Notar din Zalău condamnat fraudare fonduri europene
Magistraţii Curţii de Apel Cluj l-au condamnat la sfârşitul săptămânii pe notarul IG Crecan, la pedeapsa de 2 ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru complicitate la obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
Procurorii DNA i-au acuzat de fapte de corupţie pe Sonia Natalia Crecan, administratorul firmei Sim Consulting SRL din Zalău, pe notarul public Ioan Gh Crecan şi pe Sorin Valer Chezan, administratoru firmei Ianus SRL. (Foto Graiul Sălajului)
Potrivit publicaţiei Graiul Sălajului, în clădirea cunoscută cu numele de Librăriile Sălajului, trebuia să funcţioneze un centru de afaceri, amenajat de Sim Consulting cu suma de 3,8 milioane lei, din care 1,6 milioane lei erau bani europeni.
Contractul de finanţare a fost semnat în anul 2010, dar după 4 ani nu a fost finalizat, cum ar fi trebuit să se întâmple. Graiul Sălajului a mai notat că această clădire a fost scoasă la vânzare în contul datoriilor.
3. În temeiul art. 396 alin. 2 din Codul de procedură penală condamnă pe inculpatul C.I.G. la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene prevăzută de art. 26 din Codul penal 1969 raportat la art. 18 indice 1 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, cu reţinerea art. 74 alin. 1 lit. b şi a art. 76 alin. 1 lit. c din Codul penal 1969 şi cu aplicarea art. 5 din Codul penal. În temeiul art. 71 alin. 2 din Codul penal 1969 interzice inculpatului exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile sau în funcţii elective publice prevăzut la art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a din Codul penal 1969. În temeiul art. 64 alin. 1 teza a II-a din Codul penal 1969 interzice inculpatului pe o durată de 2 ani exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile sau în funcţii elective publice. În temeiul art. 86 indice 2 din Codul penal 1969 dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani închisoare aplicată prin prezenta sentinţă penală pe durata termenului de încercare de 4 ani. În temeiul art. 86 indice 3 alin. 1 din Codul penal 1969, instanţa stabileşte ca pe durata termenului de încercare, inculpatul CIG să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: 1. să se prezinte la Serviciul de probaţiune Sălaj, la datele fixate de consilierul de probaţiune responsabil de caz; 2. să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; 3. să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; 4. să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă. În temeiul articolului 16 din Legea nr. 187/2012 atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 86 indice 4 din Codul penal 1969 privind revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei. În temeiul art. 71 alin. 5 din Codul penal 1969 suspendă executarea pedepsei accesorii constând în interzicerea dreptului prevăzut la art. 64 lit. a teza a II-a din Codul penal 1969 pe durata suspendării sub supraveghere a executării pedepsei aplicate.