Procurorul general Augustin Lazăr şi-a făcut fotografie acasă cu şefii de parchete
Reuniunea festivă a procurorilor generali ai curților de apel a avut loc în cursul zilei de vineri, 16 noiembrie 2018, la Alba Iulia, cu participarea procurorilor din Republica Moldova, organizată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împreună cu Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Evenimentul a avut loc în contextul desfășurării conferinței ”Centenarul Marii Uniri – o istorie a justiţiei moderne”, manifestare organizată de către Consiliul Superior al Magistraturii la Alba Iulia, în Sala Unirii.
În alocuțiunea susținută în deschiderea evenimentului, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr – evocând celebrarea împlinirii unui secol de la înfăptuirea celui mai important act din istoria românilor, Marea Unire de la 1 decembrie 1918 – a subliniat contribuţia determinantă a justiţiei, a magistraţilor români, judecători şi procurori, la succesul realizării unificării juridice – în plan judiciar, legislativ şi cel al regimului profesiilor.
Procurorul general al PÎCCJ și-a exprimat speranţa că justiţia românească independentă şi imparţială va contribui pe mai departe la consolidarea în ţara noastră a democraţiei, statului de drept şi a drepturilor omului, precum şi la integrarea deplină a României în Uniunea Europeană.
La eveniment au luat, de asemenea, cuvântul domnul Codruț Olaru, vicepreședintele Consiliului Superior al Magistraturii, doamna Angela Motuzoc, procuror – Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova, doamna Liana Nani, procuror – Procuratura Generală a Republicii Moldova, domnul Nicolae Pârau, procuror – Procuratura Generală a Republicii Moldova.
Procurorul general al Republicii Moldova, domnul Eduard Harunjen, a transmis participanților la eveniment un mesaj în care și-a exprimat recunoştinţa pentru disponibilitatea manifestată de autorităţile române de a sprijini constant realizarea reformei Justiţiei din Republica Moldova şi eforturile de consolidare a legăturii istorice dintre cele două maluri ale Prutului. Totodată, procurorul general Eduard Harunjen și-a declarat convingerea că relaţiile dintre Procuratura Republicii Moldova şi Ministerul Public Român vor cunoaşte, şi în anii care vin, o evoluţie ascendentă, în interesul asigurării respectării Legii.
La finalul festivității, domnul Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, a evocat cooperarea optimă existentă între Ministerul Public și instituția pe care o conduce, pentru recuperarea și protejarea bunurilor aparținând patrimoniului cultural național al României.
În contextul evenimentului, procurorii prezenți au participat și la vernisajul expoziției privind rezultatul cercetărilor arheologice ale Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.