Muzicienii clujeni au pornit în patru zări. Concerte la Cluj, Berlin, Tokyo şi Beijing VIDEO
Corul Filarmonicii de Stat Transilvania a concertat vineri seara la Konzerthaus Berlin, sub bagheta marelui muzician Ivan Fischer, dirijorul principal al Konzerthausorchester Berlin. După concertul de la Casa Universitarilor, orchestra Filarmonicii din Cluj va pleca spre Tokyo. Orchestra de Tineret a României concertează în Beijing China, la Festivalul SuperCello. (Foto konzerthaus.de)
Konzerthaus Berlin – Beethovens Neunte
Welch Ode „An die Freude“ – Stimmen aus unserer Mitte! Iván Fischers Vision von Beethovens 9. Sinfonie. Bravo The Choir of the Transylvania State Philharmonic!
Publicată de Konzerthaus Berlin pe 27 Aprilie 2018
Surpriză totală la Konzerthaus Berlin, unde Corul Filarmonicii Transilvania a interpretat Oda Bucuriei din Simfonia a IX-a de Beethoven. Publicul numeros se întreba, timp de o oră, unde este corul, tradiţional plasat pe scenă. La un semn al dirijorului, coriştii clujeni, îmbrăcaţi diferit, pentru a nu atrage atenţia, s-au ridicat, răsfiraţi cum erau în toată sala, în grupuri de până la 3 persoane, au scos partiturile la vedere şi au interpretat celebrul imn al Uniunii Europene.
Ivan Fischer este un dirijor de mare rang internațional, fondator și director muzical al festivalului Budapest Festival Orchestra și director muzical al Konzerthaus Berlin. Concertele și acțiunile lui au o notă foarte personală, cu abordări mai atipice, cum va fi și experiența muzicală din aceste zile, căreia îi va da glas Corul nostru, răspândit printre spectatorii din sală. (Foto konzerthaus.de)
Orchestra Română de Tineret concertează la Beijing
Prima apariție după 40 de ani a unei orchestre românești la Beijing!
Orchestra Română de Tineret a fost aleasă să susțină acompaniamentul unuia dintre cele mai importante festivaluri mondiale dedicate violoncelului. Concertele vor avea loc în data de 28 și 30 mai în marea sală a Bibliotecii Naționale din Beijing, la pupitru aflându-se dirijorul francez Phillipe de Chalendar.
Festivalul internațional SuperCello din capitala Chinei a fost înființat în 2016 și este, după declarația marelui violoncelist chinez Chu Yibing, “Un eveniment unde de la micul dejun și până seara ești înconjurat de cele mai incitante experiențe muzicale!”.
Considerat un adevărat rock-show al muzicii dedicate violoncelului, festivalul colaborează cu cele mai importante academii de muzică din lume, invitând cei mai renumiți profesori și tineri violonceliști câștigători ale celor mai bine cotate concursuri internaționale.
În acest an, nume celebre din lumea interpreților la violoncel precum Marc Coppey, Raphaël Pidoux, Jérôme Pernoo, Anne Gastinel, Julius Berger, Frans Helmerson, Claudio Bohórguez, Wen-Sinn Yang, Martti Rousi sau Reinhard Latzko, vor susține concerte și sesiuni de masterclass.
Orchestra Română de Tineret, înființată în 2008 de violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, este la ora actuală orchestra cu cea mai bogată activitate pe scenele internaționale. Are deja un impresionant portofoliu de repertorii prezentate în peste 150 de concerte, care acoperă alături de muzica clasică și alte zone stilistice precum rock-pop, jazz sau muzica de film, strălucind pe marile scene ale Europei.
Programul interpretat de Orchestra Română de Tineret la SuperCello-Beijing 2018 cuprinde cele mai importante concerte și lucrări dedicate violoncelului din creația compozitorilor Richard Strauss, R.Schumann, D.Sostakovich, E. Lalo, A. Dvorak, C.Davidoff și E.Bloch.
Coproducători: Institutul Cultural Român şi Centrul Național de Artă „Tinerimea Română“ în contextul manifestărilor Anului Centenar
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Q Magazine, România TV, Observator Cultural, Liternet, Mediatrust, Miscareaderezistenta.ro.
De săptămâna viitoare însă Orchestra Filarmonicii Transilvania va fi cea care va cânta ”în deplasare”, în cadrul festivalului ”La folle journée” din Tokyo, unde va avea calitatea de ”orchestră în rezidență”. Acest lucru înseamnă aproape un maraton muzical, timp de trei zile, în care instrumentiștii noștri vor cânta câte trei concerte pe zi, fiecare concert având un program diferit de celelalte, ceea ce va implica un efort enorm. Toate aceste concerte vor fi dirijate de Kaspar Zehnder, care va dirija și concertul de vineri, 27 aprilie, de la Colegiul Academic (ora 19.00), din al cărui program vor face parte lucrări incluse în programul turneului:
Concert simfonic – dirijor Kaspar Zehnder
Vineri, 27 aprilie 2018, ora 19, Abonament 23
Colegiul Academic
Concert simfonic
Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Kaspar Zehnder dirijor
Eugen Țichindeleanu vioară
Felix Mendelssohn
Uvertura la Visul unei nopţi de vară
Erich Korngold
Concertul pentru vioară, op. 35
Serghei Rahmaninov
Dansuri simfonice