Concert vocal simfonic de licenţă la Academia de Muzică Gheorghe Dima la dirijat
Academia de Muzică „Gheorghe Dima” vă invită marți, 27 martie, ora 19, în studioul de concerte al instituției, la concertul vocal-simfonic susținut de Orchestra studenților Academiei de Muzică „Gh. Dima” și de membri ai corurilor Cappella Transylvanica şi Ave Musica.
Cele două ansambluri vor fi dirijate de tânăra absolventă Teodora Ștefan, studentă în anul IV la dirijat (clasa conf. univ. dr. Ciprian Para), care, în cadrul acestui concert își va susține examenul de licență.
Programul curpinde două lucrări reprezentative ale genului vocal-simfonic: Schicksalslied („Cântecul destinului”), op. 54 de Johannes Brahms și Fantezia pentru pian, cor și orchestră în do minor, op.80 de Ludwig van Beethoven.
Astfel, alături de dirijoare, pe scenă, va evolua și tânărul pianist Adrian Emanuel Radu (clasa prof. univ. dr. Daniel Goiți), ca solist al lucrării beethoveniene.
Teodora Maria Ștefan și-a început pregătirea muzicală la Colegiul de Arte din Baia Mare, Teodora a participat la diverse concursuri de interpretare instrumentală, la pian, dar și teorie muzicală. A participat ca dirijor activ la diverse concerte, dar și la cursuri de măiestrie susținute de profesorul Roland Börger de la Universitatea de Muzică din Leipzig. Este membru al corului facultății „Ave Musica”, condus de conf. univ. dr. Ciprian Para și a corului de cameră „Cappella Transylvanica” dirijat de prof. univ. dr. Cornel Groza, care i-a fost și profesor de dirijat coral pe parcursul a trei ani de studii. A ales secția de dirijat din dorința de a conduce un ansamblu prin care se poate comunica cu publicul: „consider că cel mai frumos lucru din cadrul dirijatului este atunci când dirijorul reușește să transmită către auditor toate trăirile și sentimentele unei muzici prin intermediul ansamblului cu care lucrează”.
Născut în 1995 la Craiova, Adrian Emanuel Radu a început studiul pianului încă de la vârsta de 5 ani sub îndrumarea profesoarei Simona Caseru. Absolvent al Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova, a participat la cursuri de pian şi de măiestrie în Germania, Italia şi Germania. A participat în numeroase rânduri la Olimpiada Naţioanlă, iar în 2008 Guvernul României i-a acordat „Diploma de excelență” pentru palmaresul şi statutul său în galeria de olimpici ai școlii românești. A obținut numeroase premii I la concursuri naționale și internaționale de prestigiu. În anul 2015 susține/a susținut un concert la Filarmonica de Stat „Transilvania”, sub bagheta dirijorului Noam Zur alături de Orchestra Filarmonicii.
Cristina Pascu