Bucătarul albanez care a testat vigilenţa poliţiei de frontieră a fost avertizat
Aleksander Cengu, un cetăţean albanez a fost depistat în urmă cu doi ani, de către poliţiştii de frontieră, pe Aeroportul Internaţional din Cluj, cu un act de identitate fals polonez.
Albanezul a recunoscut falsul şi a pledat vinovat, susţinând că intenţiona să călătorească în Anglia, pentru a se angaja ca bucătar.
Magistraţii clujeni l-au sancţionat recent cu un avertisment, considerând că infracţiunea comisă de inculpat prezintă o gravitate redusă..
În temeiul art. 396 alin. 1, 3 CPP, art. 14 CPP, combinat cu art. 80-82 CP, renunţă la aplicarea pedepsei faţă de inculpatul -CENGU ALEKSANDER, -pentru săvârşirea infracţiunii de fals privind identitatea, prev. de art. 327 alin. 1, 2 CP şi tentativă la infrac?iunea de trecere frauduloasă a frontierei de stat, prev. de art. 32 alin. 1 rap. la art. 262 alin. 1 CP, cu aplic. art. 38 alin. 1 CP; şi aplică acestuia un avertisment, arătând că motivele de fapt care au determinat renunţarea la aplicarea pedepsei au fost infracţiunile săvârşite care prezintă o gravitate redusă, natura şi întinderea urmărilor produse, mijloacele folosite, modul şi împrejurările în care au fost comise, motivul şi scopul urmărit, atenţionând inculpatul asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune dacă va mai comite infracţiuni. În temeiul art. 397 alin. 1 CPP, art. 19 alin. 1, art. 25 alin. 1 CPP, constată că infracţiunile prev. de art. 327 alin. 1, 2 CP ?i de art. 262 alin. 1 CP fiind de natură formală nu au produs prejudicii, astfel că nu s-a exercitat acţiunea civilă în legătură cu această faptă. În temeiul art. 398, art. 274 CPP obligă pe inculpatul CENGU ALEKSANDER la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în sumă de 550 lei.
La data de 22.04.2016 inculpatul CA, cetățean albanez, s-a prezentat la controlul de frontieră al aeroportului din C-N, pe sensul de ieșire din România, sub o altă identitate, utilizând în acest sens o carte de identitate poloneză valabilă, emisă pe numele Wielgus Piotr, inculpatul având intenția de a ajunge în Anglia cu zborul W6 3301 al companiei aeriene Wizz Air.
Astfel, din procesul-verbal de constatare a infracțiunii (f. 4 d.u.p.) din procesul-verbal de sesizare din oficiu (f. 3 d.u.p.), procesul-verbal de depistare (f. 11 d.u.p.) precum și din procesul-verbal de stabilire a identității (f.10 d.u.p.) rezultă că la data de 22.04.2016, în jurul orei 06:00 organele de poliție din cadrul Inspectoratului General al Politiei de Frontieră – Sectorul Poliție de Frontieră Aeroport C, fiind în executarea atribuțiilor de serviciu pe sensul de ieșire din România, l-au depistat pe inculpatul C A care, la controlul documentelor, a prezentat o carte de identitate poloneză pe numele Wielgus Piotr, eliberată de autoritățile poloneze. În momentul efectuării controlului acestui document, organele de poliție au constatat că fotografia titularului cărții de identitate mai sus amintite nu corespundea cu fizionomia persoanei care a prezentat această carte de identitate astfel că au efectuat verificări suplimentare stabilind că persoana care prezentase documentul este cetățean albanez, și anume inculpatul C A.
Toate aspectele cuprinse în procesul-verbal de constatare se coroborează și cu declarațiile martorilor M P D (f. 16-17 d.u.p.) și M C S (f. 19-20 d.u.p.) angajați în cadrul companiei Menzies Aeroport C-N care s-au aflat la fața locului în momentul depistării inculpatului.
În ceea ce privește poziția procesuală a inculpatului C A vis-a-vis de acuzația penală care i se aduce trebuie învederat că acesta a recunoscut desfășurarea activității infracționale (f. 6-7, 12-13 d.u.p.) arătând că la data de 22.04.2016 s-a prezentat în Aeroportul C-N iar cu ocazia controlului de frontieră aferent cursei aeriene W63301 C-N – Londra a prezentat autorităților române o carte de identitate poloneză valabilă, pe numele Wielgus Piotr, care însă nu îi aparținea, încercând în această manieră să ajungă în Anglia. Inculpatul a mai susținut că și-a atribuit identitatea unei alte persoane întrucât în calitate de cetățean albanez ar fi avut nevoie de o viză de intrare pentru a ajunge în Anglia, însă folosind o carte de identitate poloneză putea să intre în această țară fără alte formalități suplimentare. De asemenea, inculpatul CA a mentionat că a făcut rost de cartea de identitate poloneză valabilă de la un cetățean din Polonia, contra cost, procurându-și acest document pentru a ajunge în Anglia unde voia să se stabilească temporar pentru a munci în calitate de bucătar. Toate aceste aspecte sunt concordante și cu informațiile care reies din biletul de avion depus la dosar (f.28 d.u.p.).