Românii s-au specializat pe deturnarea de fonduri europene. Anchete DNA 2019
Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna ianuarie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:
1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
ȚUCHEL GERHARDT DANIEL, la data faptei primar al municipiul Tecuci, județul Galați, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
RADOVEI DĂNUȚ PETRICĂ și MITRUȚ NARCIZA, la data faptelor viceprimar, respectiv secretar al municipiului Tecuci, județul Galați, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, inculpatul Țuchel Gerhardt Daniel, primar al municipiului Tecuci, beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și incomplete în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei de plată unică pe suprafață.
O parte din documentele false depuse la A.P.I.A., printre care și o hotărâre de Consiliu Local, au fost emise și semnate de ceilalți doi inculpați.
Prin aceste demersuri, primăria municipiului Tecuci a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 155.838 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Radovei Dănuț Petrică și Mitruț Narciza.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galați cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului
CHIPER COSTEL CRISTIAN, agent în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui – Postul de Poliție Gherghești, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită,
– influențarea declarațiilor în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data 25 noiembrie 2018, inculpatul Chiper Costel Cristian, în calitatea menționată mai sus, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, a pretins de la o persoană, rudă a unui administrator de firmă, suma de 200 lei (100 de lei pentru sine și 100 de lei pentru colegul său, Dursan Ionuț Marian), pentru a aplica acesteia, în legătură cu activitatea societății, doar sancțiunea „avertismentului”.
În același context, la data de 28 noiembrie 2018, inculpatul Chiper Costel Cristian a primit, prin intermediul colegului său, suma de 100 lei (conform înțelegerii), ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
Ulterior, în datele de 05 decembrie 2018, respectiv 14 decembrie 2018, inculpatul Chiper Costel Cristian, cunoscând actele dosarului de urmărire penală, l-a abordat pe Dursan Ionuț Marian, și a încercat să-l determine pe acesta să dea declarații în prezenta cauză, prin care să își asume în întregime atât pretinderea cât și primirea sumei de bani cu titlu de mită.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.
În aceeași cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul DURSAN IONUȚ MARIAN, ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, secția de poliție rurală Iana, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa profesia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.
3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului BALAȘI SORIN, în prezent și la data faptei primar al comunei Crizbav, județul Brașov, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009 – 2014, inculpatul Balași Sorin, primar al comunei Crizbav, a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin direct pe suprafață, pentru suprafețe de pășune pe care nu le-a utilizat potrivit scopului declarat în realitate (anii 2009 și 2010 – 19,10 ha, în anul 2011 – 15,86 ha, în anii 2012 și 2013 – 30,62 ha, și în anul 2014 – 21,05 ha).
Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 800.140 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra unui teren ce aparțin inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului VULPE ROMEO, în prezent și la data faptei primar al comunei Tănăsoaia, jud. Vrancea, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009 – 2013, inculpatul Vulpe Romeo, în calitate de primar al comunei Tănăsoaia, a indus și menținut în eroare Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Vrancea, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul proiectului intitulat „Dezvoltarea exploatației agricole și creșterea veniturilor realizate din comercializarea producției”.
Concret, inculpatul a depus trei cereri de plată în condițiile în care cunoștea faptul că la data de 23 octombrie 2009 radiase personal PFA Vulpe M. Romeo, prin urmare, nu mai îndeplinea condiția de acordare a plăților în proiect.
Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 25.877 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investiților Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui autoturism ce aparține inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului STAN ANTON pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012 – 2013, inculpatul Stan Anton a folosit în relația cu Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Tulcea documente false în scopul de a obține, în mod injust, sume de bani în cadrul proiectului intitulat „Dezvoltarea fermei vegetale Stan Anton – localitatea Enisala, județul Tulcea”.
O parte din documentele false atestau faptul că inculpatul a îndeplinit și condițiile minime cerute printre care și acelea de a fi membru al unei familii de fermieri și să fi lucrat mai mult de 50% din timpul lui de lucru în cadrul unei ferme (nu neapărat în ferma familiei), cu cel puțin 12 luni înaintea instalării lor pe cont propriu la conducerea unei exploatații agricole.
Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 106.668 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investiților Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Tulcea cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.
6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului SEMENESCU VASILE pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010 – 2012, inculpatul Semenescu Vasile a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 149.511 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Gorj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului HENȚ VIRGIL SORIN, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada mai 2010 – octombrie 2012, inculpatul Henț Virgil Sorin, în mod repetat, i-a remis lui Ofimiaș Vasile, persoană cu funcție de conducere din cadrul Administrației Naționale „Apele Române”, un teren în suprafață de 8.800 mp (în valoare de 82.000 lei) și, prin intermediul unei firme paravan, suma totală de 2.361.314 lei.
Foloasele respective au fost remise de inculpatul Henț Virgil Sorin pentru ca, funcționarul public, în exercițiul atribuțiilor sale de serviciu, să:
– să supravegheze, să urgenteze și să avizeze întocmirea documentațiilor necesare fundamentării proiectului unei hotărâri de guvern, prin care să se aprobe alocarea sumelor de bani necesare finanțării lucrărilor de consolidare și reprofilare a râului Timiș în anul 2010,
– să-l informeze pe inculpat despre nivelul alocărilor financiare și stadiul în care se află acestea.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Satu Mare.
Precizăm că prezenta cauză a fost disjunsă din dosarul în care Ofimiaș Vasile, persoană cu funcție de conducere din cadrul Administrației Naționale „Apele Române”, a fost trimis în judecată pentru luare de mită și spălare de bai, alături de alte persoane (detalii comunicat 1288/VIII/3 din 28 decembrie 2017).
Menționăm că inculpatul Henț Virgil Sorin a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție tot pentru comiterea unei infracțiuni de dare de mită (vezi comunicat 912/VIII/3 din 30 iunie 2016).
8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatului:
APOSTOL ALIN GABRIEL sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii anticorupție au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anilor 2012 și 2016, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Instalarea Tinerilor Fermieri (măsura 112), inculpatul Apostol Alin Gabriel a folosit, în relația cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), mai multe documente false, (contract de vânzare-cumpărare, încheiere notarială și diverse adeverințe), pentru a demonstra că îndeplinește condițiile necesare pentru a primi finanțare, așa cum sunt menționate în „Fișa de Evaluare a Criteriilor de Selecție”.
Prin aceste demersuri, inculpatul Apostol Alin Gabriel a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 178.840 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fosta A.P.D.R.P.) s-a constituit parte civilă în cauză.
În prezența apărătorului ales, inculpatul Apostol Alin Gabriel a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei stabilite, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Apostol Alin Gabriel, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis Tribunalului Vaslui.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE