Dosarul diplomă falsă de jurist se dezumflă. Seplecan angajat consilier personal
Primii martori audiaţi de către judecătorul desemnat cu dosarul uzului de fals, neaudiaţi de procurori în faza cercetării penale, primari din comunele clujene, au afirmat la începutul săptămânii, că l-au angajat pe Mihai Seplecan, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, pe postul de consilier personal, fără nicio legătură cu profilul studiilor sale superioare juridice.
Potrivit procurorilor, Seplecan ar fi folosit diploma sa de absolvent de facultate de drept, pentru a se angaja în mai multe unităţi administrative, ca şi consilier juridic. Surpriză însă la audierea martorilor, Seplecan a fost angajat pentru relaţiile sale personale şi spiritul de activist, doar ca şi consilier personal al primarilor, diploma sa de jurist necontând la semnarea contractului.
Viorel Crainic, fost primar în comuna clujeană Beliş, timp de 3 mandate a afirmat că l-a angajat pe Seplecan consilier personal, din proprie iniţiativă, pentru calităţile sale, tip activ, determinat, care dorea să se implice, să ajute. Crainic a confirmat că făceau parte din acelaşi partid, PNL, dar că nu acesta ar fi fost argumentul determinant în angajarea sa.
Martorul a mai spus că a cerut ca Seplecan să deţină acte doveditoare privind studiile superioare, dar că nu era interesat de profilul urmat de acesta. Putea fi geolog sau inginer, poate că îl angajam chiar şi fără studii superioare, a mai spus Crainic.
Ovidiu Colceriu, primarul din Sânpaul a fost şi mai categoric. Seplecan a fost o persoană utilă primăriei, pe care se putea baza. Colceriu a afirmat că nu urmăreşte niciodată actele care intră în primărie. Fiecare trebuie să-şi facă treaba. Din partea mea, Seplecan putea să deţină şi numai studii medii. Era util, aveam încredere în el, ne ştiam de mult, fiind colegi de partid.
Seplecan a fost trimis în judecată în noiembrie 2016, în pripă, la un an după demitere, după ce a fost acuzat, în cadrul procesului motorina, cu directorul Aeroportului, că şi-ar fi falsificat diploma de studii juridice. Procurorii au renunţat la acuzaţia de falsificare a documentului, menţinând doar acuzaţia de uz de fals. Suspiciunea de falsificare a diplomei a fost una dintre acuzaţiile care l-au îndepărtat din executivul Consiliului Judeţean Cluj, după doar câteva luni de mandat la vârful instituţiei.