Cvartetul penal din Rădăuţi primeşte o nouă amânare
Magistratul Monica Şortan, de la Curtea de Apel Cluj, nu a putut citi la finalul săptămânii trecute, rechizitoriul pentru inculpaţii din Rădăuţi trimişi în judecată de DNA, pentru fapte de corupţie în urmă cu 6 ani, din cauza colegilor de la Curtea Supremă, care întârzie motivarea unei încheieri.
Corul avocaţilor inculpaţilor condus cu măiestrie de Gheorghiţă Mateuţ s-a opus cu vehemenţă lecturării actului care aşteaptă cuminte degeaba vremuri mai bune.
Dosarul a aşteptat ani buni motivarea magistratului Ioana Morar, care a încercat să anuleze procedura camerei preliminare, fără succes, excepţiile de neconstituţionale invocate fiind respinse.
Gruparea de judecători, procurori, avocaţi, primari, poliţişti şi afacerişti din Rădăuţi are şanse reale să scape de acuzaţii, măcar prin prescriere, dacă tergiversarea va continua în acelaşi mod, profitând de ciuntirea legilor penale de către un lider de partid trimis la odihnă pentru o vreme.
Potrivit procurorilor DNA, gruparea infracţională din Rădăuţi avea misiunea de a proteja activitatea unui afacerist imobiliar.
Documentarea activităţii infracţionale a pus în evidenţă participaţia penală, alături de a altor funcţionari, a judecătorului Bărbuţă Bogdan-Ilarion Costică, care a avut rolul de a da o aparenţă de legalitate şi de a-l sprijini pe inculpatul Babiuc Constantin Gavril în obţinerea unor surse ilicite de venituri în urma tranzacţiilor imobiliare ilegale de amploare demarate de acesta, precum şi participaţia penală a procurorului şef de secţie Dumitru Dîmbu, care a avut rolul de a asigura protecţia pe mai departe a lui Babiuc Constantin Gavril, în cazul unor eventuale anchete desfăşurate de organele statului cu privire la modul în care a obţinut aceste venituri. Ambii magistraţi şi-au pus în valoare, de-a lungul acestei perioade, atât prerogativele funcţiei lor, cât şi relaţiile profesionale şi interumane, fiind motivaţi de dorinţa participării într-un fel sau altul la beneficiile obţinute ilegal de către inculpatul Babiuc Constantin Gavril, prin protejarea surselor ilegale de venit şi a situaţiei infracţionale existente.
Din probatoriu a rezultat că, în mod individual şi ori de câte ori se ivea ocazia, cei doi ar fi săvârşit infracţiuni de corupţie sau infracţiuni în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu în raport cu justiţiabilii, motivaţi într-un final de obţinerea unor avantaje ilicite.
Pensionarea sau schimbarea completelor de judecată din instanţele clujene a dus la reluarea unor procese în dosare grele, precum primarul din Baia Mare sau directorul Aeroportului.