8 Martie. Româncele vor pedepse aspre violatorilor
Reprezentanţii organizaţiei Feminism România au protestat în 8 martie, la intrarea în Tribunalul Bucureşti, faţă de pedepsele considerate uşoare pentru violatori. În Franţa un grup de femei a cerut studiul organului sexual în mod egal. Turcii le-au servit cu gaze lacrimogene pe femeile care au ceru drepturi egale cu bărbaţii. Numeroase alte marşuri feministe au avut loc în lume cu acelaşi prilej.
Feministele românce şi-au justificat protestul pornind de la cazuri concrete.
“De ziua noastră e bine să le mai strigăm o dată judecătorilor această întrebare: cum se scapă de-un viol? nu de alta dar să ne reamintim, într-un mic sat de lângă Deva, o fată în vârstă de 10 ani și 8 luni povestește polițiștilor cum J.V., un bărbat de 52 de ani, „a luat-o cu forța pe când se juca împreună cu prietenele ei în casa vecinilor, a dus-o într-o încăpere goală din casă sau în hambar și a violat-o, ținând-o imobilizată și ținându-i gura acoperită cu mâna, ca să nu poată țipa”. În perioada următoare, mai mulți bărbați fac același lucru și fata rămâne însărcinată. Faptele se petrec între august 2008 și februarie 2009, iar pentru ea începe un calvar care va dura aproape 10 ani! Pentru că Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara merge pe versiunea bărbaților agresori și încadrează fapta la „act sexual cu minori”.
Concluzia procurorului din Hunedoara este aceea că „nu s-a dovedit dincolo de orice îndoială că reclamanta nu a consimțit la actele sexuale”. Plângerea fetei împotriva rezoluției procurorului este respinsă de procurorul ierarhic superior. Judecătoria Deva are aceeași opinie ca și Parchetul. Consideră că nu e viol, ci act sexual consimțit.
Tribunalul Hunedoara îl condamnă pe J.V. la 4 ani de închisoare pentru viol, sub minimumul prevăzut de lege, „pentru buna conduită a pârâtului anterior săvârșirii infracțiunii”. Dar cazul nu rămâne așa. A treia instanță, Curtea de Apel Alba Iulia, admite recursul declarat de bărbatul agresor. Fapta e, din nou, considerată nu viol, ci act sexual cu minor. „Instanța a ajuns la concluzia că actele sexuale au fost întotdeauna inițiate de reclamantă și a respins teoria conform căreia victima a fost în imposibilitate de a-și exprima voința” – via Dora Constantinovici
Întreaga știre: https://goo.gl/6nhM8q
RFI relatează despre apelul din Le Monde, Trebuie să combatem analfabetismul sexual. Citiţi aici
Clitorisul, organul uitat de manualele şcolare
Apelul lansat în paginile prestigiosului ziar Le Monde se intitulează „Trebuie să combatem analfabetismul sexual”. Despre ce este vorba? Ei bine, despre reprezentarea eronată a clitorisului în majoritatea manualelor franceze.
„Clitorisul, organ esenţial al plăcerii sexuale la femei, este organul uitat de manualele şcolare” notează semnatarele apelului. Aflăm astfel că potrivit unui raport privind educaţia sexuală a tinerilor francezi, un sfert dintre fetele de 15 ani nu ştiu că au un clitoris, 83 de procente ignoră funcţia lui erogenă. In schimb, 53% dintre aceste fete ştiu să reprezinte, să deseneze, un sex masculin.
Cauza acestei ignoranţe surprinzătoare într-o ţară precum Franţa est edeci educaţia. Actualmente, doar un singur manual din 8 câte au la dispoziţie elevii din Hexagon, reprezintă corect clitorisul.
Pentru semnatarele apelului, combaterea acestui analfabetism sexual este o miză ce ţine de egalitate. „Sexul femeii nu trebuie să fie nici tabu, nici ruşinos. Câtă vreme guvernul a făcut din egalitatea femei-bărbaţi o mare cauză naţională, noi cerem ca în secolul 21 şi educaţia sexuală să fie egalitară, clitorisul şi penisul să fie predate pe picior de egalitate” se poate citi în încheierea acestui apel, redactat de un colectiv de asociaţii feministe dar care a fost déjà semnat de o serie de cântăreţe, animatoare de televiziune, regizoare, actriţe, doctoriţe şi avocate.