Primăria plăteşte piciorul rupt al unui ziarist pentru întârzierea lucrărilor
Judecătorul care a obligat administraţia pblică locală din Cluj să plătească unui ziarist daune morale pentru că şi-a rupt piciorul pe denivelările din carosabil a arătat faptul că Primăria este vinovată.
Bianca Preda a obţinut la prima isntanţă, Judecătoria Cluj Napoca, daune morale în valoare de 2.000 de euro, după ce în iulie 2014 a căzut din cauza gropilor dintr-o staţie de trolebuz din centrul oraşului şi şi-a rupt piciorul. Nemulţumit de soluţie, primarul Emil Boc a contestat decizia instanţei.
Legatura de cauzalitate dintre fapta ilicita si prejudiciile suferite de catre reclamanta rezulta din faptul ca, in mod evident, daca paratii ar fi luat masurile necesare pentru metinerea drumului in stare tehnica corespunzatoare, prin eliminarea denivelarilor existente la nivelul carosabilului, s- ar fi evitat atingerea sanatatii, integritatii fizice si psihice a reclamantei din acest motiv, arată magistratul în motivarea deciziei.
Judecătorul a remarcat şi durata prelungită de timp în care municipalitatea a remediat denivelările de pe drum.
Obligatia impusa de art. art. 40, alin. 1 din OG nr. 43/1997 este una de rezultat, constand in mentinerea drumurilor în stare tehnică corespunzătoare si nu de mijloace, caz in care sustinerile paratilor privind demersurile efectuate in vederea reabilitarii strazii incepand cu anul 2012, perioada lunga de timp pana la concretizare, fiind implicate terte entitati / organe in procesul de obtinere a finantatii si ulterior la punerea efectiva in aplicare a proiectului, nu sunt relevante in privinta retinerii existentei faptei ilicite si a vinovatiei, fiind evidenta incalcarea conduitei impusa de prev. OG nr. 43/1997.
Primarul a încercat să se disculpe, aruncând vina pe jurnalist, care ar fi umblat neatent pe drumurile din centrul oraşului, deşi ştia că sunt în stare proastă.
Nu se pot retine lipsa de atentie a reclamantei, precum si faptul ca a avut cunostinta de aceste denivelari, ca fiind cauze exoneratoare de raspundere, intrucat nu inlatura indeplinirea obligatiei stabilita de art. 40, alin. 1 din OG nr. 43/1997 , iar denivelarile existente la nivelul carosabilului, asa cum rezulta din cuprinsul planselor fotografice nu reflecta o „stare tehnică corespunzătoare” a drumului asa cum pretinde art. 40, alin. 1, mai arată judecătorul.