Avocaţii aşteaptă clarificări privind reluarea proceselor
Pentru Ministerul Justiției prezintă interes doar bifarea procedurilor de numire și revocare și mai puțin găsirea de soluții pentru a simplifica înfăptuirea justiției, a constatat avocatul Radu Chirilă, candidat pentru Consiliul Local Cluj- Napoca.
În ultima vreme am fost bombardati cu informații despre deschiderea școlilor, hotelurilor, restaurantelor, repornirea agriculturii, începerea antrenamentelor echipelor sportive profesioniste dar nimic dinspre Ministerul Justiției cu privire la activitatea instanțelor și parchetelor.
Amânarea trasării unor linii clare ce urmează să stabilească ce cauze se judecă începând cu data de 15 mai va duce la o dezorganizare generalizată ce finalmente va culmina cu o nouă scădere a încrederii în actul de justiție.
Sunt sigur că justițiabilii, reprezentanții lor, magistrații și personalul auxiliar nu privesc cu ochi buni lipsa de informații și lipsa unui mesaj și a unui plan singular ce să tranșeze revenirea la normal în instanțe. Ne vom trezi cu situații similare celei de la începutul stării de urgență, când Consiliul Superior al Magistraturii a fost nevoit să emită hotărâri, puncte de vedere și clarificări multiple, având în vedere dubiul creat cu privire la desfășurarea actului de justiție pe perioada stării de urgență.
Astfel s-a ajuns la situații în care unele cauze s-au suspendat, alte cauze au fost amânate și o mică parte chiar judecate. Au fost situații în care s-a considerat chiar indicat să se judece cauze în care nu s-au făcut cereri de amânare, concomitent cu trasarea de sarcini către jandarmii atașați instanțelor de a nu permite accesul publicului în clădiri. Cine a avut de pierdut în asemenea situații?!
În momentul de față Ministerul Justiției se mulțumește să dea sfaturi generale cu privire la păstrarea distanței sociale și alte platitudini cu care oamenii sunt familiarizați încă din luna martie.
Judecarea cauzelor trebuie să fie reluată treptat, în funcție de specificul lor, cu scopul de a nu aglomera completele de judecată în perioada imediat următoare, în încercarea de a minimaliza riscul de infectare al participanților. Nu cred că virusul știe că din 15 mai se relaxează măsurile în România.
Sunt sigur că pentru un justițiabil este total irelevant dacă se infectează într-o sală de judecată, în fața ei sau în timp ce așteaptă la poarta instanței.
Un bun pas de pornire este începerea judecării cauzelor ce nu necesită prezența părților și limitarea cauzelor ce implică audieri de martori și/sau interogatorii. O altă măsură benefică ar fi ca în cazul cauzelor aflate în stare de amânare „fără discuții” să fie contactați telefonic justițiabilii și/sau reprezentanții lor, cu rugămintea de a nu se prezenta la termenul fixat, urmând a fi citați telefonic pentru următorul termen.
Sugestii sunt destule și unele asociații ale magistraților au făcut propuneri și tradus norme din state ce s-au confruntat cu problema de față, dar cineva trebuie să preia frâiele sistemului de justiție și să explice, la fel cum s-a făcut în educație, turism și sport, ce urmează să se întâmple după ridicarea stării de urgență.
Spania a devenit un model de bune-practici prin implementarea a două măsuri simple, recomandate și de Forumul Judecătorilor din România:
- Soluționarea cu prioritate (până la finalul anului 2020) a cauzelor ce implică litigii ivite ca urmare a situației economice rezultată pe perioada stării de urgență, (ex: răspundere contractuală, falimente), a cauzelor ce privesc încetarea contractelor de muncă și consider că se pot adăuga și cauzele contravenționale ce vizează încălcări ale ordonanțelor militare, având în vedere că tocmai au fost declarate neconstituționale.
- Timp de trei luni de la încetarea stării de alarmă, actele de procedură ce se îndeplinesc la sediul instanțelor, dezbaterile, declarațiile și audierile vor fi efectuate, de preferință, prin videoconferință, cu condiția ca instanțele și parchetele să aibă la dispoziție mijloacele tehnice necesare în acest sens, iar citările se vor face și prin email.
Nu există nicio piedică în avea aceste măsuri implementate și la noi. Trebuie doar ca Ministerul Justiției să depună eforturi pentru dotarea instanțelor și parchetelor cu infrastructura necesară.
Ministerul trebuie să demonstreze un rol proactiv în rezolvarea problemelor din justiție.