MUZICA INSTANTELOR

Top Menu

  • Editorial
  • Cultura
  • Monden
  • Sport
  • Contact
  • REVISTA

Main Menu

  • Actualitate
  • Politica
  • Economic
  • Administratie
  • Social
  • Justitie
  • Educatie
  • Medicina
  • MICA PUBLICITATE
  • Editorial
  • Cultura
  • Monden
  • Sport
  • Contact
  • REVISTA

logo

Header Banner

MUZICA INSTANTELOR

  • Actualitate
  • Politica
  • Economic
  • Administratie
  • Social
  • Justitie
  • Educatie
  • Medicina
  • MICA PUBLICITATE
  • Fumoasa și bestia

  • Messiah

  • Duel pe autostradă

  • Am fost 16

  • Morocănoșii

Comemorari
Home›Comemorari›Doliu în Asociaţia Chinologică. Bogdan Emeric in Memoriam

Doliu în Asociaţia Chinologică. Bogdan Emeric in Memoriam

By muzicainstantelo
02/27/2020
1358
0
Share:

Câteva zeci de prieteni şi foşti colegi din Asociaţia Chinologică Napoca l-au condus în această săptămână, pe ultimul drum, pe profesorul Bogdan Emeric, fost preşedinte de onoare şi fondator al asociaţiei.

După cum se vede din istoricul asociaţiei, numele Bogdan Emeric apare în permanenţă, încă de la înfiinţare, alături de alte nume celebre, precum Miron Şoarec, Kanabe Gabor, Tapalagă Anton.

Istoricul Asociației Chinologice Napoca

Meritul înființării asociației chinologice din Cluj îl are regretatul profesor Kanabé Gabor, care aflând că la Arad s-a înființat Asociația de Crescut și Dresat Câini din inițiativa lui Fodor Ștefan Gheiza din Arad, a procedat încă din anul 1970 la adunarea și mobilizarea unui număr de chinofili, iubitori și deținători de câini în scopul înființării și la Cluj a unei asemenea asociații pentru o activitate organizatorică a sportului canin, pentru răspândirea câinilor de rasă, prăsirea, creșterea, educarea, dresarea lor, organizarea expozițiilor și a probelor de lucru a câinilor de rasă pură și sprijinirea acțiunilor sanitar-veterinare pentru menținerea efectivelor sănătoase, eliminând posibilitatea zoonozelor. Kanabé a luat legătura cu Fodor din Arad și s-a documentat privind modalitatea înființării unei asociații de profil chinologic.

Posibilitățile ne-au permis ca doar în primăvara anului 1971, în 28 martie să organizăm adunarea de constituire a asociației din Cluj, într-un amfiteatru al Institutului Agronomic Dr. Petru Groza. Prezenți au fost 41 persoane, chinofili, deținători de câini, printre care persoane cunoscute în oraș cum ar fi Prof. Dr. Docent Academician Adameșteanu Ioan, Prof. Dr. Sărăguș Ștefan, Szinberger Alexandru, Pantea Ioan, Pop Viorel, Prof. Miron Șoarec, Toth Kalman și alții.

Denumirea Asociației a fost: ASOCIAȚIA DE CRESCUT ȘI DRESAT CÂINI DIN ROMANIA, JUD. CLUJ, care după scurt timp s-a transformat în ASOCIAȚIA CHINOLOGICĂ ROMÂNĂ, JUD. CLUJ.

Adunarea de constituire a ales în conducerea asociației următoarele persoane:

Președinți de onoare – prim secretar Duca Aurel, prof. Dr. academician Adameșteanu Ioan, Conf. Dr. Boitor Ioan, Dr. Baciu Dumitru, inspector șef veterinar, conf. Dr. Cristea Iosif.

Președinte – Dr. Bogdan Candin – med. vet.;
Vicepreședinte sport, competiții, concepție – Kanabé Gabor;
Vicepreședinte dresaj – ing. Bogdan Emeric;
Secretar – conf. Kozanlian Abre;
Consilier juridic – Pop Viorel;
Dresor – pl. maj. Petrișor Mihai;
Contabil – Tenkei Alexandru;
Casier – Miclăuș Viorica.

În cursul verii anului 1971 doi membri ai asociației, Kanabé Gabor și Ernyö Lenke au participat cu câinii la Expoziția Internațională Canină din Budapesta, obținând rezultate foarte bune. Cu ocazia unei adunări generale în cursul verii anului 1971, prof. Șoarec Miron a propus ca un număr de 10-12 membri să participe și la Expoziția Mondială Chinologică, organizată cu ocazia Expoziției Mondiale de Vânătoare din Budapesta. Adunarea a votat o listă de 12 persoane pentru participare pe cont propriu. Până la urmă au participat 7 persoane care au fost prezente la diferite manifestații ale Expoziției Mondiale Chinologice.

În ziua de 06.11.1971 a avut loc la Oradea conferința de constituire pe țară a asociației denumită de la această dată Asociația Chinologică Română, unde au fost aleși prin vot următoarele persoane în conducerea asociației:

Președinte – col. Bundariu Lazăr – București;
Președinte cu concepție – Fodor Ștefan Gheiza – Arad;
Secretar principal – dr. med. vet. Farcas Grigore – Timișoara;
Contabil șef – Bojidar Dragomir – Arad;
Ocrotitor principal – ing. Bogdan Emeric – Cluj;
Consilier de propagandă – prof. Kisa Ladislau – Oradea;
Membri – dr. Ciobanu Radu – Arad, Av. Mircov Zlatoie – Timișoara.

Asociația a fost recunoscută ca persoană juridică conform decretului 31/54. Sediul central al asociației a fost fixat în mod provizoriu în mun. Arad, str. Vârful cu Dor nr. 39.

În vara anului 1972 s-a organizat prima manifestare a asociației Cluj, cu ajutorul Institutului Agronomic Dr. Petru Groza, în fața clădirii centrale, prin prezentarea câinilor de rasă, proprietatea membrilor asociației. Această manifestare a avut un success răsunător în rândul publicului clujean, apărând articole elogioase și în presa locală.

Tot în 1972 s-a organizat la Timișoara prima mare expoziție națională din țară, unde am participat și noi cu un număr destul de mare de câini de rasă. Până la această dată un număr de membri ai asociației noastre au importat numeroși câini de rasă, mai ales din Ungaria. Tot cu această dată s-a constituit și Colegiul de Arbitri, din membri cu o experiență mare în domeniul chinologic, cum a fost farmacistul Pop Tiberiu din Timișoara, care a fost ales președintele Colegiului de Arbitri, sau ing. Străvoiu Nicolae și ing. Bogdan Emeric proveniți din cadrul AJVPS. Expoziția de la Timișoara a fost un mare success al chinologiei, prevăzând o rapidă dezvoltare a sportului canin în țară.

În vara anului 1973 a avut loc prima expoziție canină organizată de asociatia Cluj, în incinta ștrandului orașului, unde au participat și expozanți din alte județe, mai mult și un Rottweiler, primul din această rasă, în proprietatea unui turist german aflat întâmplător în oraș. Succesul a fost și mai mare, numărul participanților fiind de câteva sute.

Din punct de vedere organizatoric, în anul 1972 Ministerul Agriculturii a dispus ca Asociația Chinologică precum și celelate asociații a crescătorilor de animale mici, găinari, porumbari, iepurari, etc. să se afilieze la asociația centrală AVIROM, al cărei președinte a fost generalul Doncea, unde soția dânsului avea și ea, conform regimului, o funcție de conducere în această asociație. În 1973 conducerea AVIROM a avut o ședință la Cluj, unde a încercat să ne convingă că nu avem altă cale decât să ne încadrăm în această organizație.

Scopul nostru a fost să fim primiți ca membri cu drepturi depline în Federația Chinologică Internațională (F.C.I.), dar statutul acestui organ nu permitea ca asociațiile țărilor membre să facă parte din alte organizații cu alt profil decât cel pur chinologic. După lupte îndelungate și după ani de zile am reușit să scăpăm de AVIROM și familia Doncea și am început demersurile pentru a fi membri F.C.I.

Un sprijin serios am primit din partea conducerii MEOE din Ungaria, cu care avem relații foarte bune vizitându-ne reciproc și tot reciproc invitându-ne arbitrii la diferite expoziții și probe de lucru cu profil chinologic. Sediul asociației noastre a fost la început împreună cu alte asociații a crescătorilor de animale mici – porumbari, iepurari, păsări ornamentale – ele aparținând AVIROM. În anul 1975 am reușit la inițiativa și cu sprijinul unui membru inimos, activ, pe nume Raffay Ștefan, să achiziționăm un spațiu suficient de mare pe strada din centru orașului, Brassai, unde ne aflăm și astăzi. În cursul anilor am reușit o serie de îmbunătățiri la sediu în ceea ce privește mobilierul, instalațiile sanitare, birotica, etc. Pentru a asigura o întreținere corespunzătoare, o perioadă de timp una din camere a fost închiriată unei farmacii veterinare.

Pe primul loc în conducerea asociației a fost întotdeauna activitatea chinologică. În fiecare an, cu 1-2 excepții, au fost organizate expoziții de frumusețe pe baza standardelor stabilite de F.C.I. cu caracter național (CAC), iar după admiterea asociației în cadrul F.C.I. chiar și expoziții cu caracter internațional (CACIB).

De-a lungul anilor am reușit să creem un prestigiu foarte bun al expozițiilor organizate de asociația noastră, având de fiecare dată un număr impresionant de înscrieri la manifestările noastre. Tot în cadrul asociației noastre, încă din primii ani am organizat și școli de dresaj pentru câinii membrilor noștri, aceasta fiind o altă atracție a proprietarilor de câini din municipiul nostru. Pentru conducerea școlilor de dresaj am delegat persoane potrivite pentru absolvirea cursurilor de specialitate. Tot asociația a avut grijă de închirierea terenurilor corespunzătoare desfășurării activității de dresaj.

Încă din 1971 s-a procedat după înființarea Asociației Chinologice Române la deschiderea Cărții de Origine Române a câinilor de rasă, sub conducerea lui Evellei Mihai din Timișoara. Exceptând câțiva ani de la sfârșitul anilor 1970, când COR a fost condusă de ing. Străvoiu Nicolae, cunoscut chinolog din București, Evellei Mihai a condus COR până în anul 1993, după care doi ani această funcție au îndeplinit-o ing. Emeric Bogdan și ing. Marton Csaba din Cluj. COR a revenit la Timișoara, fiind condusă de Simon Tereza și Marius Iliev. Din 2000 COR este condusă de doamna Radu Daniela. Conducerea COR este o muncă de mare încredere la baza căreia stau datele furnizate de asociații județene prin chinotehniștii lor.

Asociația noastră, după noua denumire Asociația Chinologică Napoca a județului Cluj, chiar de la înființare este recunoscută ca una din cele mai puternice asociații din țară, atât prin numărul de membri cât și prin seriozitatea muncii chinologice depuse în cursul anilor, de la înființare și până astăzi.

Activitatea asociației noastre în cursul anilor a fost condusă de comitete de conducere alese și votate de adunările generale ale membrilor săi. Au fost aleși membri dintre cei mai pricepuți și mai activi chinofili în fruntea cărora a fost ales un președinte, care prin personalitatea lui a asigurat în fața organelor locale un prestigiu corespunzător al activității asociației. În această funcție amintim de dr. Bogdan Candin, prof. Kanabé Gabor, cons. juridic Pop Viorel, ing. Prodan Ioan – director al Direcției Agricole, ing. Tăpălagă Anton – tot de la Direcția Agricolă. Între 1987 și 2002, președintele asociației a fost domnul Maier Vasile, care a fost și președinte AChR. Au mai prezidat asociația și dr. Crețeanu Horea, dr. Timen Andrei, Bolog Andrei, Nicula Remus.

Asociația chinologică din Cluj, chiar de la începuturile sale a încercat să organizeze filiale și în orașele județului, cum ar fi în mun. Turda unde prin ajutorul dr. med. vet. Bugnariu Pavel și general în rezervă Mureșan Sever, Găzdac Ovidiu și doamna Lörint Elisabeta, s-a înființat o filială, care ani de zile a activat vizibil organizând expoziții reușite. Momentan Turda are o asociație chinologică proprie.

În linii mari, acesta este istoricul asociației noastre de la înființare și până astăzi, continuând o tradiție de chinologie fructuoasă din perioada dintre cele două războaie mondiale.

TagsBogdan emeric
Previous Article

Covidul fuge de praz acasă ca drăcuşorul ...

Next Article

Feministele Filarmonicii au vizitat un fotograf ...

0
Shares
  • 0
  • +
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Related articles More from author

  • ComemorariCulturaTeatru

    Silvia Ghelan va reveni pentru ultima oară în Teatrul Cluj

    03/19/2019
    By muzicainstantelo
  • Comemorari

    Doliu la Liceul de Muzică din Cluj Ioan Berci In Memoriam

    04/15/2021
    By muzicainstantelo
  • Comemorari

    Suntem alături de colegul nostru Marin Pașcalău

    12/19/2021
    By muzicainstantelo
  • ComemorariMedicina

    In Memoriam Nicolae Maier. Doliu la Medicina clujeană Legături cu Baroul şi Opera

    07/17/2018
    By muzicainstantelo
  • Comemorari

    Gheorghe Todea In Memoriam

    05/02/2017
    By muzicainstantelo
  • ComemorariProtest

    Colegii de la Napoca Cycling Plus au pedalat pentru Dan

    03/17/2019
    By muzicainstantelo

Leave a reply Anulează răspunsul

  • Cultura

    Concert de Crăciun Angeli colindă Schimbarea la Față

  • Revista Presei

    CJ BN bun de plată! A pierdut procesul cu Ovidiu Florean

  • CulturaMuzica

    Concert pentru soţie şi cvartet dedicat amantei

Publicitate

Alte Stiri

  • o săptămână ago

    Fumoasa și bestia

  • 2 săptămâni ago

    Messiah

  • 2 săptămâni ago

    Duel pe autostradă

  • 2 săptămâni ago

    Am fost 16

  • 2 săptămâni ago

    Morocănoșii

Facebook

  • Film

    Vânătorul de balene câștigă Trofeul Transilvania TIFF 20

    Vânătorul de balene/ The Whaler Boy câștigă Trofeul Transilvaniala cea de-a 20-a ediție TIFF Cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară, pe 31 iulie, în aplauzele celor ...
  • Film

    TIFF Conferința de Educație Media și Cinematografică

    Live pe TIFF Unlimited: Conferința Națională de Educație Media și Cinematografică  Unul dintre cele mai importante evenimente de la această ediție TIFF este Conferința de Educație Media și Cinematografică, care vizează ...
  • Film

    Dama de cupă- Au şi avocaţii micile lor plăceri vinovate

    Queen of Hearts / Dama de cupă, o dramă daneză controversată, multipremiată internațional, va fi lansată de Transilvania Film în premieră în România pe TIFF Unlimited, începând cu 25 noiembrie. ...
  • Film

    Animest aduce filme de Oscar pentru animaţia românească

    #ScreeningHistory – cea de-a 15-a ediție Animest, dedicată aniversării celor 100 de ani de animație românească, își deschide porțile astăzi, pentru prima dată în mediul online. Invitați să ia parte ...
  • Film

    Festivitate nostalgică la TIFF cu Marina Voica şi Maria Ploae

    Babyteeth: Prima iubire câștigă Trofeul Transilvania la TIFF 2020Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a ...

RSS STIRI AGERPRES

Ads

Ads

Ads

  • Contact
© 2019 - Muzica Instantelor - Proiect confintat de Uniunea Europeana din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020.