Muzeul Apei Leonida Truţă înființat de Compania de Apă Someș sub egida UNESCO
Consiliul Interguvernamental al Programului Hidrologic Internațional (PHI) al UNESCO a votat Vineri, 15 iunie 2018, la Paris, în cadrul celei de-a 23-a sesiuni a sa, o Rezoluție prin care a adoptat oficial Rețeaua Globală a Muzeelor de Apă (WAMU NET – the Global Network of Water Museums) la care Compania de Apă Someș, prin Muzeul Apei propriu, este co-inițiator și membru fondator.
Rezoluția privind inițiativa Rețelei Globale a Muzeelor de Apă și UNESCO PHI „în sprijinul eforturilor de Dezvoltare Durabilă a Apei, Educației și Conștientizării în domeniul apei” a fost propusă de către delegația Olandei și votată cu unanimitate de către toate cele 36 de țări cu drept de vot în cadrul Consiliului.
În condițiile în care peste tot azi în lume resursele de apă sunt din ce în ce mai amenințate de deșeuri și poluare, de degradare calitativă și cantitativă, dar și de indiferența umană, Rețeaua Globală a Muzeelor de Apă a fost gândită ca o modalitate concertată la nivel mondial pentru informarea, educarea și conștientizarea cetățenilor planetei și autorităților în păstrarea moștenirii culturale și patrimoniale a apei, a relației istorice unice a umanității cu această cea mai prețioasă sursă de viață. Rolul principal al Rețelei este de a aborda și încuraja o nouă percepție și un nou sens la nivel individual al civilizației Apei.
Programul educațional pentru copii și tineri în probleme de protejarea surselor de apă și a mediului în general, derulat prin Muzeul Apei „Leonida Truță” de către Compania de Apă Someș SA, al cărei acționar majoritar este Consiliul Județean Cluj, a fost considerat un exemplu foarte grăitor al scopului sus menționat al WAMU NET și UNESCO și a fost selectat pentru o scurtă prezentare în fața plenului Consiliului Interguvernamental UNESCO PHI, în susținerea Rezoluției.
Reamintim faptul că Rețeaua Globală a Muzeelor de Apă din lume WAMU NET a fost înființată în mai 2017 cu ocazia unei Conferințe internaționale sprijinite și găzduite de Biroul regional al UNESCO din Veneția. Compania de Apă Someș a fost co-inițiator al ideii Rețelei încă din 2014 și a devenit, prin Muzeul Apei propriu, unul din cei 29 de membri fondatori odată cu înființarea oficială a ei.
În iunie 2017 WAMU a fost prezentată Biroului PHI UNESCO din Paris (care gestionează problemele PHI UNESCO în perioadele dintre sesiunile Consiliului), care a fost entuziasmat de idee și a încurajat Rețeaua să întocmească un proiect de Rezoluție care apoi să fie supus votului Consiliului Interguvernamental PHI UNESCO în cadrul sesiunii din iunie 2018.
În prezent, Rețeaua Globală a Muzeelor de Apă este o organizație non profit care are ca membri 60 de muzee din toate colțurile lumii, în continuă creștere, cu un număr total de peste 5.000.000 de vizitatori.