Dansatorii Rapsodiei Someşane sunt tribunii lui Avram Iancu
Societatea Cultural-Patriotică AVRAM IANCU din România a organizat în data de 30 noiembrie 2019 simpozionul ”O sută de ani de administrație românească la Cluj-Napoca” și lansarea cărții cu același titlu realizată de istoricul dr. Vasile Lechințan.
Cu această ocazie, Societatea Avram Iancu a depus coroane de flori, la monumentele marilor personalități ale istoriei românilor, care au contribuit prin lupta lor la strălucirea numelui de român, la făurirea şi la consolidarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, acum, la împlinirea a 100 de ani de administrație românească în Transilvania, intr-un marș al recunostinței pe traseul Piata Mihai Viteazul – Casa de Cultură a Studenților.
S-au depus coroane de flori la monumentele și statuile următoarelor mari personalități: Mihai Viteazul – P-ța Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza – str. Cuza Vodă nr. 2, episcop Nicolae Ivan, mitropolit Bartolomeu Anania şi Avram Iancu – P-ța Avram Iancu, Monumentul Memorandiștilor și cardinal Iuliu Hossu – Bulevardul Eroilor, Matei Corvin – Piața Unirii, bustul lui Alexandru Vaida-Voevod de lângă Teatrul Naţional, Iuliu Maniu – P-ța Ștefan cel Mare și Gheorghe Sincai, Petru Maior, Ioan-Budai Deleanu – strada Kogalniceanu.
După fiecare depunere de coroane, au urmat parade stradale, în costume populare, cu steaguri și stegulețe tricolore, pe fond sonor de cântece patriotice interpretate de 10 ansambluri folclorice din judetul Cluj.
Simpozionul “100 de ani de administrație românească la Cluj Napoca” s-a desfășurat la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 13 la ora 15, în prezența participanților la marșul recunoștinței și depunerile de coroane, a reprezentanților Prefecturii, Primăriei Cluj Napoca și a Consiliului Județean Cluj, a reprezentanților universităților clujene, a membrilor Societății Avram Iancu din România și a altor organizații cultural-patriotice din Cluj Napoca.
Cu această ocazie s-a lansat cartea “CENTENARUL INSTAURĂRII ADMINISTRAȚIEI ROMÂNEȘTI ÎN CLUJ-NAPOCA” , autor dr. Vasile Lechințan.
Tiberiu Groza