Peste 100 de ambarcaţiuni de agrement ilegale pe lacurile Beliş şi Tarniţa
În urma unei acțiuni de 2 zile, pe lacurile de acumulare Beliș-Fântânele și Tarnița, au fost constate 6 infracțiuni și au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale la regimul naval. De asemenea, au fost identificate peste 100 de ambarcațiuni de agrement, motovehicule nautice și pontoane plutitoare propulsate, care nu prezentau elemente de înmatriculare sau înregistrare pentru care s-a solicitat punerea în legalitate.
În zilele de 4 și 5 august a.c., sub coordonarea de specialitate a Direcției de Ordine Publică și a Direcției de Poliție Transporturi, polițiștii au acționat pe lacurile de acumulare Beliș-Fântânele și Tarnița pentru prevenirea și combaterea activităților ilicite din domeniul transportului naval, silviculturii, pisciculturii și protecției mediului.
Activitățile s-au desfășurat împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, Autorității Navale Române – Oficiul de Căpitănie Dej și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj.
În urma activităților desfășurate, au fost constatate 6 infracțiuni prevăzute și pedepsite de Legea 191/2003, privind infracțiunile la regimul naval și au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.000 de lei. Contravențiile aplicate au vizat încălcări ale legislației privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite și și a celei privind regimul transporturilor navale.
De asemenea, pe malurile celor 2 lacuri au fost identificate peste 100 de ambarcațiuni de agrement, motovehicule nautice și pontoane plutitoare propulsate, care nu prezentau elemente de înmatriculare/înregistrare, motiv pentru care i s-a solicitat reprezentantului Oficiului de Căpitănie Dej să ia măsurile necesare punerii în legalitate, conform legislației în vigoare.
Aha, deci infracţiunile nu se referă la motorizatele care poluează sursa de apă potabilă a Clujului (lacul Tarniţa) ! Problema Gărzii de Mediu este că respectivele ambarcaţiuni nu sunt înregistrate: bizară atitudine a unei autorităţi care în loc să protejeze mediul prin măsurile luate îi protejează pe deţinătorii de bărci cu motor.