Deputatul liberal Adrian Oros acuză autorităţile pentru extinderea pestei porcine
Profesorul universitar Adrian Oros, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari a adresat joi, în cursul uei conferinţe de presă, acuzaţii grave la adresa unor lideri PSD, pe care îi acuză de scăparea de sub control a bolii pestei porcine africane.
Oros a adresat mai multe întrebări liderului PSD, Liviu Dragnea, ministrului Petre Daea şi şefului Autorităţii Sanitar Veterinare, Geronimo Brănescu, acuzând interese financiare care duc la vârful partidului de guvernământ.
Incompetenţa şi interesele de a vârful Guvernului PSD- ALDE pun în pericol securitatea alimentară a României.
Prins în lupta cu justiţia Guvernul PSD- ALDE a uitat să lupte cu pesta porcină africană. Harta evoluţiei PPA în Europa arată că România este cea mai afectată ţară.
Comisia Europeană- Phil Hogan- fermierii afectaţi de PPA nu vor primi bani europeni pentru despăgubiri. Măsurile de monitorizare şi eradicare a PPA sunt susţinute financiar de UE din 2015 prin programul strategic plus finanţarea de urgenţă.
Minciuna DAEA- Nu pot da despăgubiri pentru că nu există aviz al CSAT pentru rectificarea bugetară. ANSVSA avea 257 milioane lei pentru despăgubiri. Vom ajunge să depindem exclusiv de carnea de porc importată.
Zece întrebări la care trebuie să răspundă Liviu Dragnea- Geronimo Brănescu- Petre Daea.
De ce nu s-a restricţionat circulaţia animalelor incusiv a porcilor în 2017, când a fost diagnosticat primul focar de pestă porcină africană.
De ce anul acesta, după apariţia pestei porcine africane, preşedintele ANSVSA nu a dispus inspecţii în exploataţiile cu animale, cum prevăd normele sanitare?
De ce ANSVSA nu a deblocat Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor?
De ce Guvernul nu a modificat decât zilele acestea legislaţia cu privire la vânătoarea mistreţilor?
De ce Centrul Naţioinal pentru Combaterea Bolilor a fost convocat abia în 28 iunie, deşi primul focar de PPA în Tulcea a apărut în 10 iunie, cu 18 zile înainte?
De ce Consiliul Ştiinţific al ANSVSA a fost convocat abia la sfârşitul lunii iulie iar planu de eradicare al PPA a fost trimis la Monitorul Oficial abia în 6 august?
De ce nu s-au procurat din timp mijloace de incinerare şi nu s-au stabilit locuri de îngropare redeterminate pentru eliminarea alternativă a cadavrelor care nu pot fi incinerate?
De ce nu s-a intensificat programul de supraveghere pasivă la mistreţ şi activă la porcii domestici?
De ce conducerea ANSVSA a refuzat constant colaborarea cu Colegiul Medicilor Veterinari şi cu Asociaţiile de Crescători?
De ce nu s-a făcut de la început o informare corectă a proprietarilor de porcine, a industriei de profil şi a întregii populaţii privind măsurile ce se impun, obligaţiile ce le revin, precum şi gravitatea nerespectării acestor măsuri?