei, tânărul susţinea că deţine cunoştinţe pentru pătrunderea în orice site, ceea ce a şi demonstrat practic, riscându-şi astfel libertatea.
Minuta Tribunalului Cluj:
I. Condamnă pe inculpatul B. R., pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni: – 2 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de fals informativ prevăzută de art. 325 C.pen cu reţinerea art. 41. alin. 1 C.pen; – 3 ani închisoare pentru comiterea infracţiunii de operaţiuni financiare în mod fraudulos prevăzută de art. 250 alin. 1 ?i alin. 2 C.pen cu aplicarea art. 35 alin. a Cpen în interpretarea CCR dată prin decizia 368/2017 (două acte materiale) şi cu reţinerea art. 41. alin. 1 C.pen, prin schimbarea încadrării juridice dintr-o infracţiune consumată de opera?iuni financiare în mod fraudulos ?i una în stare de tentativă de opera?iuni financiare în mod fraudulos; – 1 an închisoare pentru comiterea infrac?iunii de înşelăciune prevăzută de art. 325 C.pen cu aplicarea art. 35 alin. a Cpen în interpretarea CCR dată prin decizia 368/2017 (două acte materiale) şi cu reţinerea art. 41. alin. 1 C.pen, cu reţinerea art. 41. alin. 1 C.pen, prin schimbarea încadrării juridice dintr-o infracţiune consumată de înşelăciune şi una în stare de tentativă de înşelăciune. Conform art. 38, 39 C.pen constată săvârşirea infracţiunilor menţionate mai sus în stare de concurs, astfel încât aplică inculpatului pedeapsa cea mai mare de 3 ani la care se adaugă un spor de un an închisoare, astfel încât inculpatul va executa pedeapsa rezultantă de 4 ani închisoare cu executare. Constată că infracţiunile din prezenta cauză au fost comise în termenul de încercare al pedepsei de 3 ani cu suspendare sub supraveghere aplicată prin sentinţa penală nr. 34/2012 definitivă prin decizia penală nr. 1224/R/2012 a Curţii de Apel Cluj, astfel că potrivit art 96 C.pen revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei anterioare de 3 ani alături de pedeapsa din prezenta cauză de 4 ani închisoare astfel încât în final va executa pedeapsa rezultantă de 7 ani închisoare în regim de detenţie. Deduce din pedeapsa rezultantă detenţia preventivă din perioada 16.11.2011-17.01.2012 şi cea din perioada 14.04.2016 – 15.04.2016.
II. Condamnă pe inculpatul D. O., pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos prevăzută de art. 48 raportat la art. 250 alin. 1 şi alin. 2 C.pen la pedeapsa de 2 ani închisoare. În baza art. 91 C. pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe termenul de supraveghere de 3 ani, stabilit conform dispoziţiilor art. 92 C. pen. În baza art. 65 alin. 1 din Codul penal interzice inculpatului drepturile prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) ?i lit. b) C.pen ca pedeapsă accesorie care se va executa în caz de revocare a suspendării executării pedepsei principale. În baza art. 93 alin. (1) C. pen. obligă inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Cluj la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. (3) C. pen, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei mun. Cluj-Napoca pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare. În baza art. 91 alin. (4) C. pen. atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 96 C. pen: dacă cu rea-credin?ă nu va respecta măsurile de supraveghere se va dispune revocarea suspendării ?i executarea pedepsei.
III. În baza art.112 alin. (1) lit. b) C.pen. dispune confiscarea specială de la inculpatul B. R. a obiectelor folosite la săvârşirea infracţiunii şi ridicate de la domiciliul său în cadrul percheziţiei: hard-disk marca Intel, 120 Gb, seria CVCV4324021S120BGN; hard-disk marca Seagate, 320 Gb, seria SNW048NHL5; router wireless alb marca Edimax, seria MAC 801702E08DA4. În temeiul art. 25 ?i art. 397 C.proc.pen obligă pe cei doi inculpaţi la plata în solidar a sumei de 649,99 lei către partea civilă D. I. T. Constată că persoana vătămată P. C. C. nu s-a constituit parte civilă. Conform art.272 C.pr.pen. stabileşte în favoarea Baroului Cluj reprezentând onoraririile avocaţilor din oficiu pentru faza de judecată care se avansează din F.M.J: suma de 360 lei cuvenit av. R. R. A., suma de 690 lei cuvenit av. P. E. B. şi suma de 100 lei cuvenit av. B. M. R. Potrivit art.274 alin.1 C.pr.pen. obligă la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în suma de 2.000 lei pe inculpatul B. şi 1000 lei pe inculpatul D. Cu drept de apel la Curtea de Apel Cluj în termen de 10 zile de la comunicare, cererea de apel urmând a se depune la Tribunalul Cluj. Pronunţată în şedinţa publică din data de 8.03.2018.