Solişti de top şi dansuri la 25 de ani cu Dor Transilvan
Ansamblul folcloric DOR TRANSILVAN al Companiei de Transport Public din Cluj Napoca aniverseaza 25 de ani de activitate.
Duminica, 10 martie 2019, la Casa de Cultura a Studentilor va invitam la spectacolul aniversar “Dor Transilvan – 25 de ani”, avind ca invitati speciali pe Sava Negrean Brudascu, Traian Jurchela, Matilda Pascal Cojocarita, Marius Ciprian Pop, Calin Brateanu, Mariana Deac, Cornel Borza, Familia Petreus, Nicolae Turcu, Crina Varga Haiduc si Iulia Bucur Roman.
Biletele se pot procura de la agentia Casei de Cultura a Studentilor sau online de pe site-urile EVENTIM si Myticket.
Infiintat in urma cu 25 de ani, ansamblul Dor Transilvan este unul dintre cele mai valoroase ansambluri folclorice care activeaza in judetul Cluj.
Chiar in anul infiintarii, 1994, ansamblul participa la festivalul “Cerbul de Aur” de la Brasov iar din anul 1995 isi incepe misiunea de reprezentant al culturii traditionale romanesti in festivaluri internationale de prestigiu organizate in Europa. (Middlesbrough, Anglia)
Cu o medie anuala de 6 participari in festivaluri internationale, ansamblul folcloric Dor Transilvan face parte dintre cei mai activi promotori ai culturii traditionale romanesti in strainatate, primind din partea Primariei Cluj Napoca, titlul de “ansamblu european”. Laureat cu premiul “Oscar pentru folclor” la festivalul mondial “Castello di Gorizia”, Italia, ansamblul Dor Transilvan este considerat un adevarat “ambasador cultural al Clujului”. De aproape 25 de ani ansamblul Dor Transilvana reprezinta cu onoare si mult succes folclorul romanesc in festivaluri internationale organizate in Anglia, Franta, Cehia, Italia, Polonia, Grecia, Turcia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii, Coreea de Sud si China.
Ansamblul are in componenta tineri dansatori (elevi, studenti sau angajati), instrumentisti si interpreti ai cintecului popular. Virsta dansatorilor ansamblului este cuprinsa intre 14 si 34 de ani iar cea a instrumentistilor intre 18 si 75 de ani.
Repertoriul ansamblului folcloric Dor Transilvan este compus din 18 jocuri populare sau suite de jocuri din cele mai frumoase si reprezentative zone folclorice ale Transilvaniei (Oas, Codru, Bihor, Cimpia Transilvaniei, Sibiu, Brasov, etc). Alaturi de acestea, din repertoriul ansamblului fac parte si “suita de jocuri moldovenesti” si celebrul joc “Calusul”- joc intrat in patrimonial UNESCO.
Orchestra ansamblului este compusa dintr-un grup stabil de 10 muzicanti care cinta atit in formula traditionala de trio transilvan cit si in cea de taraf sau orchestra restrinsa. In functie de complexitatea spectacolelor sustinute orchestra poate ajunge la 20 de instrumentisti condusi cu talent si maiestrie de dirijorul Fazakas Csaba. Majoritatea instrumentistilor sunt muzicanti cu studii superioare ceea ce face facila colaborarea cu marii interpreti ai cintecului popular. De-a lungul anilor ansamblul Dor Transilvan a colaborat si a acompaniat aproape toti marii interpreti de azi ai Romaniei, incepind cu Achim Nica si Dumitru Farcas pina la Grigore Lese si celebrul Gheorghe Zamfir.
Calitatea artistica a jocurilor sau suitelor de jocuri din repertoriul ansamblului este asigurata de experienta profesionala de peste 50 de ani, a prof. coregraf Florin Ciobanu. Densitatea spectacolelor sustinute de ansamblul Dor Transilvan, aproximativ 80 de spectacole anual, apropie performantele artistice ale ansamblului de cele ale ansamblurilor profesioniste din tara. Acest lucru face ca in fiecare an ansamblul Dor Transilvan sa fie invitat la cele mai mari manifestari folclorice precum festivalul international “Cintecele muntilor”(Sibiu), “Festivalul Ioan Macrea”, “Festivalul inimilor” (Timisoara), Serbarile Transilvane (Cluj), festivalul international “Hercules” (Herculane), Festivalul jocului fecioresc din Transilvania (Cluj). Aceasi valoare deosebita a prestatiilor artistice ale ansamblului folcloric Dor Transilvan a inlesnit colaborarile artistice cu TVR (Florentina Satmari, Elise Stan si Marioara Murarescu) si cu Institutul Cultural Roman din Madrid, Praga sau Varsovia.
Coregrafia dansurilor poarta pentru totdeauna amprenta valorosilor coregrafi Florin Ciobanu, Relu Oltean si Silvia Macrea iar maiestria interpretarii artistice pe aceea a instructorului Radu Rus.
Director artistic Tiberiu Groza Director general ing. Liviu Neag