Marele Maestru Viorel Dănacu descentralizează Marea Lojă Naţională
Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucureşti, a organizat Sâmbătă 17 noiembrie 2018, lansarea Revistei ,,CUVÂNT MASONIC », ediţie centenară 2018, la Muzeul de Artă, sala Tonitza, din CLUJ NAPOCA.
Revista CUVÂNT MASONIC, ediţiile centenare, publicate în română şi franceză, editate de Centrul Regional de Studii Francmasonice Paris Bucureşti, cuprind rezultatele studiilor masonice întreprinse de fraţii din ţară şi de peste hotare, fiind un mijloc extraordinar de informare, studiu şi documentare despre rolul masoneriei asupra societăţii şi oamenilor.
Revista a fost oferită tuturor participanţilor, precum şi tuturor marilor cancelarii masonice ale lumii, instituţii publice, universităţi, culte religioase, membrilor Asociatiei Muzeelor, Bibliotecilor, Arhivelor Masonice cu sediul la Bruxelles(A.M.M.L.A.).
Puteţi vizualiza ediţiile 2017 şi 2018, on-line ale Revistei CUVÂNT MASONIC, pe site-ul www.cuvantmasonic.ro, sub-linkul revistă şi sunt dedicate CENTENARULUI MARII UNIRI de la 1918, în memoria fraţilor români unionişti, care aproape toţi au fost francmasoni.
Tot cu această ocazie, sâmbătă 17 noiembrie 2018, la CLUJ NAPOCA, fraţii din MAREA LOJĂ NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI-Loja de Ritualistică Comparată şi Cercetări Masonice, de pe întreg cuprinsul ţării, s-au reunit în Marele Consiliu şi au constituit, consacrat şi instalat prima lojă masonică din cele trei loji fondatoare a Marii Loji Regionale a Transilvaniei şi anume: R:.L:.,,CASTRUM CLUS”, nr. 01.
Aceasta face parte din Programul Naţional de Descentralizare a Masoneriei Române postdecembrist, care a fost fărâmiţată şi plină de conflicte permanent, corupţie şi îndepărtarea de la ritualurile masonice.
Programul Masonic Naţional de Descentralizare, promovat de Il:.Fr:. Viorel Dănacu, Mare Maestru, Suveran Mare Comandor, conferă constituirea, consacrarea şi instalarea de Mari Loji Regionale, corespunzatoare celor 8 regiuni ale României, astfel încât să poata să-şi construiască Temple Masonice regionale, iar toate taxele de iniţiere, cotizaţii, să rămână în teritoriu şi fraţii să nu mai fie nevoiţi să parcurgă distanţe foarte mari cu cheltuieli la fel de mari până la Bucureşti.
Această formă de funcţionare pe regiuni este şi în Anglia, care are Mari Loji Provinciale şi în Germania, care are Mari Loji pe landuri sau în India pe regiuni corespunzătoare punctelor cardinale, apoi toate având o formă unitară de Marile Loji Unite ale Angliei, Germaniei, Indiei, etc.
Cred că tot aşa şi în România, existând mai multe Mari Loji Regionale, desprinse din acelaşi trunchi, respectiv Mare Lojă Mamă, va exista posibilitatea constituirii, consacrării şi instalării Marii Loji Unite a României, în viitorul apropiat, care să facă o masonerie curată, morală, ritualică, regulară şi spirituală, aşa cum există în lumea civilizată.
Fiecare în regiunea lui, va dezvolta proiecte masonice specifice tradiţiilor locale, datinilor şi obiceiurilor, satele româneşti şi ţărănimea fiind locul unde există o stare de spirit nealterată şi unde puritatea, credinţa şi munca sunt foarte necesare ca unelte de şlefuire ale unui francmason cu adevărat.
Programul Naţional de Descentralizare a Masoneriei Române, prin consacrarea de Mari Loji Regionale, ca formă de reorganizare a masoneriei române in viitor, oferă fraţilor din regiune, o serie de avantaje, cum ar fi: desfăşurarea de ţinute masonice în regiunea respectivă, fără a se mai pierde vremea prin deplasări costisitoare la Bucureşti; cheltuirea taxelor şi cotizaţiilor masonice pentru construirea unor Temple masonice regionale; studiile şi cercetările arhivelor masonice regionale, alături de ritualurile noastre masonice, trebuie să fie o prioritate pentru consolidarea unei gândiri masonice, unei culturi masonice, ca adevăraţi iniţiaţi; dezvoltarea unor proiecte masonice specifice regionale în folosul semenilor; posibilitatea de a realiza parteneriate fraterne cu Mari Loji Masonice similare din străinătate; nevoia de a ne reîntoarce la tradiţii, datini, credinţă; publicarea de articole masonice, cărţi masonice de către fraţi pasionaţi ai locurilor; consolidarea unei frăţii masonice regionale puternice, frăţie care să redea prestigiul masoneriei române, pentru a ne ocupa locul legitim în lume.
Acum la ceas aniversar, sărbătorind atât constituirea, consacrarea şi instalarea acestei juste şi perfecte loji masonice româneşti,,CASTRUM CLUS”, cât şi centenarul Marii Uniri de la 1918, să ne unim printr-un lanţ al fraternităţii cu toţii, într-o aceeaşi fiinţă naţională, pentru a construi împreună o lume mai bună şi mai paşnică, pentru a ne ocupa locul legitim pe care îl merităm în lume.
Mulţumesc fraţilor din regiune care au conştientizat starea de fapt atât a masoneriei române, care este una mult decăzută, cât şi starea naţiunii care este la fel de decăzută, ambiţionându-se să-şi asume responsabilităţi masonice enorme, care să conducă la reconstrucţia României, la înţelegere între oameni şi la pace.
Cred în voi toţi că veţi continua ceea ce eu am început la Braşov, în 13-14 aprilie 2002, împreună cu Il:.Fr:.Nicu Filip, Primul Mare Maestru al masoneriei române după 1989, regenerând masoneria română, redându-i prestigiul pe care l-a avut acum 100 de ani şi mai cred că Duhul Sfânt al Marelui Arhitect al Universului, revărsat acum în anul Centenar asupra noastră a tuturor fraţilor, este voinţa absolută a tuturor înaintaşilor noştrii, mari bărbaţi de stat, unionişti şi a întregului popor de acum 100 de ani. “… Duhul Adevărului pe care lumea nu poate să-L primească, pentru că nu-L vede, nici nu-L cunoaşte, voi îl cunoaşteţi, că rămâne la voi şi în voi va fi.” (Ioan, cap 14, V. 17)
SĂ PRIMIM HARUL SFÂNT CU BUCURIE ŞI SĂ ÎMPLINIM VOINŢA LOR. SĂ RENAŞTEM, REÎNVIEM ŞI RECONSTRUIM O MASONERIE ROMÂNEASCĂ. ACESTA SĂ FIE ŢELUL NOSTRU SFÂNT PENTRU SFÂNTA ROMÂNIE.
Cu stimă,
Marele Secretariat
al MARII LOJI NAŢIONALE A ROMÂNIEI
Loja de Ritualistică Comparată şi Cercetări Masonice
şi al Centrului Regional de Studii Francmasonice Paris Bucureşti