Procurorii DNA şi-au făcut bilanţul lunii mai, zece noi dosare finalizate
Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna mai, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă.
1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
ALEXOAE NICOLAIE-GABRIEL, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
FĂRCĂȘEL VICTOR, la data faptelor director administrativ delegat să exercite atribuțiile managerului Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. G. I. M. Georgescu” Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– obținerea ilegală de fonduri,
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
TINICA GRIGORE, la data faptei și în prezent manager al Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. G.I.M. Georgescu” Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La sfârșitul anului 2010, inculpatul Fărcășel Victor, în calitatea menționată mai sus, în înțelegere cu inculpatul Alexoae Nicolaie-Gabriel, a întocmit și comunicat la Ministerul Sănătății o notă de fundamentare în care a inserat date false, prin care solicita ajutor financiar în vederea efectuării unor investiții în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. G.I.M. Georgescu” Iași ce priveau reabilitarea și dotarea unei săli hibride de chirurgie cardiovasculară.
Solicitarea inculpatului Fărcășel Victor a fost transmisă în condițiile în care lucrările de amenajare ale acelei săli fuseseră executate de societatea administrată de inculpatul Alexoae Nicolaie-Gabriel, în calitate de subcontractor, și recepționate la data de 20.05.2009.
În acest context, în perioada noiembrie-decembrie 2010, inculpatul Fărcășel Victor, pentru a crea o aparență de legalitate pentru efectuarea viitoarelor plăți ilegale, a inițiat și participat în mod nemijlocit în procesul de derulare a unei proceduri fictive de achiziție publică pentru atribuirea contractului de lucrări societății administrate de inculpatul Alexoae Nicolaie-Gabriel.
La data de 29 decembrie 2010, la aproximativ trei săptămâni de la încheierea contractului, inculpatul Fărcășel Victor, cu încălcarea prevederilor legale, a semnat o ordonanțare de plată prin care s-a dispus transferul sumei de 407.000 lei din contul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. G.I.M. Georgescu” în cel al firmei administrate de inculpatul Alexoae Nicolaie-Gabriel, reprezentând plata lucrărilor pretins executate.
În realizarea demersurilor infracționale, inculpatul Fărcășel Victor a beneficiat și de ajutorul managerului Tinica Grigore care a semnat mai multe documente necesare pentru organizarea licitației și pentru plata lucrărilor pretins executate.
În cauză s-a dispus poprirea sumelor da bani datorate cu orice titlu de către persoane fizice sau juridice (unități bancare/instituții publice/societăți comerciale, etc) inculpaților Alexoae Nicolaie-Gabriel, Fărcășel Victor și Tinica Grigore respectiv instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea acestora.
Ministerul Sănătății a solicitat să se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 407.000 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a inculpatului
CONSTANTINESCU NICUȘOR DANIEL, aflat în stare de deținere, la data faptei președinte al Consiliului Județean Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2009 – noiembrie 2010, inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, în calitate de președinte al Consiliului Județean Constanța, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea dispozițiilor legale în materia achizițiilor publice, a achiziționat și a plătit servicii de publicitate în valoare de 401.700 lei. Suma respectivă reprezintă un prejudiciu adus bugetului Consiliului Județean Constanța concomitent cu obținerea de către firma prestatoare a serviciilor a unui folos necuvenit în același cuantum.
Concret, în perioada respectivă, Consiliul Județean Constanța a achiziționat servicii de publicitate în presa scrisă locală, pentru care a achitat integral un număr de 12 facturi fiscale.
Ca urmare a dispozițiilor emise de Curtea de Conturi a României, Consiliul Județean Constanța s-a adresat instanței civile și a obținut o hotărâre judecătorească definitivă de obligare a inculpatului Constantinescu Nicușor Daniel la plata sumei de 401.700 lei, ce reprezintă întregul prejudiciu al faptei penale.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
3. În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 298 din 16 aprilie 2018, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților:
HOROBEȚ NECULAI, avocat în cadrul Baroului Vaslui, pentru săvârșirea a două infracțiuni de trafic de influență, ambele în formă continuată,
BÎCU FLORIN-IOAN, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la trafic de influență, ambele în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie – octombrie 2017, inculpatul Horobeț Neculai, în calitate de avocat în cadrul Baroului Vaslui, a pretins de la o persoană (martor în cauză), direct sau prin intermediul celuilalt inculpat, în mai multe tranșe, sumele de 450 de euro și 6.180 lei (din care a primit efectiv 450 euro și 4.080 lei), pentru a-și trafica influența pe care a pretins că o are asupra polițiștilor din cadrul I.P.J. Vaslui – Serviciul Rutier. Concret, inculpatul a promis persoanei respective, care era cercetată cu privire la săvârșirea unor infracțiuni la regimul circulației rutiere, că-i va determina pe polițiști să-i restituie permisul de conducere.
Într-un context asemănător, procedând în aceeași manieră, în perioada decembrie 2017 – aprilie 2018, inculpatul Horobeț Neculai a pretins de la o altă persoană (martor în cauză) suma totală de 2.700 euro și a primit, în mai multe tranșe, sumele de 1.900 euro și 400 lei, în schimbul promisiunii că îi va determina pe lucrătorii din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Vaslui să elibereze pe numele acesteia din urmă un permis de conducere, fără susținerea examenului auto.
În cauză, s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui imobil ce aparține inculpatului Bîcu Florin-Ioan, până concurența sumelor de 3.150 euro și 6.180 lei. De asemenea, a mai fost dispusă poprirea asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deținute de inculpatul Horobeț Neculai, până la concurența acelorași sume de bani.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Iași, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
Amintim că, anterior, inculpatul Horobeț Neculai a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unor infracțiuni similare (comunicat nr. 1216/VIII/3 din 19 decembrie 2017).
4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
MUNTEANU EUGEN, la data faptelor administrator al SC Lucia Inter Tour SRL Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– evaziune fiscală în formă continuată,
– spălare a banilor în formă continuată,
SC LUCIA INTER TOUR SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– evaziune fiscală în formă continuată,
– spălare a banilor în formă continuată,
TRUPINĂ BOGDAN-VALERIU, la data faptelor administrator al SC Metal Engineering SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,
– spălare a banilor în formă continuată,
SC METAL ENGINEERING SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,
– spălare a banilor în formă continuată,
DOBRE IOAN-VIRGIL, BUIEA GABRIEL, RADU ILIE și UNGUREANU LIVIU, la data faptelor administratori ai unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la evaziune fiscală în formă continuată,
– spălare a banilor în formă continuată,
DIMCICĂ CĂTĂLINA, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2009 – octombrie 2010, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile („Hotel plutitor Bella Marina****”), în calitate de administrator al SC Lucia Inter Tour SRL, beneficiind de ajutorul inculpatului Trupină Bogdan-Valeriu, a folosit cu rea-credință, în relația cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud Est Brăila, mai multe documente false, reprezentând avans solicitat la rambursare și valoarea situațiilor de plată corespunzătoare cererilor de rambursare nr. 2-5.
Prin aceste demersuri, inculpatul a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă de 7.436.312 lei.
În același context, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, inculpatul Munteanu Eugen a înregistrat în contabilitatea societății pe care o conducea mai multe cheltuieli nereale reprezentate de documente justificative false (o parte din ele puse la dispoziție de ceilalți inculpați), în valoare totală de 5.588.913 lei, prejudiciind astfel bugetul statului cu suma de 898.904 lei rezultată ca urmare a deducerii, în mod nelegal, a TVA aferentă achizițiilor fictive.
În aceeași perioadă, inculpatul Munteanu Eugen a transferat către societatea administrată de inculpatul Trupină Bogdan-Valeriu suma de 4.851.368 lei, care la rândul ei a procedat în aceeași manieră, transmițând banii către firmele celorlalți inculpați. Ulterior, banii care reprezentau plăți pentru lucrări și bunuri ce nu au fost efectuate/livrate în realitate, au fost retrași în numerar și predați inculpatului Munteanu Eugen.
Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 7.436.312 lei.
Până la data întocmirii rechizitoriului, Ministerul Fondurilor Europene nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză.
În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurator precum și cea a popririi asiguratorii asupra bunurilor, respectiv conturilor bancare deținute de inculpații Munteanu Eugen, SC Lucia Inter Tour SRL și Trupină Bogdan-Valeriu.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
ANDREAȘ VASILE, primar al Comunei Sâmbăta de Sus, jud. Brașov pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial în formă continuată,
– conflict de interese (2 fapte),
FOLEA ADRIANA SIMONA, contabil în cadrul Primăriei Comunei Sâmbăta de Sus, jud. Brașov, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
– uz de fals în formă continuată (2 fapte),
ANDREAȘ ELENA, administrator al SC Florirex SRL și ANTINIE ANDREEA și ANTINIE CIPRIAN NICOLAE, administratori ai SC Antada Com SRL pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,
– uz de fals în formă continuată,
SC FLORIREX SRL și SC ANTADA COM SRL, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată,
– uz de fals în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2008-2013, inculpatul Andreaș Vasile, în calitate de primar al localității Sâmbăta de Sus, jud. Brașov, cu încălcarea prevederilor legale, și-a exercitat defectuos atribuțiile de serviciu, în scopul de a obține foloase necuvenite pentru membrii familiei sale, inculpații Andreaș Elena, Antinie Andreea, Antinie Ciprian, administratori și asociați în cadrul inculpatelor SC Florirex SRL și SC Antada COM SRL.
Concret, edilul nu a luat măsuri pentru încasarea debitelor restante din impozitul pe clădiri datorat de cele două societăți inculpate pentru clădirile deținute pe raza localității Sâmbăta de Sus, jud. Brașov. Mai mult, inculpatul Andreaș Vasile a dat dispoziții funcționarilor din aparatul de specialitate al primăriei care aveau ca sarcină de serviciu urmărirea și încasarea veniturilor la bugetul local să acționeze în sens contrar, respectiv să nu urmărească debitele restante, să nu le preia în programul informatic și să calculeze impozitul pe clădiri datorat de cele două societăți începând cu anul 2011 potrivit unor înscrisuri false.
În demersurile sale infracționale, un aport deosebit l-a avut inculpata Folea Adriana Simona, în calitate de persoană însărcinată cu urmărirea și calcularea impozitelor și taxelor locale care, prin calcularea frauduloasă, în baza unor înscrisuri false, a impozitelor datorate, a urmărit și obținut pentru societățile comerciale susmenționate și persoanele care le administrează foloase necuvenite în sumă de 1.378.105 lei. Documentele false în baza cărora au fost calculate obligațiile fiscale ale SC Florirex SRL și SC Antada COM SRL i-au fost puse la dispoziție inculpatei de către Andreaș Elena, Antinie Andreea și Antinie Ciprian Nicolae.
De asemenea, în cursul anului 2011, inculpatul Andreaș Vasile folosindu-se de funcția deținută, cu încălcarea interdicțiilor legale, a încheiat, cu o altă societate comercială, administrată de fiica sa, inculpata Antinie Andreea, două contracte de achiziții obiecte de mobilier în valoare totală de 48.000 lei, obținându-se în acest fel foloase materiale pentru aceasta din urmă constând în valoarea bunurilor decontate, în parte nelivrate.
Primăria comunei Sâmbăta de Sus s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.378.105 lei.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul Teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
ANDREICA ZAMFIR, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
ANTON FLORIN VICTOR, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013-2015, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile – ”Pensiune agroturistică P+M1+M2+Anexă+împrejmuiri”, inculpatul Andreica Zamfir, în calitate de responsabil tehnic, a pus la dispoziția inculpatei Horj Mihaela Claudia, în calitate de reprezentant al unei întreprinderi individuale, beneficiar al proiectului, mai multe înscrisuri cu un conținut fals (procese – verbale de recepție calitativă, proces-verbal de terminare a lucrărilor, etc.) pe care aceasta din urmă le-a înaintat Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.).
Documentele respective, falsificate în cea mai mare parte de inculpații Andreica Zamfir, Anton Florin Victor și Covaci Daniel Lucian, au ajutat beneficiarul proiectului să justifice la A.F.I.R. avansul în sumă de 151.675 lei, primit în cadrul cererii de plată tranșa I.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a comunicat că beneficiarul fondurilor nerambursabile a restituit debitul în valoare de 166.842,50 lei.
În cauză, în data 22 mai 2018, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații:
HORJ MIHAELA CLAUDIA, reprezentant al unei întreprinderi individuale, pentru săvârșirea infracțiunilor de: fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
COVACI DANIEL LUCIAN, pentru săvârșirea infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
– Horj Mihaela Claudia – 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
– Covaci Daniel Lucian – amendă în valoare de 2.000 lei.
Inculpata Horj Mihaela Claudia va fi obligată să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile.
Dosarul și cele două acorduri de recunoaștere a vinovăției au fost trimise spre judecare Tribunalului Maramureș.
7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului NAUM DUMITRU, pentru comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2015, inculpatul Naum Dumitru a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Urmare a demersurilor frauduloase efectuate, inculpatul Naum Dumitru a beneficiat de fonduri nerambursabile în sumă totală de 255.299 lei, bani cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra oricăror bunuri prezente și viitoare care vor exista în patrimoniul inculpatului Naum Dumitru, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratorii dispuse, până la concurența sumei de 255.299 lei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului ȘERBAN CORNEL, administrator în fapt al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, Direcția de Asistență Socială și Medicală (DASM), beneficiară a proiectului POSDRU – „Împreună pentru un început sigur”, a încheiat cu firma administrată de inculpatul Șerban Cornel o convenție prin care societatea își asuma rolul de a încadra în muncă persoanele aparținând grupului țintă de etnie rromă și persoane cu dizabilități.
În acest sens, inculpatul „a încheiat” un număr de 22 contracte de muncă fără ca persoanele respective să aibă cunoștință despre existența și încheierea lor, pe care le-a prezentat Direcției de Asistență Socială și Medicală (DASM).
Ulterior, pentru a beneficia de subvenții, angajatorul a întocmit și prezentat lunar Direcției de Asistență Socială și Medicală (DASM), pontaje fictive reprezentând presupusele ore de muncă prestate de angajați.
În baza acestor documente neconforme cu realitatea, au fost virate societății administrate în fapt de inculpat, subvenții în sumă de 64.218 lei.
Direcția de Asistență Socială și Medicală (DASM) a precizat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 64.218 lei.
De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene – Direcția Generală Programe Capital Uman a precizat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 14.721.569 lei, reprezentând întreaga valoare a proiectului.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui autoturism ce aparține inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a inculpatului
ANGHEL FLORENTIN, aflat în stare de deținere, la data faptelor administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– evaziune fiscală în formă continuată,
– spălare a banilor în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În datele de 05.06.2008 și 02.10.2008, inculpatul Anghel Florentin, urmărind să se sustragă atât de la plata obligațiilor fiscale cât și de la efectuarea oricărei verificări financiare sau fiscale, a solicitat înscrierea în registrul comerțului a unor mențiuni referitoare la stabilirea sediilor unor societăți pe care le administra, declarând în mod fictiv adrese la care nu intenționa să desfășoare vreo activitate comercială și la care firmele nu au funcționat niciodată.
Ulterior, în același context, în perioada iunie 2008 – iulie 2009, inculpatul nu a înregistrat în evidențele contabile ale societăților comerciale pe care le reprezenta și în declarațiile fiscale pe care avea obligația de a le depune trimestrial la organul fiscal teritorial, veniturile realizate ca urmare a operațiunilor comerciale derulate și încasate prin virament bancar de la diferiți clienți.
Aceste demersuri au avut drept consecință sustragerea de la plata către bugetul consolidat al statului a obligațiilor fiscale în cuantum total 3.694.226 lei, din care TVA în cuantum de 2.005.437 lei și impozit pe profit în cuantum de 1.688.789 lei.
Pentru a ascunde și disimula adevărata proveniență a banilor obținuți din infracțiunile de evaziune fiscală, inculpatul a retras din conturile celor două societăți, pe baza unor borderouri de achiziții false, suma totală de 12.139.837 lei.
În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente sau viitoare ale inculpatului care vor exista în patrimoniul acestuia la momentul aducerii la îndeplinire a măsurilor asigurătorii, până la concurența sumei de 3.694.226 lei.
Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat faptul că se constituie parte civilă cu suma de 3.694.226 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat și obligațiile fiscale accesorii datorate de la data când obligația a devenit scadentă și până la data executării integrale a plății.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei DAVID VICTORIA, pentru comiterea infracțiunilor de:
– mărturie mincinoasă,
– favorizarea făptuitorului.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În ziua de 25 ianuarie 2018, inculpata David Victoria a fost audiată în calitate de martor de către magistrații din cadrul Tribunalului Bacău în dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 552/VIII/3 din 22 aprilie 2016, privind trimiterea în judecată a directorului executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău pentru infracțiuni de corupție, prilej cu care a dat declarații neconforme adevărului prin care a contrazis aspectele învederate în faza de urmărire penală.
Prin afirmațiile făcute în fața instanței de judecată, inculpata a urmărit împiedicarea tragerii la răspundere penală a unora dintre persoanele trimise anterior în judecată.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE