Şcoala de la Cluj studiază intens online şi pe la bară
În timp ce presa naţională a urmărit revoltată manevrele rectorilor cu trei mandate, baricadaţi în birouri, a trecut neobservat succesul pictorului clujean Ioan Sbârciu, care la vârsta de 72 de ani împliniţi în aprilie, se poate lăuda cu cel de-al 6-lea mandat la Universitatea de Artă şi Design.
Şmecheria cu preşedinte de universitate şi Senat a fost inventată de filosoful Andrei Marga, care a reuşit să-şi continue influenţa asupra UBB şi după mandatele legale. Marga, care a putut fi alungat din universitate doar cu o lege specială, pensionarea la 65 de ani, a fost deja depăşit de artistul rotarian.
Ioan Sbârciu a preluat conducerea UAD în anul 2000. De atunci nu a mai eliberat biroul rectorilor din buricul târgului de la primul etaj, cu vedere la regele Matei Corvin. După cele două mandate oficiale, a schimbat alţi doi rectori de faţadă, ca să nu atragă atenţia în afara oraşului comoară. Care rectori s-au luat la bătaie la bară cu strigături, ca băieţii, de la o funcţie pierdută de prorector.
O armonie perfectă, ca la Arte este şi la Politehnică. Foştii rectori sunt chemaţi în instanţă, de actualul, Vasile Topa, pentru a deconta împreună asistenţa juridică în cel mai penibil proces, al concedierii unui profesor rebel. Universitatea Tehnică a pierdut procesul, chiar dacă a fost reprezentată de un cabinet privat.
La Agronomie rectorul Cornel Cătoi încearcă să şteargă urmele fostelor administraţii, cu asocierea păguboasă de la Jucu, dar şi cu concedierea contracandidatului Groza la conducerea Universităţii.
La Conservator pandemia a amânat tensiunea alegerilor pentru la anul, Vasile Jucan fiind beneficiar net, la UBB, naţionalismul a fost trimis de psihologul Daniel David la braţ cu biserica la Academie, iar Medicina a intrat cu Anca Buzoianu în epoca matriarhatului.
Mihai Bacalu