Lider maghiar îl susţine pe Barna. Ştergeţi cicatricile istoriei!
András Fekete-Győr, președintele partidului Momentum, a fost prezent la Cluj-Napoca, alături de Dan Barna și Dacian Cioloș la prezentarea celor 10 proiecte pentru România ale lui Dan Barna în calitate de viitor Președinte al României.
Președintele Momentum le-a transmis clujenilor că atât România cât și Europa au nevoie de o schimbare a culturii politice pentru ca întregul continent să scape de cicatricile apărute ca urmare a intereselor națiunilor închise și a dezintegrării Europei.
“Trebuie să înfruntăm această cultură în care politica e privită ca ceva murdar, făcut în interes propriu, o profesie lipsită de onestitate. Trebuie să înfruntăm această politică care se hrănește din rănile trecutului, să scăpăm de cicatricile apărute ca urmare a intereselor națiunilor închise și a dezintegrării Europei. Trebuie să începem să implementăm noua cultură politică chiar noi: transparență, politica buzunarelor de sticlă, curaj și sacrificiu de sine. Trebuie să construim comunități unde participarea e regula, nu excepția. Trebuie să creăm națiuni care sunt mândre dar deschise una către alta și către lume. Națiuni care înțeleg Europa și cred în Europa. USR-PLUS și Momemtum sunt gata să-și asume acest rol.”, a transmis András Fekete-Győr de pe scena teatrului Florin Piersic din Cluj-Napoca.
Redăm integral discursul lui András Fekete-Győr, președintele partidului Momentum.
Dragi prieteni!
Există o miză foarte mare la următoarele alegeri: România își alege următorul președinte.
Nimic nu e încă decis, dar la alegerile anterioare Iohannis a făcut o surpriză în ultimul moment și acum voi aveți șansa să faceți același lucru. Și sper din toată inima că veți câștiga – noi ne bucurăm întotdeauna de succesul aliaților noștri. Europa va fi întărită cu această victorie.
Cred că e important ca România și Ungaria să aibă o relație prietenoasă. Este o responsabilitate istorică foarte mare – și e responsabilitatea noastră – de a ne ocupa de treburile noastre comune într-o relație bună.
Nici politica internațională, nici situația din Europa nu ne permit să stăm deoparte și să nu colaborăm. Trebuie să ne luptăm cu amenințarea rusă aici în Europa Centrală și trebuie să luptăm împreună, acasă și la Bruxelles, pentru o Europă mai puternică, mai unită și mai umană.
Dar ăsta nu e singurul motiv pentru care vrem să lucrăm împreună. Noi credem că a lucra împreună e mai productiv – că așa putem să ne ridicăm deasupra neînțelegerilor mărunte și să fim parteneri. Să apărăm viguros și cu curaj interesele comune ale maghiarilor, ale românilor și ale națiunii în confruntarea marilor puteri de deasupra noastră.
Trebuie să admitem că relația noastră nu e foarte bună în acest moment. Înainte – vă mai aduceți aminte – aveau loc chiar ședințe comune de guvern.
Azi, nici unul dintre noi nu se uită la celălalt – și trebuie să mergem la Bruxelles ca să vorbim cu unii cu alții. Eu nu cred că asta e normal. Cred că e normal pentru două țări care au frecvent interese comune, nu numai să nu incite la ură dar să și lupte pentru sine și pentru celălalt. Ca politician maghiar, asta nu e doar o oportunitate, este o obligație pentru mine în interesul maghiarilor din România.
Noi și voi împărtășim aceleași valori și aparținem de aceeași comunitate politică ce vrea să trăiască într-o Europă progresistă, unită și puternică – ne înțelegem bine. E o mare bucurie că Dacian, liderul Renew Europe, e aici și face campanie pentru Dan.
În această comunitate politică pro-europeană, ne dăm seama că uneori nemulțumirile și lipsa de încredere sunt însoțite de argumente și doleanțe legitime. Dar înțelegem că e interzis să argumentăm împotriva celeilalte națiuni și naționalități pentru că asta incită la ură și așa pierde toată lumea.
Mai înțelegem și cât de important e pentru oameni ca deciziile ce privesc propriile lor destine să fie luate local. Și mai înțelegem că nu doar interesele majorității dar și interesele minorităților trebuie protejate. Înțelegem pentru că asta e misiunea și cauza noastră comună.
Eu cred că cei care ignoră problema minorităților fac o greșeală. Am toate motivele să cred că noile partide democratice vor fi capabile să rezolve această situație. Trebuie un consens legislativ în ceea ce privește problemele minorităților, în loc de trocurile ad-hoc care au avut loc până acum și au loc și acum.
Asta e un subiect sensibil aici în România – e de ajuns să mă gândesc la maghiarii care trăiesc în Transilvania. Ăsta e un subiect sensibil și acasă. Singura întrebare e dacă e posibil să existe o Românie unde rezidenți de orice naționalitate să trăiască bine și să simtă că ei și identitățile lor sunt respectate. O Românie care poate fi împărtășită, o casă iubită pentru toți cetățenii ei, indiferent de naționalitate, unde se simt în siguranță.
Eu cred în asta. Cred că protejarea drepturilor minorităților în România se va întâmpla și va fi făcută de patrioți progresivi pro-europeni. Pentru că eu cred că munca partenerilor noștri din regiune va avea succes și vor crea o țară în care toată lumea respectă pe toată lumea, unde cerințele unui grup sunt luate în serios, unde problemele fiecărui grup sunt rezolvate.
Unde majoritatea nu privește pe nimeni ca pe un inamic ci din contră: unde majoritatea vede în celălalt un prieten și un cetățean și unde statul îl vede pe celălalt ca prieten și cetățean.
Este foarte important să spunem ce fel de cultură politică și socială vrem să adoptăm aici, în partea asta de Europă. O cultură în care orice inițiativă trebuie să ceară susținere de la București sau Bruxelles sau poate Budapesta? O cultură în care doctorul ne tratează doar dacă punem bani în plic? O cultură unde cei nevoiași nu sunt susținuți dar corupții care fură milioane sunt protejați?
Eu nu sunt de acord cu asta. Cetățenii sunt în centrul politicilor noastre: cetățeanul care e activ, care se organizează și care își apără drepturile. Și politicianul trebuie să fie la fel: să-i respecte pe cei pe care îi servește, să recunoască și să încerce să le rezolve problemele, acele probleme pe care nu le pot rezolva singuri.
Avem nevoie de o schimbare a culturii politice. Trebuie să înfruntăm această cultură în care politica e privită ca ceva murdar, făcut în interes propriu, o profesie lipsită de onestitate. Trebuie să înfruntăm această politică care se hrănește din rănile trecutului, să scăpăm de cicatricile apărute ca urmare a intereselor națiunilor închise și a dezintegrării Europei.
Trebuie să începem să implementăm noua cultură politică chiar noi: transparență, politica buzunarelor de sticlă, curaj și sacrificiu de sine. Trebuie să construim comunități unde participarea e regula, nu excepția. Trebuie să creăm națiuni care sunt mândre dar deschise una către alta și către lume. Națiuni care înțeleg Europa și cred în Europa. USR-PLUS și Momemtum sunt gata să-și asume acest rol.
Prieteni, suntem gata să câștigăm și suntem pregătiți să lucrăm împreună cu voi. Vă urez mult succes în campanie și la alegeri și vă doresc toate cele bune pentru ultimele zile!