Viorica şi Călin au scăpat de moţiune, consilierii lor nu
În aceeaşi zi în care moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD ALDE a eşuat, procurorii DNA şi DIICOT au intreprins marţi demersuri importante împotriva consilierului premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov şi a consilierului fostului premier Călin Tăriceanu, Dorin Marian, suspectaţi de infracţiuni grave, legate de securitatea naţională şi corupţie. (Sursă foto România TV)
Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Dorim Marian, fost consilier al premierului Călin Tăriceanu, pentru fapte de corupţie.
COMUNICAT
La solicitarea reprezentaților mass media, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:
MARIAN MARIUS-DORIN, la data faptei șef al cancelariei prim-ministrului și BERTEANU PETRU, la data faptei administrator al unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2007, inculpații Berteanu Petru și Marian Marius-Dorin au ajutat un înalt demnitar să pretindă, iar, în cursul anului 2008, să primească, în mai multe tranșe, foloase materiale de la reprezentanții unei companii austriece din domeniul IT, în schimbul exercitării atribuțiilor care îi reveneau în legătură cu adoptarea a patru hotărâri de guvern (ce priveau, printre altele, încheierea mai multor acte adiționale la un contract comercial derulat de companie ce avea ca obiect închirierea de către statul român a unor licențe IT).
În baza acestei înțelegeri, reprezentanții companiei au achitat un comision de 10% din valoarea sumelor încasate de la statul român, prin intermediul unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.
Din foloasele respective, suma de 800.000 USD a fost folosită pentru stingerea unei datorii pe care demnitarul o avea către o firmă, reprezentând contravaloarea unor servicii de consultanță politică.
Inculpaților Marian Marius-Dorin și Berteanu Petru li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
În ceea ce privește presupusul autor al infracțiunii, există un impediment legal cu privire la punerea în mișcare a acțiunii penale.
Cu privire la cei doi inculpați, facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție
BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
Procurorii DIICOT au dispus măsura controlului judiciar asupra lui Darius Vâlcov, fost consilier al premierului Viorica Dăncilă, pentru divulgarea unor date secrete privind securitatea naţională.
Comunicat de presa 18.06.2019
Prin ordonanţa din data de 18.06.2019, procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de inculpatul Vâlcov Darius-Bogdan, pentru săvârşirea infracțiunii de divulgare a secretului care periclitează securitatea naţională, faptă prevăzută şi pedepsită de art.407 al.3 CP.
În fapt s-a reţinut că, la data de 23.08.2018, inculpatul a publicat pe pagina personală a unei reţele de socializare, o copie a unui document clasificat intitulat ’’Protocol privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea obligaţiilor ce le revin potrivit legii”.
Postarea în cauză a inclus șase pagini din documentul mai sus menţionat, pe care erau înscrise numerele de înregistrare 09472/08.12.2016 (PÎCCJ) şi respectiv 03656/07.12.2016 (SRI), documentul fiind încadrat în clasa „secrete de stat”, nivel „secret”, conform art. 4 al.2 lit.c din H.G.585/2002.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.