Formaţia 2e2m deschide Festivalul Cluj Modern
MONDES SONORES / LUMI SONORE
Manifestare organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019
Festivalul internațional de muzică contemporană CLUJ MODERN, ediția a XIII-a, găzduiește în debutul său concertul uneia dintre cele mai prestigioase formații europene de profil, Ansamblul 2e2m din Franța. Evenimentul este cuprins sub genericul Saison France-Roumanie 2019 / Sezonul România-Franța 2019, cadru al unui efervescent dialog cultural între cele două țări. În mod firesc, programul va cuprinde lucrări reprezentative, semnate de compozitori francezi și români, dar și de o compozitoare din Italia. Alături de un nume consacrat precum Tristan Murail, ceilalți autori fac parte dintr-o generație tânără aflată în plină afirmare. Toate lucrările sunt prime audiții la Cluj, iar una dintre aceste creații, dedicată special evenimentului, va fi prezentată în premieră mondială.
Sâmbătă, 6 aprilie 2019, ora 19
Academia de Muzică ”Gheorghe Dima”
Cluj-Napoca, Str. Ion. I. C. Brătianu, nr 25
Ansamblul 2e2m
dirijor – Pierre Roullier
flaut – Jean-Philippe Grometto
clarinet – Véronique Fèvre
pian – Véronique Briel
vioară – Léo Marillier
violă – Claire Merlet
violoncel – David Simpson
regia tehnică – Yannick Le Gall
Programul concertului:
Berceuse et des poussières – Aurélien Dumont
Paludes – Tristan Murail
Tremurcutremur – Diana Rotaru
Nostalgia – Matei Pop
Cinemaolio – Francesca Verunelli
Pe lângă concert, dirijorul ansamblului 2e2m, Pierre Roullier, va oferi studențillor Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca un master class pe problemele muzicii contemporane sâmbătă, 6 aprilie de la ora 10.
Biletele (12 lei) vor fi puse în vânzare de către Asociația AMGD cu o oră înaintea concertului. Pentru studenți și pensionari se aplică o reducere cu 50%
Aurélien Dumont (n. 1980, Franța)
A studiat compoziția cu Gérard Pesson la Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse din Paris, obținând un doctorat în compoziție la Université Paris Science et Lettres și este absolvent a două stagii de studiu al muzicii electronice la IRCAM – Paris. Distinse cu o serie de premii – Premiul Pierre Cardin al Institutului Francez, premiul Georges Enesco al SACEM, premiul Fundației Salabert ș.a. – lucrările sale au fost interpretate de o serie de ansambluri între care Klangforum Wien, Quatuor Diotima, Ensemble Linea, KNM Berlin, 2E2M, Muromachi etc. Discul său de autror „While” a fost recompensat cu distincția Coup de Coeur al Academiei Charles Cros.
Preocupat de conceptul de „alteritate” în sensul definit de filosoful François Jullien, Dumont explorează în egală măsură cultura japoneză, muzica epocilor trecute, aspecte ale complexității sociale actuale și construiește pentru muzica sa un riguros design sonor electronic.
Tristan Murail (n. 1947, Franța)
Beneficiind de o formație intelectuală cu totul remarcabilă, Tristan Murail este licențiat al Școlii Naționale de Limbi Orientale în limba araba clasică și nore-africană și absolvent de științe economice – în paralel cu avansate preocupări muzicale. Între 1967-1970 a studiat la Paris, absolvind Institutul de Studii Politice – dar și compoziția cu Olivier Messiaen la Conservatorul din Paris. În 1971 a obținut mult râvnitul Prix de Rome, urmat de un stagiu de doi ani la Villa Medicis din Roma. A fost de asemenea distins cu Premiul I în compoziție al Conservatorului din Paris.
Este unul dintre co-fondatorii celebrului ansamblu L’Itinéraire, cu o contribuție istorică în cercetarea fundamentală dedicată domeniului instrumental și live electronic. A dezvoltat un sistem propriu de compoziție asistată de calculator, a devenit colaborator și apoi profesor la IRCAM , contribuind la formarea unui mare număr de tineri compozitori. A fost profesor de compoziție la Columbia University din New York, Mozarteum din Salzburg și la Conservatorul din Shanghai.
Creația sa vastă, acoperind mai toate genurile muzicale culte, denotă o mare bogăție poetică și în același timp un remarcabil echilibru între inventivitate și rigoare, ca și o profundă cunoaștere a fenomenului sonor și tehnicilor instrumentale, domeniu în care este un adevărat deschizător de drumuri.
Matei Pop (n. 1980, România)
Licențiat în dirijat și compoziție al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj și doctor în muzicologie la aceeași universitate, Matei Pop evoluează pe triplul palier al specializărilor sale. Ca dirijor invitat a condus majoritatea orchestrelor filarmonice din România, apărând în mod repetat și la pupitrul Orchestrei Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” și al Orchestrei Simfonice Naționale a Companiei Pubice „Teleradio-Moldova” din Chișinău, Republica Moldova. Compozițiile sale orchestrale, camerale și corale au fost distinse cu numeroase premii, între care Premiul l la Concursul Internațional „De la romantici la contemporani” (Varșovia-Strasbourg-București, 2007), Premiul 1 la Secțiunea de Compoziție a Festivalului-Concurs „Lăudați pe Domnul!” (București, 2018) ș.a. Actualmente predă dirijat, analiza lucrărilor orchestrale și citirea partiturilor simfonice la Academia de Muzică „Gh. Dima”.
Diana Rotaru (n. 1981, România)
A studiat Compoziţia cu Ştefan Niculescu şi Dan Dediu la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Au urmat o specializare cu Frédéric Durieux la Conservatorul Naţional Superior de Muzică şi Dans din Paris. În cadrul mai multor cursuri de măiestrie a beneficiat de îndrumarea unor personalităţi componistice de prim rang precum Salvatore Sciarrino, Brian Ferneyhough, Michael Jarrell, Jonathan Harvey şi Marco Stroppa. Compozitoare inventivă şi prolifică, se exprimă cu egală uşurinţă în genurile tradiţionale ca şi în ambitusul sintezelor interartistice (multimedia, teatru instrumental, integrarea coregrafiei cu muzica ş.a.). A fost distinsă cu numeroase premii de compoziţie dintre care Premiul Internaţional George Enescu (Bucureşti, 2003 şi 2005), Premiul Irino (Tokyo, 2004) şi Premiul Prometheus–Opera Omnia (Bucureşti, 2005), ISCM-IAMIC Young Composer Award la Festivalul World Music Days (Vilnius, 2008), Premiul «George Enescu» al Academiei Române (2011).
Francesca Verunelli (n. 1979, Italia)
Diplomată în compoziție și pian la Conservatorio „Luigi Cherubini” din Florența și la Accademia Santa Cecilia din Roma, Francesca Verunelli și-a completat orizontul urmând cursuri de compoziție și informatică muzicală la IRCAM din Paris. Consacrarea sa internațională a fost marcată de premiul „Leul de Argint” obținut la Bienala de la Venezia în 2010, urmat de o altă distincție prestigioasă, Premiul pentru artă al Fundației Mentor din Lucerna.
Creațiile sale se caracterizează prin sensibilitate și o poetică adesea insolită și se adresează atât unor distribuții timbrale tradiționale – compoziții orchestrale, corale, cvartete de coarde sau alte ansambluri – cât și îmbinării dintre insturmente și mediul electronic. A primit comenzi din partea unor instituții musicale și festivaluri importante precum IRCAM, Neue Vocalsolisten Stuttgart, Bienala din Veneția, Orchestra Radio France, Milano Musica, Festivalul din Aix-en-Provence, Donaueschinger MusikTage, Filarmonica din Luxembourg, Klangforum Wien. A fost compositor rezident la Ircam, la Casa de Velasquez (Madrid – 2015/2016) și la Villa Médicis (Académie de France à Rome – 2016/17).
Ansamblul 2e2m
2e2m este unul dintre cele mai longevive și prestigioase ansambluri franceze dedicate creației muzicale contemporane. Numele ansamblului, care semnifică ” études et expressions des modes musicaux”, a devenit o garanție a pluralismului și a deschiderii. Altfel spus, ansamblul nu a ignorat nimic din practica artistică a ultimelor patru decenii.
Cu un repertoriu de peste 750 de partituri create, ansamblul prezintă publicului numeroși compozitori de referință și construiește în același timp un repertoriu de lucrări menite să devină repere.
2e2m este o prezență importantă pe scene naționale și internaționale. Abordând întreaga paletă stilistică, de la clasic, la modern și contemporan, ansamblul joacă de asemenea un rol major în noile abordări interdisciplinare.
ensemble2e2m.com
L’Ensemble 2e2m est soutenu par le ministère de la Culture / Direction régionale des affaires culturelles d’Ile-de-France au titre de CERNI (Compagnies et ensembles à rayonnement national et international), la Région Ile-de-France (permanence artistique), le Conseil départemental du Val-de-Marne, les Villes de Champigny-sur- Marne (résidence de création), Gennevilliers (résidence), Paris, la Sacem et la SPEDIDAM.
Concertul este realizat cu sprijinul SPEDIDAM și este parte a programului « Bien entendu ! Un mois pour la création musicale » / Futurs Composés
Concertul este prezentat în cadrul Festivalului de Muzică Contemporană CLUJ MODERN, ediția a XIII-a, proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.
Manifestarea este realizată cu sprijinul Fundației Transilvania Leaders
Organizator: Academia de Muzică ”Gheorghe Dima”
Partenerii și susținătorii Festivalului de Muzică Contemporană CLUJ MODERN, ediția a XIII-a
Filarmonica de Stat ”Transilvania”, Institutul Cultural Român, Forumul Cultural Austriac – București, Centrul Cultural German din Cluj-Napoca, Fundația Transilvania Leaders, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Școala Doctorală ”Sigismund Toduță”, Societatea Filarmonică ”Transilvania”, The Graduate Center NY, The Brook Center, Répertoire International de Littérature Musicale, Programul Erasmus+ al Uniunii Europene, Asociația Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima”
Sezonul România-Franța 2019 este organizat și implementat de către următoarele instituții:
Din partea României: Ministerul Afacerilor Externe, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Turismului, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Educației, Ministerul Economiei, Ambasada României în Franța și Institutul Cultural Român.
Comisar general : Andrei Țărnea
Din partea Franței: Institutul Francez cu sprijinul Ministerului pentru Europa și Afaceri Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Educației Naționale, Ministerului pentru Învățământ Superior, Cercetare și Inovare, Ministerului Tranziției Ecologice și Solidarității, Ministerului Sportului, al Ambasadei Franței în România, al rețelei filialelor Institutului Francez din România și al Alianțelor franceze.
Comisar general : Jean-Jacques Garnier