Hackerul NASA Iceman merge la închisoare după vânzarea de bilete false la Untold
Magistraţii Curţii de Apel Cluj au dispus în această săptămână condamnarea la o pedeapsă de 5 ani şi 8 luni de închisoare a tânărului informatician Robert Butyka, pentru înşelăciune cu bilete la festivalul Untold.
Judecătorii i-au aplicat o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni pentru clonarea site-ului festivalului de muzică electronică şi furtul datelor bancare ale unui procuror, la care s-a adăugat condamnarea cu suspendare din dsoarul NASA, de 3 ani, transformată pentru recidivă în pedeapsă cu executare.
Procurorii DIICOT l-au descoperit după ce acesta păcălise o persoană cu un abonament de pe un site falsificat, după care i-a sustras bani din cont.
Minuta Curţii de Apel Cluj
Admite apelul declarat de inculpatul BR, împotriva sentinţei penale a Tribunalului Cluj, pe care o desfiinţează numai cu privire la pedepsele aplicate inculpatului BR şi judecând: Reduce pedepsele aplicate inculpatului BR pentru săvârşirea infracţiunii de fals informatic de la 2 ani închisoare la 1 an închisoare şi pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos de la 3 ani închisoare la 2 ani închisoare. Menţine pedeapsa de 1 an închisoare aplicată inculpatului pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare la care se adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv 8 luni, în final inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 8 luni închisoare. Menţine dispoziţia din sentinţă privind revocarea suspendării sub supraveghere pedepsei de 3 ani închisoare aplicată inculpatului prin sentinţa Judecătoriei Cluj-Napoca, definitivă prin decizia Curţii de Apel Cluj, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa de 3 ani închisoare alături de pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 8 luni închisoare, în final 5 ani şi 8 luni închisoare, în detenţie. Deduce din pedeapsa rezultantă deten?ia preventivă din perioada 16.11.2011-17.01.2012 ?i cea din perioada 14.04.2016 – 15.04.2016. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 21 noiembrie 2018.
Recitiţi o relatare de anul trecut, după trimiterea în judecată a hackerului.
Celebrul hacker clujean Butyka Robert retrăieşte momentele de fantezie inspirate din viaţa reală, din vremea în care penetra serverele NASA, în sălile Palatului de Justiţie, unde a trebuit să explice cum a reuşit să păcălească un procuror, căruia i-a vândut bilete la festivalul Untold, de pe un site clonat şi apoi a plătit o comandă de la eMag cu banii din contul acestuia.
Potrivit anchetatorilor, Butyka a încasat în februarie 2016 banii pe un abonament integral şi în plus, obţinând datele personale ale victimei, acesta şi-a comandat aparatură de la eMag, pe care a achitat-o cu banii procurorului DIT, numit abia de o lună în funcţie.
Butyka neagă evidenţa şi a susţinut în faţa anchetatorilor, dar şi în faţa judecătorului de caz, că nu cunoaşte cum au fost efectuate operaţiunile ilegale de pe internet, declarând confuz că a schimbat laptopul cu un cunoscut.
Hackerul clujean, supranumit Iceman a scăpat ieftin după ce a intrat pe serverele NASA, în decembrie 2010, unde a declanşat autodistrugerea programelor, cu doar 15.000 de dolari şi 3 ani de închisoare cu suspendare. Reprezentanţii NASA ceruseră atunci despăgubiri de 500.000 dolari, valoarea reinstalării programelor autodistruse.
Butyka a fost răsfăţatul presei, după ce a scăpat de închisoare. S-a confesat şi colegilor de la Actual de Cluj, în iunie 2015, cărora le-a explicat cât îi este de uşor să cloneze site-uri şi să facă rost de datele personale. Spunea atunci că s-a lecuit, dar procurorii susţin contrariul. După câteva luni a lovit din nou.
“Eu clonez un site al unei bănci. Îl fac să arate identic, e la fel, tu nu te prinzi. Apoi îți trimit un link cu un text pe mail. Tu ai dat click, intri pe site-ul clonat de mine, te loghezi și ești mâncat. Eu am apoi toate datele, îți golesc conturile, fac ce vreau eu”, a povestit hackerul jurnaliştilor.
Tânărul hacker a fost condamnat în luna martie a acestui an la o amendă penală de 4.000 de lei, pentru operaţiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive.