Poliţiştii se opăresc rău la vederea audienţei lui Chopin
Poliţiştii bucureşteni au cerut membrilor ARCEN, o asociaţie care militează pentru dialog pe tema vieţuirii urbane, să oprească proiecţiile cu muzică clasică, la care asistau de ceva vreme, vecini aflaţi în trecere, pe stradă.
PRECIZĂRI | De la fereastra biroului ARCEN se aude de o lună și jumătate, timp de 20 minute, muzică clasică dedicată locuitorilor cartierului armenesc aflați în izolare. Poliția Română a intervenit astăzi pentru a opri o inițiativă pozitivă care se petrecea în București în această epidemie, motivând o sesizare la 112. Seară de seară, locuitorii din strada Armenească, Pasului, Semilunei, Licurg, Spătarului, Popa Rusu, Latină, Batiștei și Maria Rosetti ieșeau la balcoane să asculte muzică clasică. Cu o seară în urmă, la 65 de ani de la moartea lui George Enescu, întregul cartier a ascultat Suita a 2 pentru pian, Rapsodia și Poema Română. Nimeni, timp de 6 săptămâni, niciun vecin nu s-a sesizat, iar locuitorii cartierului, păstrând distanța socială de 2 metri, au ascultat în stradă, în fața porții sau la fereastră, muzica din strada Semilunei. Până astăzi, acest demers a fost aproape anonim, însă astăzi am vrut să împărtășim online și oamenilor din alte cartiere ce se întampla aici.
Credem că este important să facem câteva precizări care răspund la comentariile/intrebarile adresate de public:
– muzica de la fereastră este pentru oamenii din cartierul armenesc, nu este un eveniment; oamenii ascultau muzica din balcoane, de la ferestre, din curți și în timp ce-și plimbau animalele de companie;
– de ce muzică clasică? Pentru că de 4 ani de când avem biroul aici, în majoritatea timpului, de la ferestrele mai multor case din zonă auzim repetiții la pian, iar acest lucru ne a inspirat, fiind, deci, un specific al zonei;
– o parte din momentele muzicale din această lună și jumătate au fost sugerate de vecini;
– numărul de oameni a crescut după ce a venit Poliția, care cereau explicații pentru intervenția de oprire a muzicii în strada Armenască.
Precizăm că ARCEN respectă Ordonanțele Militare în vigoare, nu are ca scop instigarea la adunări publice sau la încălcarea lor, iar acest demers a pornit foarte personal ca un gest de alinare a singurătății și insecurității contextului foarte dificil în care ne aflăm. Viitorul ne va obliga să conviețuim cu acest virus iar distanțarea socială cere mai mult spațiu public. După ridicarea restricțiilor, parcurile și grădinile insuficiente ale orașului vor fi arhipline.
Bucureștiul are nevoie de străzi pietonale și piețe publice pentru siguranța și sănătatea tuturor.