Profesorul Mihai Dimian face apel la informare corectă
Suceveanul Mihai Dimian susţine că prezentarea numărului morţilor din Italia, fără compararea cu alţi ani a indus panica în populaţie, inclusiv în personalul medical. Dimian a constatat că numărul mare de decese nu e o noutate în Italia.
Mihai Dimian este prorectorul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, responsabil cu cercetarea ştiinţifică, cu doctorat la Universitatea Howard în cercetare fizică şi inginerie electrică.
În perioada 1 ianuarie – 31 martie 2017 au decedat, în Italia, 193912 de persoane (conform http://data.un.org/Data.aspx?d=POP&f=tableCode%3A65 ). Deoarece numărul anual pentru 2017 (649061) este similar cu cel rezultat din toate statisticile oficiale pentru acel an pe care le-am analizat, cred că numărul prezentat mai sus este corect.
În conformitate cu situația prezentată mai jos, în perioada 1 ianuarie – 29 martie 2020 au decedat, în Italia, 168893 de persoane (să spunem 170.000 de persoane cu tot cu ziua de astăzi). În conformitate cu acest link 10779 au fost asociate până ieri cu COVID -19, fapt ce coincide cu celelalte statistici COVID prezentate pe plan internațional.
Fără a diminua în vreun fel pericolul cu care ne confruntăm (mai ales că locuiesc și lucrez în Suceava la câteva sute de metri de Spital), aș dori să clarifice oficialitățile statului român această situație. Numărăm zilnic morții din Italia dar se pare că avem cu 13% mai puține decese în Italia în acest an comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017.
https://www.infodata.ilsole24ore.com/2020/03/22/italia-coronavirus-sara-causa-morte-italia-piu-frequente-nel-2020/?refresh_ce=1&fbclid=IwAR2DhP7nidnKkcvKxuL1HsuG-dPq1rx67UuetuMHLiBlGybqnFQEFqxzyH0
Mihai Dimian s-a oferit voluntar să sprijine autorităţile în condiţiile pandemiei, orhanizând o linie de testare la virus, una de consiliere psihologică şi automatizarea preluării declaraţiilor la DSP.
Reamintesc că, în urmă cu 2 săptămâni, am trimis 3 proiecte către Minister: unul pentru a doua linie de testare pe care să putem instrui personalul și să putem extinde cercetările cu privire la structura virusului și eventuale mutații din această zonă; altul pentru realizarea mai multor prototipuri de ventilator low-cost care să poate fi analizate și omologate înainte de o producție în serie, al treilea despre utilizarea IT și a realității virtuale în zona de urgență medicală. Nu am primit niciun răspuns la propunerile noastre și în unele situații nu e de ajuns să spunem ”mai bine mai târziu decât niciodată”! (pagina de socializare a profesorului Mihai Dimian)
Mihai Bacalu