Arhitectul şef al municipiului Reghin trimis în judecată într-un nou dosar de corupţie
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus la începutul săptămânii trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
HĂRȘAN-DIACONU CAMELIA, la data faptelor arhitectul șef al municipiului Reghin și președinte al unei comisii de recepție lucrări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participație improprie la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în formă continuată (2 fapte), fals intelectual (6 fapte), uz de fals (6 fapte),
OPREA MONICA-ELENA, ASZALOS GAVRIL și OPREA (fostă KOLUMBAN) MELINDA, la data faptelor membri ai aceleiași comisii de recepție lucrări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participație improprie la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu (2 fapte), fals intelectual (2 fapte), uz de fals (2 fapte),
MOLDOVAN SEBASTIAN – IULIU, la data faptelor administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de participație improprie la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în formă continuată (2 fapte), complicitate la fals intelectual (6 fapte), uz de fals (6 fapte).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2012, inculpații Hărșan-Diaconu Camelia, Oprea Monica-Elena, Aszalos Gavril și Oprea (fostă Kolumban) Melinda, în calitățile menționate mai sus, au semnat șase procese verbale de recepție a unor lucrări executate de societatea administrată de inculpatul Moldovan Sebastian – Iuliu, în condițiile în care existau diferențe între lucrările cuprinse în situațiile de lucrări și cele executate în realitate, dotările cuprinse în situațiile de lucrări și cele realizate în realitate, valorile materialelor și lucrărilor menționate în situațiile de lucrări și cele din oferta financiară.
Ulterior, documentele respective au fost înaintate către Serviciul Buget Contabilitate, determinând astfel ordonatorul de credite, în speță Primăria Municipiului Reghin, să achite nejustificat lucrările și materialele respective, în sumă totală de 1.662.304 lei.
Primăria Municipiului Reghin a comunicat, că se constituie parte civilă cu suma de 389.271 lei.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
În aceeași cauză, procurorii anticorupție au încheiat cu inculpații Țocu Mihai și Giurgiu Camelia, în calitate de membri comisiei de recepție, câte un acord de recunoaștere a vinovăției.
Amintim că, anterior, inculpații Hărșan-Diaconu Camelia, Țocu Mihai și Moldovan Sebastian – Iuliu a mai fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, fals intelectual și uz de fals (comunicat nr. 126/VIII/3 din 16 februarie 2016).
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE